Всяка жена на определена възраст стига до онзи момент от живота си , в който става застрашена от коварната остеопороза. Тогава започва прием на ударни дозии Калции. Често обаче остеопорозата тихо отслабва костите, като намалява костната плътност необратимо. Така костите стават по-порести, което ги прави по крехки, което често води до фрактури. Според Националния институт по артрит и мускулно-скелетната система и кожни заболявания на САЩ (NIAMS), остеопорозата е причина за повече от 1.5 милиона фрактури на костите всяка година в Щатите. Публикуваме анализ на няколко лекарствени препарата с техните предимства и недостатъци, които са на разположение на световния пазар с цел да се забави загуба на костна маса и да се увеличи плътността.

Sirius-D -ПРИРОДНО ЧУДО ПОМАГА ТАМ, КЪДЕТО МЕДИЦИНАТА Е БЕЗСИЛНА

Бифосфонати

Бифосфонати, които се продават под марките „Bonita“, „Fosamax“ и „ACTONEL“. Тяхното предназначение е да се забави разграждането на костите, да се увеличи плътността и да се запазят съществуващите кост. Лекарствата са одобрени за употреба от мъже, така и жени, а също така са полезни при лечение на остеопороза, предизвикана вследствие от дългосрочно лечение с кортикостероиди.

Потенциални нежелани реакции включват коремна болка, затруднено преглъщане, гадене и повишен риск от стомашни язви. Налице са някои редки случаи на нарушения на зрението или остеонекроза на челюстта, след лечение с бифосфонати. Остеонекроза е състояние, при което костната тъкан умира поради прекъсване на притока на кръв. Ако приемате бифосфонати, информирайте Вашия стоматолог, преди да имате дентални процедури, извършвани.

Естрогенна терапия

Естроген / хормонална терапия (ЕТ / НТ) се използва за предотвратяване на остеопороза при жени след менопауза и е на разположение в хапчета, кремове, вагинални пръстени и пластири. Тъй като ET / HT води до увеличаване на риска от развитие на рак на лигавицата на матката, то обикновено се препоръчва само, ако другите лечения не са ефективни. Лекарството съчетава хормона прогестин с естроген, за да се намали риска от рак при жени след менопауза, които не са имали хистеректомия. Възможните странични ефекти включват промени в настроението, кръвни съсиреци, вагинално кървене, жлъчния мехур проблеми и напрежение в гърдите.

Релоксифен (Raloxifene)

Релоксифен (Raloxifene), продаван и под търговската марка Evista, работи чрез имитиране на положителните ефекти на естрогена върху костната плътност при жени, които са достигнали менопаузата. Това лекарство не води до увеличаване на риска от някои видове рак, както естрогенотерапията прави. Страничните ефекти включват кръвни съсиреци и горещи вълни. Raloxifene е одобрен за употреба само от жени.

Терипаратид (Teriparatide)

Терипаратид, се продава и под търговската марка Forteo, е форма на човешки паратиреоиден хормон. Фармакологичният продукт е одобрен за жени след менопауза и за мъже с висок риск от фрактури. Лекарството се инжектира веднъж всеки ден под кожата на корема или бедрото и се използва за стимулиране на образуването на нова кост. Потенциалните странични ефекти включват крампи на краката, виене на свят и гадене. Лекарството е особено мощнo и може да се използва за период до две години.

Калцитонин (Calcitonin)

Calcitonin, който се продава и под марката „Miacalcin“ и „Fortical“, е направен от естествен хормон, който е отговорен за костния метаболизъм и регулиране на калция. Жените, които са най-малко пет години след менопаузата могат да използват лекарството, което може да бъде полезно за забавяне загубата на костна маса, като намалява костната резорбция и предотвратяване на гръбначни фрактури. Калцитонин е достъпно като назален спрей или в инжекционна форма.

Нежелани реакции могат да включват възпаление на носните проходи, зачервяване на кожата на ръцете и лицето, кожен обрив, гадене или често уриниране.

Золедронова киселина

Терапията със Золедронова киселина вече е одобена от 60 страни в света. Тя се продава под търговската марка Reclast, се използва за лечение или профилактика на остеопороза при жени, увеличаване на костната маса при мъжете, които имат състояние, и за предотвратяване на нови фрактури при хора, които са имали фрактура на бедрената кост. Тя се използва и за лечение на остеопороза, която се проявява в резултат на продължително лечение с кортикостероиди. Золедроновата киселина е на разположение в интравенозна форма и се приема веднъж годишно. Лечението отнема около 15 минути в лекарския кабинет. Предварителна обработка на кръвни тестове са необходими, за да се потвърди, че калцият и бъбречна функция са в нормални нива.

Золедронова киселина влиза в състава и на препарата Zometa(R) за лечение на онкологични заболявания. Възможните странични ефекти включват повишена температура, главоболие, леки болки в костите или ставите, грипоподобни симптоми, понижаване на кръвното, мускулна болка или симптоми на астма, особени при чувствителните към аспирина.

Лечители.БГ (Lechiteli.bg)