Ламите в Тибет поддържат  зрението си в отлична форма с една стара изпитана рецепта. Тя е съхранена векове наред върху глинени плочки, които монасите пазят зорко в тайните манастири заради гоненията на властите. За рецептата се използва първото мляко от местното животно як. То е причудливо на цвят и е розово, тъй като в него има примес от артериална кръв , която при доенето се отделя от млечните жлези на женските животни, наричани „дри“.

В нашите географски ширини може да се използва едно от двете млека или най-добре смес от козе и биволско мляко. Първото съдържа витамини и минерали, които козата набавя, тъй като пасе в голям радиус полезни растения и билки. Биволското мляко, пък като ниво на масленост се доближава до това на тибетския як и за това се счита за негов подходящ аналог. А ето и самата рецепта.

Рецептата

Рецептата обаче е достатъчно ефективна с козе, биволско или краве мляко, което е подквасено на кисело. Като количество може да бъде около 500 мл. В него се настъргват една скилидка чесън, корена на трудно преводим тибетски зеленчук, на който у нас като аналог са морковите. Добавя се още шепа боровинки, 5-10 гр. настърган джиджифил, 10 листенца от хризантема (които дори при запарка само с тях могат да се решат някои по-леки хронични офталмологични проблеми). Накрая се слага плодчета лиции-т. нар. китайска шипка. Тя вече се среща и по нашите ширини. Освен като продукт, много хора започната да си я отглеждат в дворовете.

Виж най-полезните продукти за здраве, красота и дълголетие:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Заспиване на млякото

Така приготвената смес се оставя да престои поне 15 часа на хладно място, но не хладилник, защото когато е на студено полезните вещества в млякото заспиват и не могат да извлекат активните субстанции на растенията. Те на практика са храна за млечно-киселите бактерии на млякото. Получения продукт-супер храна може да се приготвя ден за ден като приема може да продължи до 30 дни. С него се решават проблеми като късогледство, далекогледство, катаракта, глаукома, сухи зачервени очи, свръхчувстителност към светлина и др.  Разбира се, както всяка рецепта и тази е хубаво да се прави след съветване с лекуващ лекар или фитотерапевт, а бременните жени и онзи хора с доказана алергия към някоя от съставките да не я прилагат.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Здраве и Красота от природата:

[product_categories number="7"]