Уникални технологии в света на денталната и хуманна медицина бяха показани на международното изложение „Булмедика/Булдентал“, което отвори врати в „Интер Експо център“ София. Репортер на „Лечители.бг“ се запозна отблизо с някои от най-авангардните разработки в областта на нано медицината, стоматологията, хуманната практика.

Една от тях е „умен“ конец за зъби, чиято премиера бе само преди дни на специализирането изложение в Кьолн, Германия. Продуктът всъщност съчетава два в един- и паста, и конец. Които осигурява почистване до венеца чрез ергономично избутване, като в същото време запазва пародонта. С пастата времето за работа се управлява максимално ефективно.

InfraПосетителите могат да разгледат още уникални разработки. Уред за възстановяващ сън, използван от най-добрите спортисти в света. Интерес предизивква и кабина за инфрачервено лечение.

Зъболекар на телефона

Сред експонатите бе и иновативния безжичен стоматологична турбинка (ендодонтски мотор) с iPad приложения, който работи с ротиращи ендодонтски системи. Той е дело на чешка фирма. Професионалистите ще видят също последна технология електрически управляван безчетков микромотор, който притежава универсални функции. Системата включва най-добрия в света безчетков, безсензорен микромотор. Софтуерът търпи постоянно развитие и е достъпен безплатно в AppleStore.

Естетика

Избелващ робот на бъдещето. Така рекламираха машинария за естетическа стоматология и избелване. От щанда на производителя разказаха, че той притежава четири уникални настройки – за избелване на чувствителни зъби, за нормално избелване, за интензивно избелване, за избелване на единичен зъб.

DentalДруга новост е универсален фото-полимеризиращ възстановителен композит, за изграждане на зъби и пломби. Специалистите казват, че той пристига за пръв път в България като отвежда познатите подходи за работа на друго ниво. При него се спестява време за полиране, в което обикновено пациентите нервно потропват с крак особено онези с проблеми с носоглътката.

На изложението бе демонстриран нов модел стоматологична машина, чието оборудване ще впечателни и най-големите експртви в бранша. Стоматологичният комплект съдържа висящо кресло с ляв подлакътник, диоден LED рефлектор, многофункционален педал, командна клавиатура с меки бутони, въртящ се стъклен плювалник, 3 гнезда за инструменти. В нея пациентите ще се чувстват като в космически кораб, шегуваха се докторите докато пробваха сами достойнствата на комплекта.

В изложбените зали на столичния бул. „Цариградско шосе“ е представен и единствения по рода си апарат с патентована технология за лечение на периодонтити с два накрайника (скалер и паро).

ochilaПовече светлина

Уникални турбини с пет LED диода и пет спрей отвора внасят революция във визуалния комфорт и лекота на работа, твърдят от другите фирми производители. С тях за първи път лекарите по дентална медицина могат да осветят работното поле от всички посоки.

Докладите от стерилизираните цикли, пък вече могат да бъдат запаметявани на USB памет. USB опцията в комбинация с принтера за етикети предлага всеобхватна система за проследяване Нов пиезо скалер дава допълнителни възможности за внимателно, но мощно почистване. Той предотвратява  раздразнения, дори при пациенти с чувствителни зъби.

Детектор на плаката

Изключително полезен е и пациентски детектор на зъбна плака. Той е предназначен да мотивиране на пациентите да поддържат добра орална хигиена. Дентистите го препоръчват за семейства с деца, пациенти с пародонтит, пациенти с импланти, при ортодонтско лечение.

Тази година на БУЛМЕДИКА/БУЛДЕНТАЛ участват близо 180 компании от 12 държави, които представят около 120 новости в хуманната и дентална медицина. Зъботехниците също не са забравени. Последна генерация комбинирана зъботехническа пещ за керамични зъбни протези е истински хит. Тя е с нов затварящ се механизъм и чувствителен на допир дисплей. Изложението ще бъде открито от 13 до 15 май.

Елена Николова,

Лечители.бг