Към Земята връхлита най-голямата слънчева буря за последните две години, съобщи АП, цитирайки американския Център за прогнози на времето в Космоса /ЦППК/. На повърхността на Слънцето е имало изригване с най-висока степен по скалата, използвана от ЦППК. При приближаването си към Земята обаче мощната буря ще загуби част от силата си, смятат астрофизиците, пише „Стандарт“.

 

Изригването е станало вчера – на 11 септември през нощта срещу четвъртък. Изхвърленият от него облак плазмаq лети встрани от Земята със скорост 4,02 милиона км/ч и е достигнал Земята тази сутрин (12 септември).

 

Спътниковите данни показват, че повечето опасни частици ще прелетят над Земята, без да я засегнат. Все пак не са изключени смущения в магнитното поле на планетата и затруднения в телекомуникационните връзки. В дните на слънчевата буря се очаква Слънцето да свети още по-ярко, казват астрофизиците.

 

През септември 2012 г. на Земята се възцари голям страх, след като учени предупредиха за предстоящо суперизригване, което само за часове би могло да унищожи населението на Земята. За щастие черните прогнози не се реализираха, предаде КРОСС.

 

Слънчевите изригвания не се случват във вакуум. Това са експлозивни явления, черпещи енергия от магнитното поле на Слънцето. Чрез анализа на магнитните полета се прави прогноза за силата на магнитното поле на Слънцето и енергията, натрупана в него.

 

Директорът на Космическия център за прогнози в Колорадо Том Бергер казва, че от години Земята не е била удряна от буря с такава сила. По негово мнение тези бури се получават от слънчеви петна в средата на Слънцето.

 

„Слънчеви бури се случват често, особено по време на пиковете на 11-годишния слънчев цикъл, и не вредят пряко на хората“, каза още той.

 

Слънчевата буря представлява поток от заредени частици, който се изхвърля от горните слоеве на атмосферата на звезда. Тя се състои предимно от високоенергетични електрони и протони, които са способни да преодолеят звездното гравитационно поле.

 

Учените предупеждават, че заради магнитното поле на бурята е възможно да бъдат засегнати електропреносната мрежа, сателитите и радиокомуникациите, но не се очакват по-сериозни проблеми.

Lechiteli.bg