Освен свежест в летните горещини бирата може да предложи разнообразни ползи за човешкия организъм при умерена консумация. Този извод бе потвърден от български учени по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диетика и едновременно с това бяха изнесени резултати от ново изследване на качествата на пивото.

От предишни изследвания е известно, че нискоалкохолните естествени напитки като бирата съдържат голямо количество витамини и антиоксиданти.  Нивото на тези полезни вещества в пивото дори надвиша това в някои от най-разпространените плодове и зеленчуци – диня, пъпеш, ябълки, моркови.

Актуалното изследване илюстрира, че произведеното у нас пиво е отличен източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти като пролин и глутатион. 

Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген – протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. Пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите. 

Глутатион е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Глутатионът играе важна роля за правилното функциониране на целия организъм. 

Представените от българските учени резултати са важно допълнение към знанията за хранителните характеристики на бирата, информира Нова тв, цитирана от Блиц.