Летният грип ни изненада и дойде по-рано от обичайното. По 50 души на ден се диагностицират със стомашен вирус, известен като летен грип. Заболяването протича с гадене, отпадналост, диария, а в някои случаи и с висока температура. Изключително неприятно е разхлабването на стомаха, споделят працианти. Заради диарията човек се обезводнява много бързо, предупреждават, пък специалистите.

Една от причините за енетеровирусите е лошата хигиена, изтъкват докторите. Особено сега плодовете и салатите трябва да се мият старателно, коментира пред репортер на „Лечители.бг“ д-р Евелина Борисова. Според нея по-рядко заразяването може да се случи по въздушно капков път. Основният източник е фекално-оралния път т.е. мръсните ръце.

Причинителят

Стомашният грип, още известен като летен, се дължи на вируси от групата на Ентеровирусите. Те  влизат в тялото през стомашно-чревния тракт и виреят там, а понякога преминават в атака и на нервната система. Нерядко обаче причинител на стомашно-чревните инфекции са считаните за по-опасни за здравето бактерии или паразити. Те са хакатерни за районите, в които плодовете и зеленчуците с поливат с фекална вода от канализацията. За съжаление това се прави масово.

Инфекциите, причинени от ентеровируси, най-често се появят през лятото и есента. Повечето хора, които са заразени с ентеровирус, не обръщат внимание на болестта въобще. Заразените лица обикновено развиват лек дискомфорт на горните дихателни пътища, грипоподобно заболяване с висока температура, гадене и болки в мускулите или заболяване, протичащо с обрив и разстройство на стомаха.

Специалистите съветват да се приемат подсолени бульони, за да се избегне дехидратацията на организма.

Рецепти

От народната медицина употребата на комбинацията от чубрица и копър като запарка чай стопира диарията и позивите за повръщане, вследствие на гаденето. В аптечната мрежа има изобилие от ефективни продукти за тази симптоматика.

Някои лекари съветват да си пие по чаша подсолена вода на всеки половин час, за да се избегне опасната за организма дехидратация. Заради разхлабения стомах, който страда от липсата на ензими, се препоръчва основно употребата на нетвърди храни. А след като инфекцията отшуми захранването да става постепенно. Последвайте ни във Facebook

Георги Велков,

Лечители.бг