Древните гърци са казвали, че морската сол лекува над 100 болести. Натуралната морска сол днес установяваме, че наистина е здравословна и има лечебни свойства. Тя съдържа повече от 80 съставки, които имат положително въздействие върху здравето, кожата и косата.

Особено сега в топлото време след определен период човек започва да се чувства доста изтощен с намалена работоспособност. Една от причините е , че чрез потта солта в организма е намаляла. Така се нарушава електролитния баланс(съотношението между натрия и калия), който отговаря за правилното протичане на биохимичните процеси в нашето тяло. За да не се чувстваме като „парцал“ е хубаво час по-скоро да възстановим електролитния си баланс. Това става с прием на половин чаена лъжичка морска сол разтворена в 150 мл вода. А ето и още няколко ползи от употребата на този природен и широко достъпен продукт:

Морската сол има алкално действие, което помага за баланса на нивото на киселините в организма. Така се елиминира рискът от фатални болести. Тя помага за укрепването на имунната система, която по-лесно може да се пребори с различни заболявания като грип и алергии.

Морската сол оказва влияние и на сърдечносъдовата система.

Лековита морска сол за тяло с Кралски жасмин

Jasmine_SolУчените са доказали, че редовната консумация на сол, разтворена във вода, може значително да намали нивото на лошия холестерол в тялото.

Солта също така контролира кръвното налягане и нормализира неправилното функциониране на сърцето. Пациенти със сърдечно-съдови заболявания могат да регулират кръвното си, когато то е ниско, с прием на сол и вода.

Метаболитните нарушения като диабет могат успешно да се лекуват с морска сол, тъй като тя помага за намаляването на нивото на захар в кръвта.

Повече от 20% от натрия в човешкото тяло се натрупва в костите, които се увреждат при недостиг на минерали в кръвта и телесните течности. С добавянето на морска сол в храната може да се избегне или да се облекчи остеопорозата.

Морската сол е полезна и за дихателната система, а минералите и структурните частици на водораслите, които се съдържат в морската вода, помагат за възстановяването на лигавицата. Солта е добър източник на калий, който улеснява функционирането на мускулните влакна.

Морската сол помага и за прочистването на кръвта. Съдържа голямо количество витамин С, който действа като антиоксидант и унищожава свободните радикали.

Баните с морска сол стимулират отделянето на излишната вода от кожата и съединителната тъкан. Така се предотвратява натрупването на излишни течности, с което кожата става по-стегната, млада и здрава. Тя е много подходяща като естествен ексфолиант за кожа, тъй като нейната текстура помага при отстраняването на слоя мъртви клетки от кожата.

Морската сол е природен лек срещу мазна коса. Солта помага за усвояването на излишните мазнини от косата, като я прави мека и красива. Благодарение на изобилието от минерали в морската сол, косата става по-обемна. Солта осигурява достатъчно хранителни вещества за космените фоликули, като по този начин косата става по-здрава. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с приятели: