Наричат го мощно лечебно средство. Лечебните  свойства на кленовият сироп познават най-добре индианците, които го използват още в началото на 18 век. И това не е чудно, защото кленовият сироп се добива от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Близо 80 % от кленовият сироп в света се добива в канадската провинция Квебек. Сиропът съдържа огромно количество микроелементи, както и сладка глюкоза, вместо вредната захароза.

 

По-малко калории и повече минерали от меда

Истинският, 100%-ов натурален кленов сироп съдържа над 20 антиоксидантни съединения. Той е изключително богат на калий и калций, съдържа големи количества желязо, цинк и манган, витамини  B1, B2, B6, C. В него концентрациите на фитохормони и по-конкретно- абсцисиева киселина, която е естествена защита срещу диабет, са изключително високи.

 

  • Антиоксидантите в кленовия сироп, притежават незаменими антибактериални свойства
  • Снабдява с енергия организма и подсилва имунитета поради съдържащите се витамини и микроелементи
  • Помага за отстраняването на токсините и стимулира храносмилането
  • Около 150 мл кленов сироп осигуряват дневната ни доза манган- особено необходим за нормалното функциониране на имунната и нервната ни система, както и за здравето на костите ни
  • Цинкът в него е важен за функциите на репродуктивните органи, простатната жлеза, протеиновия синтез, предпазва черния дроб от увреждания, подпомага образуването на костна тъкан
  • Въпреки сладостта си е препоръчителен при диабет, поради съдържащата се абсцисиева киселина
  • Прочиства жлъчката и бъбреците
  • Помага в битката с лошия холестерол
  • Доказано ефективен е и в борбата срещу растежа на ракови клетки в мозъка, гърдите, белите дробове, простатата
  • Диетата с кленов сироп се отразява много добре на целия ни организъм- на храносмилателния тракт, косата, кожата, общото ни физическо състояние

 

images

                  Кленова диета за отслабване

 

Продължителността й е десет дни и ако сте            упорити може да свалите до десет килограма от теглото си.

 

Рецептата за нея:

- 2 супени лъжици кленов сироп

- 2 супени лъжици прясно изцеден лимонов сок

- 1 щипка джинджифил на прах или лют червен пипер за подобряване на метаболизма

- 300 мл вода

 

Разбивате съставките до получаване на хомогенна смес. Дневният прием е от 6 до 12 чаши. Не се разрешава прием на храна. Позволени са само чаят и водата.

Вероятно е обаче този режим да ви изтощи твърде много, а и бързо след това ще възвърнете излишните килограми. Затова може да изпробвате компромисния вариант, включващ прием на плодове и зеленчуци, както и да намалите продължителността на гладуването на пет или седем дни. Ако пък нямате нужда от диети е хубаво да си направите един пречистващ ден от седмицата с кленовото “чудо”. Ще се чувствате наистина добре, ще разтоварите организма си и ще се заредите с енергия.

[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]

Препоръките, съветите и позициите на специалистите, които четете, се предоставят само за образователни цели. И не трябва да се използват за медицинска помощ, диагностика или лечение – за това всеки трябва да се консултира с личния си лекар или медик със специалност. След което да изпълнява предписаните му от тях терапии и режим на живот, съобразени с конкретния случай и индивидуалното му здравословно състояние.

 

Специалистите за кленовия сироп

 

Taatyana MorohovecД-р Татяна Мороховец

 

Кленовият сироп се получава от сока на захарния клен, който расте само в Северна Америка. Използва се най-вече като подсладител, но е известен и с уникални качества: има по-малко калории и повече минерали от меда, съдържа над 20 антиоксидантни съединения, изключително богат на калий и калций, големи количества желязо, цинк и манган, витамини B1, B2, B6 и C, високи концентрации на фитохормони и по-конкретно абсцисиева киселина, която е естествена защита срещу захарен диабет. Тези свойства са били известни още преди векове на индианците.

Прочутата днес кленова диета е доста строга – през цялото време от 10 дни не се консумира нищо освен напитката, приготвена от 2 с.л. кленов сироп, 2 с.л. прясно изцеден лимонов сок, лют червен пипер или прясно изцеден сок от джинджифил, 300 мл топла или студена вода. Съставките се разбиват до хомогенна смес.  За деня се консумират от 6 до 12 чаши (2 до 4 литра) от напитката. При необходимост може да се пие чаша ментов чай или вода. Калоричността на 100 г кленов сироп е 261 ккал – в тези 10 дни организмът е на много нискокалоричен режим. Възхищавам се на вашият колега, че е успял да издържи практически 10-дневен глад. Но точно тези изключително нискокалоричен режим е причината да му прилошава постоянно. Вероятно такъв режим ще ви изтощи много, а и бързо след това ще възвърнете свалените килограми. Затова може да се приложи компромисен вариант, включващ прием на плодове и зеленчуци, както и да намалите продължителността на гладуването на 3, 5 или 7 дни. Захранването е изключително важно, за да избегнете йо-йо ефекта и да не влошите състоянието на храносмилателната си система. Започнете с лесносмилаема храна (плодове и плодови сокове, зеленчукови супи, сурови или задушени зеленчуци, соеви продукти) на малки порции.

Ако не си поставяме максимални и бързи цели, може да заменим само едно хранене с кленовата напитка в рамките на 3-6 месеца. Хубаво е също така да си правите един пречистващ ден от седмицата с кленовото “чудо”. Ще се чувствате наистина добре, ще разтоварите организма си и ще се заредите с енергия, а свалянето на излишните килограми ще става постепенно.

Дори да се абстрахираме от намаляването на теглото, има аргументи да се доверим на кленовия сироп: антиоксидантите в него притежават незаменими антибактериални свойства, той снабдява с енергия организма и подсилва имунитета поради съдържащите се витамини и микроелементи, спомага за отстраняването на токсините и стимулира храносмилането. Около 150 мл кленов сироп осигуряват дневната ни доза манган , особено необходим за нормалното функциониране на имунната и нервната система, както и за здравето на костите. Цинкът в кленовия сироп е важен за функциите на репродуктивните органи, простатната жлеза, протеиновия синтез, предпазва черния дроб от увреждания, подпомага образуването на костна тъкан. Въпреки сладостта си е препоръчителен при захарен диабет, поради съдържащата се абсцисиева киселина, прочиства жлъчката и бъбреците, помага в битката с лошия холестерол. Доказано ефективен е и в борбата срещу растежа на ракови клетки в мозъка, гърдите, белите дробове, простатата.

Прием на кленов сироп се отразява добре на целия организъм и особено на храносмилателния тракт, косата,кожата, общото физическо състояние. И никога не забравяйте за физическата активност!

Много бях изненадана, когато се разхождах в Прага и видях специализирани барове, предлагащи здравословни храни и напитката с кленов сироп за хора, следващи избран от тях хранителен режим от тази диета. На такива места хората общуват и споделят опита си в здравословния живот, а ние още спорим дали да пушим на обществени места! Направете правилен избор и бъдете здрави!

 

Cvetan DimitrovД-р Цветан Димитров

 

Oтслабването чрез употреба на кленов сироп доби широка популярност в България през последните години. Въпреки високата му цена, има хора, които го използват за намаляване на теглото и за прочистване на организма. Зададеният въпрос е оксиморон, в койтоприсъстват взаимно изключващи се условия. Че с кленов сироп може да се отслабне, е очевидно, но чак пък да е безопасно… Аз категорично смятам, че отслабването с кленов сироп крие риск за здравето.

Какво представлява методът? Изпиване на определена доза кленов сироп с добавка от лимонов сок, вода и лют червен пипер.

Какво се случва в организма? Пълната забрана на употребата на друга храна, съдържаща съответно белтъчини и мазнини и приемът на символично количество чисти въглехидрати със сиропа не може да задоволи енергийните потребности на здравия възрастен човек. В резултат на това в организма му настъпват приспособителни процеси, чиято цел е да го подготви за оцеляване в условията на тежък стрес. Той започва да икономисва енергия по всевъзможни начини – чрез сънливост, зиморничавост, лесна уморяемост и намаляване на физическата активност и прибягва до използването на резервите си. Именно това се рекламира при метода – топенето на излишните мазнини. Но това би се случило и при пълен глад или при консумация на една супа дневно или при заместване на кленовия сироп с меден сироп. А и нищо не се споменава за топенето на мускулатурата поради липсата на белтък в напитката – това е състояние, наречено автофагия – „самоизяждане”.

В рекламите не се казва нищо и за това, което ще се случи на пациента, когато реши да приключи с отслабването и започне лека-полека да се храни нормално, защото този момент неминуемо ще настъпи за изтормозеното му от глад тяло. Работещият в условията на недоимъчно състояние организъм започва светкавично да усвоява всяка подадена му троха и я насочва към мастните депа, очаквайки евентуална нова заплаха от глад. Приключилият с мъчителния глад пациент с ужас установява, че само броени дни след началото на захранването си килограмите уверено тръгват нагоре и това продължава много много дълго време.

По-любопитните читатели лесно могат да намерят популярни сайтове в интернет, в които да прочетат за приликите и разликите между кленовия сироп и нектарния пчелен мед. Неоспорим факт е, че разликата в калоричността им не е голяма, кленовият сироп е по-богат на няколко минерала, но за сметка на това поради начина му на производство в него почти напълно липсват витамини. Като специалист по хранене заявявам, че за организма не би имало никакво значение, дали изтезанието с глад ще бъде леко облекчено с кленов сироп или с малка порция нектарен пчелен мед.

В края на месец април 2010 г. имах щастието да бъда за няколко дни в Квебек и там видях с очите си дърветата твърд клен и начина на добиване на кленовия сироп от тях. Наистина изглеждат интересно надупчени и обкичени с маркучи, но вкусът на първичния кленов сок е абсолютно незапомнящ се. За информация на читателите ще кажа, че самите канадци са напълно наясно, че кленовият им сироп не притежава никакви изключителни свойства и затова там никой не го използва за лечение на затлъстяване. Но верни на усета си към добрите бизнес начинания и пропагандирането на националните си богатства, усилено го рекламират и предлагат основно на европейския пазар като средство за отслабване, а в Канада като туристическа атракция.

 

ReniД-р Рени Стоянова

 

Кленовият сироп има уникални свойства – вместо вредна захароза той съдържа изработена от дървото сладка глюкоза и голямо количество полезни микроелементи. Към 80% от кленовия сироп в света са произведени в канадската провинция Квебек. От 40 л сок се получава средно 1 л сироп или мека кленова захар. В истинския кленов сироп не се добавят консерванти, оцветители и ароматизатори и е изключително богат на калий, калций и желязо.

 

Този целебен подсладител е предпочитан от хората, които са загрижени за приема на калории, тъй като е напълно органичен продукт. Той може да замести захарта във всички области на нейното приложение, независимо от температурата за приготвяне на дадената храна.

В кленовия сироп се съдържат над 20 антиоксидантни съединения, за които много проучвания са показали ефективност при борбата с раковите заболявания, както и силен антибактериален потенциал. Според някои лекари и учени злокачествените заболявания се причиняват от гъбички и лечението е разтвор от натриев бикарбонат и кленов сироп.  Обяснението е следното: „Раковите клетки обичат захар, поради което поемат  кленовия сироп  много бързо, същевременно обаче содата също навлиза безпрепятствено в тях и играе ролята на цианид, тъй като е силно алкална. Този процес позволява в раковите клетки да влезе много повече кислород, отколкото те биха могли да понесат. И те умират.”

Кленовият еликсир е богат на минерали с природен произход като цинк, тиамин и калций, както и на редица биологично активни съединения, полезни за здравето. Високото съдържание на фитохормони, в частност абсцисиева киселина, осигурява естествена защита срещу диабет и метаболитен синдром.

Диетата Master сleanse, която читателката вероятно има предвид, включва прясно изстискан лимонов сок, лют червен пипер, кленов сироп и вода и е ефективен метод за бързо и значително отслабване чрез очистване на организма от пестициди и химични хранителни добавки. Тази програма може да бъде спазена по различен начин. При пълния детокс се консумира само и единствено напитката в продължение на 10 дни до 2 седмици. На начинаещите се препоръчва диетата да бъде с продължителност около 6 дни. При лесната програма трябва да консумирате по 1 чаша от напитката 3- 4 пъти на ден, около половин час преди всяко хранене.

Друг вариант е програмата  „Заместване на хранене“, като в нея 1 или 2 от храненията се заместват с 2-3 чаши от коктейла. Програма за прочистване „Веднъж седмично“ представлява режим, в който напитката се консумира веднъж седмично, но се пие през целия ден. Генералната програма включва прилагане на пълната програма 2 пъти в годината за по няколко дни и програмата „Веднъж седмично“ всяка седмица без пропускане.

Не забравяйте, че колкото по-бързо се опитвате да отслабнете, толкова по-лесно би могъл да се прояви йо-йо ефект. Ако редуцирането на килограмите се извършва стъпка по стъпка, рискът намалява. Все още често срещана практика сред някои колеги е да препоръчват т.нар. лечебно гладуване на своите пациенти, което правено в извънклинични условия, може да се окаже много опасно. Гладуване се препоръчва, когато човек е под специализирано наблюдение, за да се предотврати възникването на определени заболявания и подходът трябва да се индивидуализира при всеки. Задържането на целевите килограми минава през два основни етапа – трайна промяна на хранителните навици към здравословен модел и постепенно и дозирано преминаване към обичаен модел на хранене под наблюдението на специалист.

Когато в продължение на три месеца едно тегло бъде задържано с обичайно хранене, то тогава се счита, че организмът е свикнал с новите килограми и ще ги запази.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Лечебни продукти и природна козметика от магазина:

Последвайте ни във Фейсбук!

[product_categories number="5"]

Последвайте ни във Фейсбук!

Последвайте ни във Фейсбук!

 

Последвайте ни във Фейсбук!

 

Последвайте ни във Фейсбук!