Руски учени са открили ново явление, което досега не беше известно и дори не е предсказвано теоретически. Откритието вече е признато за сензационно и дава заявка за истинска революция във фармакологията и медицината. Оказва се, че лекарствените вещества могат да бъдат ефективни и в свръхниски дози, а следователно може да се създават ефективни препарати, които да се използват например при лечение на левкемия, предава ИТАР-ТАСС.

Това съобщи на заседание на президиума на Руската академия на науките ръководителят на изследователския екип академик Александър Коновалов, който преди две години е  представил разработката под заглавие „Образуването на наноразмерни молекулярни ансамбли (наноасоциати) във високоразредени водни разтвори”.

Известно е, че при разреждането на даден разтвор с вода, той губи свойствата си с увеличаването на количеството вода. Обаче в хода на шестгодишните си изследвания руските учени успели да установят, че на тези класически представи се подчиняват едва 25% от разтворите. Докато останалите 75% „се държат некласически и техните свойства неочаквано се променят”, отбелязва академик Коновалов.

Това явление се наблюдава единствено във високоразредени водни разтвори – чак до 10 на минус двайсета степен мола (единица за количество на вещество) за един литър. Но именно при такива нищожни концентрации някои разтвори получават физикохимични и биологични свойства, които според научните представи не би трябвало да съществуват.

Специалистите смятат, че новото откритие може да доведе до забележителни промени в медицината и фармакологията.

Лечители.бг