Гръбнакът може да те задържи в младостта. И това не е поредната измислица. Запознатите с духовните практики, както и онези, които се интересуват от холистичния подход, са наясно, че това е възможно.

В тази статия искам да кажа няколко думи за една малко известна функция на гръбнака, пише Соня Петрова – Аеиа. Тя твърди, че тази „функция” не е призната от съвременната наука. Дори не става дума за типична функция и за типичния гръбнак, а  за трите енергийни канали, които са разположени около физическия гръбнак. В Йога и в източните традиции тези канали са известни като Сушумна, Ида и Пингала.

Една от главните цели на йога-практиката е да „отвори” средния канал – Сушумна. Той може да накара праната, или жизнената енергия, да потече по него. По принцип жизнената енергия протича по двата странични канала – Ида и Пингала – те се вият около Сушумна като две змии и се вливат в нея в областта на главата.

Когато енергията тече по двата странични канала, а не по средния,

nadi1тогава човек е подвластен на времето. Т.е. ако приемем системата Сушумна-Ида-Пингала като една антена, частта Ида-Пингала улавя времето и го транслира в тялото на съответния човек. Средната част от антената, наречена Сушумна, прави обратното – тя транслира „тялото” на човека във времето. По този начин човек физически се задържа максимално време млад, съответно и здрав. Затова повечето йоги изглеждат много по-млади от биологическата си възраст. В допълнение – когато енергията потече основно през Сушумна, тогава човек чувства радост без причина, удовлетворение от живота, спокойствие и увереност – нещата, характерни за детската и младата възраст. Това не е случайно.

Изводът е, че ако имаме някакви проблеми с костно-ставния апарат, а и с всички органи и системи, би било добре да потърсим начин

да насочим енергията си през Сушумна, през Средния канал.

Това лечение би могло да се нарече базисно, или премахване на основната причина за заболяването. Всъщност, знае се, че холистичният подход винаги търси начини да открие и премахне основната причина за съответния проблем, а не да лекува симптомите, оставяйки причината да си стои и да поражда тези симптоми отново и отново.

Защо обаче не се прилага масово това „отваряне” на Средния канал? Защото той не може да бъде отворен само с външна намеса – не може да се отвори от операции, от масажи, от други физиотерапевтични процедури или от медикаменти – за неговото отваряне трябва много активно участие от страна на самия човек.

Всъщност, за всяко едно успешно лечение участието на самия заболял е от ключово значение, но в случая с отварянето на Сушумна участието на човекът предполага доста усилия и отдаденост от негова страна. Това съвременните хора сякаш ги плаши.

Друг въпрос е кой има интерес да хората да не са напълно здрави.

Лечители.бг