Има един голям българин, който се е задълбочил по темата със зелето. Toй има практическа опитност с лечение на себе си с кисело зеле. Казва се Янаки Караджов, и по професия е микробиолог и има професорска титла. Има заслуги пред българския народ чрез смелостта си да експерементира и излекува себе си с кисело зеле.

81-годишен, чува в лекарския кабинет тежката диагноза рак на дебелото черво, преди повече от двайсет години, от което изпада в психически шок. Решава, че ще направи всичко възможно, да се пребори за живота си с чумата на 21 век. Знаейки за убийствените ефекти на стандартното лечение с химиотерапия, го отказва. На база на познанията си по микробиология, предприел самолечение с зелева чорба с хрян и прополис. Напук на всички доктори, които го предупреждавали, че е обречен, се справил блестящо и е жив и здрав.
Това достигна до мен, благодарение на големия Народен лечител Владимир Бошнаков – дядо Владо.
Ето какво казва проф. Караджов: „В основата на зелевия сок стои лактобацилус плантарум. Той създава уникалния вкус на традиционните български туршии и киселото зеле. Когато приготвяме кисело зеле и видим, че сокът е станал мътен, това означава, че лактобацилът е в процес на размножаване. Този лактобацилус може да вирее само на територията на България, затова често казвам, че ни е дар от Бога“.

Рецептата

Ето какво точно правя, разказвал проф. Караджов. – Вземам един бидон от 100 литра. Пълня го наполовина със зеле, наполовина с чешмяна вода. Вътре слагам и 3-4 ябълки, дюли, лимони, сол. Когато зелето втаса и сокът е готов, добавям 370 грама прополис и половин килограм настърган хрян. Получава се силен имунопрепарат. Изключително безвредерн е, предпазва от грип, от настинки, изкуствени вируси дори. Може да се ползва и за сваляне на излишните килограми, защото успешно пречиства организма от токсините. Чудесен е както за хора, застрашени от рак, така и от респираторни болести. Зелевия сок се пие по няколко пъти на ден, по една винена чаша.
Професорът е добавял прополиса, за да спре ферментацията, и като стабилизатор, вместо натриев бензоат, т.е. химията. Това помага зелето да не се разваля въпреки, че той слага по-малко от рецептата сол. Вместо по 30 грама сол на литър вода, с която ще залее зелето в бидона, проф. Караджов слага по 8 грама. Той слага и мед в кацата със зеле и червено цвекло около 400 гр.. Казва, че зелевия сок не е сладък, тъй като полезната бактерия всъщност се храни с меда и го разгражда до супер полезни съединения. Професорът дава рецептата си на много хора, не иска пари, и ги вдъхновява да опитат уникалния зелев сок. В семейството на проф. Караджов от години не се пият никакви безалкохолни питиета като Фанта и Кола, а само зелев сок. И всички са здрави и щастливи.

Божанка Гатева,

Лечители.бг