Нов медикамент може да излекува рака на простатата, твърдят учени от САЩ. Лекарството цели да стимулира имунната система на болния, обясняват специалистите. Проведени са няколко изследвания, на този етап само с гризачи.

Резултатите показват, че в комбинация с медикаменти за химиотерапия тази терапията е постигнала почти пълна ремисия при мишките. Използвани са малки дози от лекарство, което може да стимулира имунната система оксалиплатин – за него е известно още, че може да да заличи раковите клетки, пише UPss, цитиращ ezine.

Подобен ефект може да се очаква, само ако става дума за малки тумори, уточняват специалистите. При агресивни тумори с по-големи размери обаче медикаментът действа много слабо.

Изследването е дело на специалисти от Калифорнийския университет, Сан Диего. За миналата година в САЩ има регистрирани 133 хиляди мъже, които са заболели от рак на простатата, като 30 хиляди от тях са починали. Във Великобритания пък почти 41 хиляди мъже всяка година чуват страшната диагноза. От тях почти 11 хиляди не успяват да се излекуват.

Конвенционалното лечение може да помогне при рак на простатата, ако болестта е открита в ранен стадий, твърдят голяма част от специалистите в областта. Този нов метод обаче дава шанс за лечение и при онези, които късно са установили, че страдат от заболяването, допълват американските изследователи.

Прекалената консумация на мазни храни, наднормените килограми, липсата на плодове и зеленчуци в ежедневното меню са определяни като рискови фактори за това заболяване. Според някои изследвания консумацията на по-голямо количество домати и броколи пък могат да предпазят господата от коварната болест.

Все пак, най-сигурният начин да бъде победена болестта, е като се прави редовна профилактика и мъжете над 45 години трябва да си правят PSA тестове. Понякога заболяването протича без симптоми, напомнят лекарите, затова прегледите всяка година са изключително важни.

Мъжете трябва да посещават и уролог един път в годината, в случай че нямат някакви извънредни оплаквания.

Lechiteli.bg