Антибактериално и противовирусно действие, имуностимулатор, действа  противовирусно и антисептично, облекчава трескавите състояния, понижава температурата. Има и антисклеротично действие. Помага при главоболие, причинено от хиподинамия, задушни помещения, преумора и метеорологични промени, както и при гадене, спазми на главния мозък, предозиране на кафе. Има противоанемично действие, активизира левкоцитите, възстановява естествената формула на кръвта. Полезните свойства на лимона са толкова много, че някои от тях все още не са открити, смятат специалистите от Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА). Те са категорични, че ако в човешкия организъм всеки ден постъпват целия комплекс от вещества, съдържащи се в лимона, тялото ще издържи натиска, както на външната, така и на вътрешната среда.

 

Лимонът е познат от древността

Древните приравнявали действието на лимона с кръвопускане. Лимоновото дръвче е издигнато в култ, тъй като и проучванията в по-нови времена доказали неоспоримо, че това растение освобождава атмосферата от останалите нереализирани мисли и желания.

Човекът е устроен така, че поти винаги иска от всичко по много и веднага, казват от АЗА. А плодовете на лимоновото дръвче се свързват с планетата Юпитер. Те се намират под управлението на Венера и по този начин в едно растение Венера се съединява с Юпитер.

Венера отговаря за материалната област, дава желание за подобряване на финансовото състояние, за украсяване на живота, а Юпитер – планетата на разширението, съединена с Венера, увеличава стремежа към материални удобства и физическа красота. Живеейки в нашия дом, лимонът пречиства пространството от енергиите на човешките мисли, свързани с желанието за подобряване на материалното положение.

 

Лимоновото дръвче влияе на емоционалното състояние.

Хората заети с някаква социална дейност е добре да имат лимоново дръвче у дома. То ще привлече добри идеи чрез Юпитер, чиято енергия тече в плодовете, тъй като управлява социалната и обществена дейност. Венера пък ще помага да се действа благородно, състрадателно и любящо. Благодарение на потенциалната енергия, (непроявена в плодовете, както по-често се случва), лимоновото дръвче поражда желание да се направи нещо за всички.

На страстните домошари, грижещи се само за нуждите на семейството, лимонът ще помогне да видят себе си и извън дома, работещи с мисъл за всеобщото благо. Лимонът може да даде стимул да си потърсят работа и онези, които цял живот са живели на гърба на родителите или ги издържа съпругът им. До каквито и хора да се намира лимонът, той ще внуши желание за активна изява по красив начин, както изисква Венера.

Колкото по-висок лимон живее в дома ви, към толкова по-високи върхове ще ви призове той. Лимонът не е храст, нито е тревисто растение, това е дърво, а в дърветата живее дух на консерватизъм. Благодарение на този дух, лимонът ражда в хората настойчив, силен стремеж към социална дейност, водещ към постигане на големи върхове. Не бива да се боим, че лимонът ще развали хората, чието предназначение е именно затвореният, семеен живот. Ако на жената й е дадено да бъде домакиня, тя ще бъде такава, дори да се заобиколи с десетки лимонови дръвчета. Но прелестта на влиянието на лимона е в това, че той помага за разширяване на кръгозора и дори жените домакини започват да чувстват както им заповядва чувствената Венера, да се интересуват от световните събития както изисква Юпитер.

 

Днес познаваме лимона като носител на енергия и здраве.

limon 2Основното въздействие на лимона върху здравето на човека също е заключено в енергиите на Юпитер и Венера, живеещи в плодовете на това растение. Юпитер управлява черния дроб и кръвта, а Венера работи с енергиите на Любовта. Затова лимоновите дръвчета подобряват състоянието на черния дроб, сърцето и качеството на кръвта.

Действа кръвоспиращо (при кръвоизливи от носа), добро средство е против затлъстяване, нормализира обмяната на веществата и преработката на мазнините, възпрепятства варикозното разширение на вените и развитието на хемороиди. Помагат и при регулиране на теглото. Лимоните съдържат лимонова киселина, калций, магнезий, витамин С, биофлавоноиди, пектин и лимонен.

 

Помага при храносмилането

Структурата на лимоновия сок е близка до тази на слюнката и хидрохлорната киселина, която е основният храносмилателен сок в стомаха.

Лимоновият сок стимулира черният дроб да произвежда жлъчен сок, който е необходим при храносмилането.

Лимоните са богати на минерали и витамини и помагат за отстраняването на токсини и други нежелани елементи от тялото и храносмилателната система.  Също така, лимоновият сок, помага за успокояване на стомаха при киселини, оригване и къркорене.

 

Диуретик – изчиства тялото

Лимоновата киселина помага за увеличаване функцията на ензимите, които стимулират черния дроб и така помага за детоксикация. Тя повишава уринирането, с което токсините от тялото се освобождават по-бързо, като по този начин осигурява и здрави пикочни пътища.

 

Засилва имунната система

Лимоните са богати на витамин С и калий. Витамин С е добър за борбата с настинки, също така подсилва усвояването на желязо от организма. Калият стимулира мозъчната и нервна дейност и помага за регулиране на кръвното налягане. Лимоните, също така, намаляват количеството слуз, което се произвежда от тялото.

Балансира нивата на pH

624-400-voda-limonЛимоните са една от най-алкализиращите храни и помага за постигане на алкално-киселинен баланс. Сами по себе си те са киселинни, но когато ги изядем/изпием те стават алкални за нашето тяло – лимонената киселина не е киселинна за организма ни. Лимоните съдържат лимонена и аскорбинова киселина, тези слаби киселини се обработват лесно от тялото и се позволява на минералното съдържание на лимоните да алкализира кръвта.

Почиства кожата

С високото си съдържание на витамин С, лимоните ни помагат в борбата със свободните радикали, намаляването на бръчките и петната. Витамин С е много важен за здрава и сияйна кожа. Както казах вече, лимоните са алкална храна, този им характер убива някои видове бактерии, които причиняват акне. Водата с лимон ни помага да се отървем от токсините в кръвта и по този начин изчиства кожата ни от вътре навън.

 

Зарежда с енергия и подобрява настроението

Енергията, която получаваме от храната идва от атомите и молекулите в нея. Когато положително заредените йони от храната навлязат в храносмилателната система си взаимодействат с отрицателно заредени ензими и протича реакция. Лимоните са една от малкото храни, които съдържат повече отрицателни йони и това ни доставя повече енергия когато попаднат в храносмилателната ни система – протичат повече реакции и получаваме повече енергия.

Аскорбиновата киселина, която се намира в изобилие в лимоните, е съществен хранителен елемент, който осигурява здрави кости, съединителни тъкани и хрущяли. Също така спомага за бързото възстановяване при контузии и стрес.

 

Свеж дъх

Лимоните осигуряват свеж дъх, успокояват болки в зъбите и венците. Трябва да внимаваш, защото лимонената киселина може да разруши емайлът на зъбите ти. Никога не си мий зъбите след като си пил вода с лимон, измий ги преди това или изчакай да мине повече време. Много добър вариант е да изплакваш зъбите си с чиста вода, след като си пил вода с лимон.

 

Хидратира лимфната система

Топлата вода с лимон подсилва имунната система, като хидратира и възобновява загубените от тялото течности. Когато в тялото има недостиг на вода се наблюдават умора, мудност, намалена имунна система, запек, липса на енергия, високо или ниско кръвно налягане, чувство за стрес и много други.

 

Помага при регулиране на теглото

Лимоните са богати на пектин, който намалява желанието за похапване. Лимоновият сок забавя скоростта на усвояване на храната, поддържа кръвната захар стабилна и помага да се почувствате сити по-скоро и за по-дълго. Наличието на пектин е друго сериозно оръжие в борбата с наднорменото тегло и диабет от тип 2. На него се залагат и надежди за поддържане на холестерола в нормални граници. Ако спазвате диета, може да добавяте лимон към водата, която пиете през целия ден. Той може да бъде и добра основа за приготвяне на дресинги и силно подправяне на иначе сладки десерти, като например сладолед или чийзкейк. Киселият вкус естествено ще редуцира апетита ви.

 

Никой днес не поставя под въпрос силата на лимона и лимоновото дръвче. Въпреки, че може би наистина все още не е изучен напълно. Няма спор, че лимонът е от онези дарове на Вселената, чиито ползи не могат да го ограничат само до аромата на изискана подправка за ястията и целебните качества за тялото. Мощната целебна сила на лимона, го превръща в ангел-пазител за човека.

Лечители.бг