Напоследък много  се заговори за монодиетите и тяхното ефективно въздействие върху излишните тлъстинки. Естествено, най-широко разпространена за сега е монодиетата сред софиянки, откъдето най-вероятно съвсем скоро този режим на хранене за стопяване на килограми ще се пренесе и отвъд столицата  

 

Оказва се, че и сред диетите и режимите на хранене съществува мода, която за известен период от време бележи възход, след което логично идва следващата. Тези упражнения и експерименти с тялото и организма обаче, може да крият и рискове, ако към тях се подхожда неинформирано и първосигнално. Ето защо, събрахме информация и впечатления за монодиетите като цяло, които биха могли да бъдат от полза на търсещите идеални пропорции за себе си.

 

Под монодиета се разбира всекидневно приемане на един вид храна в продължение на поне няколко дни. Трябва да е ясно обаче, че монодиета може да се направи с всеки вид храна (без изключение) и тя винаги ще е резултатна. Важно е да се знае обаче, че в зависимост от вида на избраната храна, обаче, скоростта на самото отслабване ще е различна. Най-разпространените монодиети са с продукти с високо съдържание на протеини (месо, риба, обезмаслено кисело мляко) или на прости захари (плодове, зеленчуци, зърнени храни). Но има монодиети, базирани и на доста калорични храни като шоколад, банани, солети и какво ли още не.

Плюсовете на монодиетите

С монодиетата се постигат бързи резултати, количествата храна нямат значение, изборът на храна е неограничен, не се изисква приготвяне на различни ястия за трите основни хранения през деня,  не сте гладни, няма нужда да чакате определен час, в който да се храните,  подобрява се асимилацията на изядената храна.

chaj_otslabvane

Минусите на монодиетата

Получава се натрупване на едни и същи вещества в организма, храносмилането на всяка друга храна (освен избраната) се забавя прекомерно , резултатите са нетрайни, при преминаване към нормално хранене, без постепенно захранване, получава се дефицит на определени важни вещества (особено при неподходящ избор на позволената храна), неприложими за дълги периоди от време – може да предизвика депресия. Ако все пак някой реши да започне монодиета, най – добре да избере така наречените циклични монорежими. Те предствляват поредица от монодиети.

 

Въпреки всичко, монодиетите са достатъчно ефективен, бърз и удобен начин да се свалят няколко излишни килограма за тези хора, които не страдат от прекалено затлъстяване. Те са твърде приемливи и когато по празници сте си позволили да попрекалите с храната и искате по-бързо да възстановите обичайните си килограми.

 

Класическа монодиета е, когато се употребява един продукт в течение на определено време (обикновено не повече от три до седем дни). Към този тип се отнасят и диети, при които времето е по-дълго, но продуктът се мени през периоди от 2-3 дни. Някои специалисти отнасят към монодиетите и такива, при които се консумират определени продукти в точно определено време без изменение. Видно е, че диетолозите не са достатъчно единодушни по въпроса какво точно трябва да се разбира под термина „монодиета”.

 

По принцип монодиетите са доста драстични. Отслабването е резултат от рязко ограничаване на калориите, за да принудите организма да  използва за енергия натрупаните мазнини. Както при всички диети, и тук има плюсове и минуси. Към  плюсовете може да се отнесе скоростта, с която можете да свалите килограми. Но това е плюс само ако става дума за килограм-два, в противен случай ще се получи бързо отслабване, гори се мускулна маса, кожата увисва, а са възможни и други неприятни последици за организма ви. Един от най-големите минуси на тези диети е бързото възвръщане на свалените килограми, ако си позволите лукса да поотпуснете контрола на апетита си. Не е изключено свалените чрез монодиета 1-2 килограма, да се удвоят, ако започнете да се храните след това с висококалорична храна.

 

Препоръчително е монодиетата да не е по-дълга от три до седе дни, независимо, че понякога не ви е трудно да я спазвате. Не забравяйте, че не става дума за това дали сте гладни или не, а осигурявате ли на организма си това, което му е необходимо. Важно е да помните това правило, защото лятото предразполага към такива идеи – само на краставици, само на домати и т. н. Добре, но и само 3 дни, а понякога и два са достатъчни.

 

Важно е и какъв хранителен продукт ще се избере за монодиетата.mono-1

 

От прекалена употреба на ориз могат да се образуват камъни в жлъчката. Освен това в ориза витамините са в по-ниски количества, а малкото  белтъчини могат да доведат до снижаване нивото на хемоглобина в кръвта; не са изключени изменения в дейността ендокринната система. Ако сте само на ябълки, също ще ви липсват белтъчини. Изварата е богата на белтъчини, но прекомерната й употреба може да доведе до нарушаване на калциевия обмен. Оттук могат да се направят два основни извода – да не се прекалява с монодиетите и да се потърси някакъв по-балансиран вариант.

 

Например, един ден употребявайте повече въглехидрати: картофи, овесена каша, зърна. На втория – плодове или зеленчуци, на третия — белтъчини: месо, риба, фасул. Когато си избирате продукти, съобразете, че ако правите ден с млечни продукти, той не трябва да е до деня с месо или риба. Затова предварително си изгответе план какви храни кога ще приемате, особено ако поемете риска и увеличите монодиетата по време.

 

Вода и чай можете да пиете, колкото искате, но не по-малко от 1,5 литра. Кафето не е забранено, но да е в по-ограничено количество. И без захар!

 

И още две правила: преди да почнете монодиета, се подгответе за нея, като предните 2-3 дни се храните с по-лека храна. След приключването на диетата, отново трябва да внимавате какво и по колко ядете. В противен случай ще стигнете до извода, че диетите са съвсем безполезни, макар че грешката ще е във вашите решения или неспособността да контролирате апетита си.

 

Не забравяйте, че е опасно да се ядат повече от 3 яйца на ден. Може, но само белтъците. А ако все пак желаете по-голямо количество яйца – трябва много да се внимава.

 

По-долу са изброени няколко примерни монодиети, които са дадени от хора прилагали успешно този режим на хранене.  Някои от тях са с времетраене повече от седем дни, затова пак напомняме, че те са индивидуални и са съобразени със специфичните нужди и възможности на всеки организъм.

 

 

Диета от Дани:

 

1 ден –mono-2 1 кг Картофи

2 ден – Плодове

3 ден – Сирене 500 гр

4 ден – Яйца – 6 бр

5 ден – Пилешко месо – 500 гр

6 ден – Зеленчуци – 1кг

7 ден -  Кисело мляко – 3 кофички

8 ден – Кашкавал – 500 гр

9 ден – Риба – 500 гр

10 ден – Вода на корем

Диета от Ясмина

1 ден – 1кг. картофи

2 ден – 500гр. извара

3 ден – 500гр. пилешко месо

4 ден – 6бр. варени яйца

5 ден – 500гр. печена риба

6 ден – 1,5л. кисело мляко

7 ден – 500гр. кашкавал

8 ден – 500гр. шунка

9 ден – 1кг. плодове по избор

10 ден – 1,5л минерална вода

Без сол!

 

Диета от Райна: kartofi

1 ден- 3 коф.кисело мляко

2 ден- зеленчуци

3 ден- 6 св. картофа

4 ден- 6 тв.св. яйца

5 ден- 800гр. варено месо

 

 

Програма за отслабване от Теодора:

1ден – 1 кг варени картофи

2 ден – 1/2 кг извара

izvara3 ден – 1/2 кг варено пиле без кожата

4 ден – 6 варени яйца

5 ден – 1/2 кг печена риба

6 ден – 1 , 1/2 кг кисело мляко с магданоз 100 гр.

7 ден – 1/2 кг кашкавал

8 ден – 1/2 кг шунка или филе

9 ден – 1, 1/2 кг плодове или зеленчуци

10 ден – чай, кафе, минерална вода

11 ден – 1 кг плодове

12 ден – 1 кг зеленчуци

13 ден – 1 кг варени картофи

14 ден – 1 литър зеленчукова супа

С тази диета може да отслабнете до 10 кг за 14 дни. Диетата е основана на принципа на разделното хранене с малък енергиен внос и интензивен двигателен режим.

 

Диета от Сновчева за 7 дни – резултат около 5 кг.  yaice

1 ден – 1 литър прясно мляко

2 ден – 6 твърдо св. яйца

3 ден – 1/2 кг месо пилешко или телешко варено

4 ден – 3 кисели млека

5 ден – зеленчуци

6 ден – плодове

7 ден – вода

 

Диета от Галимира

Предлагам ви една диета с която преди година и половина успях за десет дни да сваля 6 килограма и успях да ги задържа без никакви усилия докато забременея, преди 2 месеца я направих и свалих 9 кг.. Диетата е много лесна , не се изпитва почти никакъв глад и не изисква много средства, просто воля и желание да се избавите от излишните килограми. Диетата се спазва 10 последователни дни. А ето и самата диета:

mljako1 ден – 2 кофички кисело мляко (ниска масленост) разпределени през целия ден

2 ден – зеленчуци на корем (най-добре сурови), разпределени през целия ден

3 ден –  5 твърдо сварени яйца (без сол), разпределени през целия ден

4 ден – 5 варени картофа (без сол), разпределени през целия ден

5 ден –  800 гр. варено месо (без тлъстини), разпределено през целия ден

Тези 5 дни задължително се повтарят и се спазват много точно. Пие се поне 2л. течности на ден. При мен резултата започна да личи на третия ден. Тъй като обичам много плодове, позволявах си и да ям по 2-3 ябълки на ден.

 

Диета от Марияriba

1 и 2 ден – варени картофи

3 и 4ден – варени яйца (кам 8 бр)

5 и 6 ден – кисело мляко не повече от 1% масленост (4 кофички)

7 и 8 ден – пил.месо и риба (печени или варени)

9 и 10 ден – плодове и зеленчуци

Пие се много минерална вода, вечер преди ядене се пие сок на половин грейпфрут

 

 

pileДиета от Христина

1ви ден – 2 кисели млека

2ри ден – зеленчуци

3ти ден – 5 яйца

4ти ден – плодове (5 картофа в оригинал)

5ти ден – печено пиле

повтарят се още 5 дни

 

 

Диета от Силвия

За 7 дни отслабнах 10-11 кг, но това беше целта. Целта беше да се нормализира функцията на сърцето и да спадне кръвната захар.

Откритие на БАН помага при множество проблеми от зрение, наднормено тегло и псориазис до опорно-двигателен апарат и косопад

Sirius-d.com_reklama

През тези 7 дни изяждах по 1 плод, 200гр.кис.мляко обезмаслено, варени броколи и карфиол и салати от листни зеленчуци с репички и краставици. Без сол и зехтин. Лимонов сок – колкото желаеш. Така се храних тези дни и победих смъртта. И много, много ходене – не тичане, не други гимнастики. Ходиш, почиваш и продължаваш напред. Това се случи с мен.

Диетата е разчетена за седем дни. Понася се лесно и на практика се състои от седем монодиети. Положителните ефекти от нея са няколко: прочиства се организмът от шлаки, тонизирани сте, богато сте заредени с витамини и минерали и към всичко това се добавя намаляване на теглото.

 

Диета първи ден

Първи ден – 1 кг от любимите ви плодове (само от един вид) или 1 литър прясно изцеден сок от плодове без добавена захар.

Диета втори денplodove1

Втори ден – Сварено месо от половин пиле (без кожа, без подправки).

Диета трети ден

Трети ден – 1 кг пресни зеленчуци (за предпочитане са домати) или литър пресен сок от домати, но без сол или други подправки.

Диета четвърти ден

Четвърти ден -1 кг варена тиква без сол или захар

Диета пети ден

Пети ден – 1 литър прясно мляко или 500 г прясна извара.

Диета шести ден

Шести ден – каша от овесени ядки (200 г – 350 г сух продукт) без никакви подправки, сварена с вода. Не се допуска употреба на мляко.

Диета седми ден

Седми ден – 1 кг от любимите ви плодове (само от един вид) или 1 литър прясно изцеден сок от диня, сини сливи, грозде.

Лечители.бг Последвайте ни във Фейсбук!