Модата на солариумите, която се налага от родни таблоидни звезди като Николета Лозанова,  крие сериозни рискове от рак на кожата.  За това алармира най-новото американско проучване. Според него дори една процедура може да не е безобидна. Особено сега доста българи посещават солариумните студия заради традицията да се направи подготвителен тен преди плажната отпуска. 

Излагането на ултравиолетови лъчи, без значение дали е на плажа или в солариума, е вредно за кожата. Това не само води до появата на бръчки, кафяви петна и признаци на преждевременно стареене, но може да допринесе и за развитието на кожен рак. Не случайно в древността хората са пазили кожата си да е снежно бяла, коментират изследователите.

По данни на Фондацията за рака на кожата в САЩ само една сесия годишно излагане в солариума повишава риска от развитие на меланом с 20%. Всеки следващ път през същата година увеличава опасността с почти 2%. Рискът е най-голям сред юношите.

След шест или повече посещения в солариума рискът от развитие на меланом се повишава с цели 73%.

Меланомът е най-смъртоносната форма на кожен рак. Той се развива в меланоцитите – клетките, които произвеждат меланин.

Соларните студия използват лампи, които излъчват както UVA, така и UVB лъчи, но UVA лъчите преобладават.

Потъмняването на кожата всъщност е реакция срещу вредното влияние на тези лъчения – вид защитен механизъм.

С течение на времето, без значение дали вредните лъчи са от слънцето или солариума, те причиняват увреждания, които водят до преждевременно остаряване на кожата, могат да причинят и кожен рак. Много е важно да се запомни, че няма безопасен начин, по който да се сдобием с тен.

Едно от разпространените погрешни схващания е, че постигането на определен тен намалява уврежданията по кожата. По този начин може да се предотврати изгаряне, но то самото е доказателство за увредена кожа. Дори и когато кожата не почервенява, увреждането е факт.

Лечители.бг