Можете да измамите природата и да накарате тялото да произвежда хормоните на удоволствието, които то произвежда при секс и по други начини.

 

Според експертите от британска лаборатория, сексът е ценен за човешкото здраве, защото подбужда организма да произвежда хормоните допамин и серотонин, които повдигат настроението и ни помагат да получаваме удоволствие. Освен това, по време на оргазъм, в кръвта се произвежда добре известния на всички „хормон на щастието“- ендорфин. По този начин, сексът действа като естествено природно успокоително, поддържайки психичното ни здраве и защитавайки ни от стреса.

 

Нивото на серотонина реално може да нарасне с помощта на някои храни. В диетата ви трябва да присъстват смокини, банани, шоколад, мазна риба, мляко. Пиенето на алкохол също решава проблема, обаче, като стимулант той е най-ненадеждния, „алкохолният“ серотонин се задържа в кръвта за много кратко време.

 

Допаминът също започва активно да се произвежда в тялото, когато се храним с удоволствие, при това от вкусна храна, допамин се произвежда няколко пъти повече, отколкото от секса. Също така, нивото му се увеличава при употребата на никотин и при шопинг, при това не от момента на пазаруване, а от предвкусването за това.

 

И накрая, ендорфинът. Той е важен хормон за доброто самочувствие и се появява в организма от доброто настроение, смеейки се, занимавайки се със спорт, сладкишите и изкуството.

 

Съветите на британските експерти са от особено значение сега, когато върви Великия пост, ограничаващ плътските удоволствия. Всеки, който е решил да спазва въздържание, може да си отдъхне спокойно.

 

Това  може да помогне много не само на хората, които следват религиозните напътствия, но и татковците, чиито половинки са ги оставили на „сух режим” заради бременността си. Въпреки твърдението на специалистите, че по време на бременност може да се прави секс, някои бъдещи майки категорично отказват да приемат, че сексът не носи вреда за бебето в утробата им.

Всъщност, има хора, които не се нуждаят и не се интересуват от секс.

Те не го отхвърлят заради убеждения или заболяване. Просто от „това“ не се нуждаят и не се интересуват. По принцип не разбират как се случва да изгаряш от желание да правиш с някой любов.

 

Асексуалността

Някои ги наричат безумци, някои – хора на бъдещето. В същото време това е факт – асексуалите не са извънземни – те живеят сред нас. Някои експерти са убедени – по брой те не са по-малко от хомосексуалистите. Според Independent, около един процент от хората в света признават, че няма желание за секс.

 

В книгата, която през октомври 2012 г. ще излезе във Великобритания се твърди, че такива хора трябва да бъдат признати като четвъртата сексуална ориентация – асексуали. Авторът проф. Антъни Богарт казва, че все повече и повече хора причисляват себе си към тази категория. Той определя асексуалността като пълна липса на сексуално желание. „Има две форми на асексуалността: хора, които искат да правят секс, но не насочват това желанието към други хора, и хора, които не чувстват необходимостта от секс“ – каза професорът.

 

Терминът „асексуалност“ стана популярна през 2001 г., когато Дейвид  Джей пусна уебсайта за асексуали Аven. Сега на него са регистрирани 50 хиляди души от цял свят. Асексуалната общност се състои от хора, които наричат себе си хетероромантични – изпитващи романтични чувства към противоположния пол без сексуално желание, хоморомантици – изпитващи романтични чувства към своя пол, както и биромантици.

 

Всъщност, асексуалните хора не се нуждаят от секс, тъй като съзнателно или случайно, си набавят допамин, серотонин и ендорфин чрез храненето.