Едва ли съществува човек, който никога да не се е изгарял, било то на котлона или някъде другаде. Тогава болката е наистина жестока. В повечето случаи лековете срещу нея започват да действат поне часове след намазването. Не така стоят нещата с домашния мехлем против изгаряния на Богдана Костуркова, която разкри невероятната си рецепта за в. „Живот без рак“.

 

Експертите от Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА) препоръчват за мехлема да се използва прясно набран невен. Изсушените цветове също вършат добра работа, но набраните сутрин пресни цветове имат по-силно действие, категорични са от Асоциацията.  Невенът се нарежда в буркан, без да се притиска. Варите слънчогледово олио на водна баня 30 минути. Билката в буркана се залива с него, докато се покрие цялата. Оставя се на хладно място 40 дни. След това се прецежда и остатъците от билката се изхвърлят.

 

За същата цел би могло да се използва и цвят от глухарче. С него мехлем против изгаряния се приготвя по сходен начин. Глухарчето се залива с олиото и се вари на водна баня 40 минути. После се прецежда.

 

Извлекът може да стои в хладилника с години и да се ползва при нужда. Ако сте се опарили, едно намазване облекчава болката веднага и не се образуват мехури. Обикновено до 30 секунди след намазването пострадалият човек започва да се чувства по-добре, пише и Doctorbg.net. „Готвач съм по професия и всеки ден ползвам уреди, които могат да увредят неприятно кожата и да причинят поражения. Веднъж си бях напръскала целите ръце с олио от тигана. Когато се прибрах у дома, болките започнаха да се засилват много. Намазах се с мехлем против изгаряния, който стои в хладилника ми при спешни случаи. Сама си го направих. Помогна ми за по-малко от минута.“ – разкрива Малина Савова от София.

 

Болката минава бързо с мехлема, но за заличаване на следите по кожата е необходимо редовно мазане поне седмица. Важно уточнение е, че той се прилага за малки наранявания по кожата. Ако пострадате прекалено тежко, е задължително посещаването на медицинско заведение.

Lechiteli.bg