Скакалците стряскат с външния си вид, със своята експанзивност, отскокливост, а фермерите си плюват в пазвата от страх само при споменаването на името им. Да, скакалците са ненаситни и ядат всичко, което се изпречи на пътя им. Но човекът като най-големия хищник в хранителната верига тепърва ги преоткрива. Диетолози коментираха пред Лечители.бг, че скакалецът е новото суши на Западния свят, защото има безценни, белтъци, аминокиселини без грам мазнини. Все повече съвременния хомосапиенс яде, не онова, което изглежда добре или е вкусно, а това, което е полезно за неговата талия, кръвно налягане, кръвна захар или метаболизъм. Така както никога допреди 20 г. не сме си представяли, че ще ядем сурова риба, така много скоро може да нагъваме и насекоми.

Грасхопър-модата разбира се идва от Изток, където скакалците отдавана са влезли в менюто на азиатци, австралийци и африканци. Той на вкус напомня доста рибното суши, но го превъзхожда по полезност, казват феновете на зелените насекоми.

Протеинови бомби

Протеинът е основен компонент на човешкото тяло и не случайно бива съблюдаван при всяка диета. Освен това протеинът е втората най-голяма компонента в тялото ни след водата. Той осигурява градивните елементи на мускулите, органите и почти всяка клетка на организма. Е, знаейки всичко това, то ще кажем, че скакалецът притежава ударна доза свръхчист протеин (без холестерол), който директно се абсорбира от тялото ни и започва да го регенерира. Хората, хапващи скакалци не страдат от затлъстяване. диабет, кръвно налягане, хормонални проблеми и метаболитни смущения. Рискът от инфаркти и инсулти при тях е сведен до минимум, показват мексикански проучвания.

Например човек за да е здрав и във форма има нужда 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло на ден. Това е 56 грама на ден за средно мъже и 46 грама на ден за средната жена. Скакалците съдържат 35-48 грама протеин на 100 грама прясно тегло, което е значително по-високо от други източници на храна, като например риба или продукти от говеждо месо.

[product id="5101" sku="70"]

Грасхопърс-диетата осигурява и доста витамини като тиамин, рибофлавин, ниацин, витамин С и витамин D, като нивата са по-високи дори в сравнение с конвенционалните храни, включително плодове, зеленчуци.

100 грама от скакалците, печени или пържени предоставят над 10 есенциални аминокиселини като аргинин, хистидин, изолевцин, левцин, лизин, метионин, фенилаланин, треонин, триптофан и валин. Ако трябва те да се приемат под формата на хранителни добавки, то човек би спестил около 200 долара месечно.

Просто казано, скакалецът е безопасен за ядене, дава изключително питателност под формата на лесни за усвояване белтъци, здрав външен вид, не товари стомаха и имунната система, защото е чист, и има страхотен вкус (поне според хората, които са го пробвали).

Библейският разказ

Все повече диетолози, го препоръчват като подходяща алтернатива на пилешко, говеждо месо, месо, птици, риба и други морски дарове. В документалния филм посветен на темата сериозни учени призовават: „Яжте повече насекоми“. Скакалецът е полезен за здравето и трябва да бъде насърчаван в нашата диета. Свидетелства за неговата питателност присъстват и в Свещената Библия, където се споменава, че Йоан Кръстител е ял скакалци с мед, докато е бил пустинята.

И като заговорихме за християнската мистика няма как да не споменем за тайните , които витаят около това насекомо. Може би неговата хранителната стойност не случайно е спомената в Светото писание. Защото все още не е ясно, защо ако скакалците ядат отровна храна, те не умират. По някакъв начин преработват отрови, от които други бозайници биха се възнесли. Подобен феномен се наблюдава само при пчелите, които дори да събират заразен с пестициди цветен прашец, то медът им остава чист.

Всъщност ние сме и не сме толкова далеч от тези насекоми. Изследвания показват, че нервната система на тези зелени супермени е почти идентична с човешката. Този факт е помогнал за внедряването на редица лекарства. Скакалецът се счита също така, че крие тайната на еволюцията, тъй като е една от най-древните форми на живот в света.

grasshoppers_eating_mealНе на последно място дори тази статия да е сред първите по нашите ширини, то в бъдеще фермите за скакалци ще стават все повече и повече, както вече има за охлюви, например. А причината е доста проста. Тези насекоми имат много по-малък екологичен отпечатък на грам протеин, отколкото месо от бозайници или птици. В най-близко бъдеще това ще бъде водещо във формирането на цената, при която екологичната компонента ще направи отглеждането на друг вид животни дори непродаваеми.

Насекомите са устойчив начин да се набавят протеини и докато светът се опитва да осигури храна за седем милиарда души, ние искаме да направим опит да помогнем да нахраним бъдещите поколения.“, казва Елиът Мермел, основател на първата ферма за насекоми в Калифорния. Компанията действа там от 2015 г., а клиентите ѝ са предимно магазини за здравословна храна.

„Тонове насекоми са на разположение за човешка консумация, но ние не оценяваме това“, отбелязва и Рене Серитос, биолог, който се занимава с еволюцията на видовете в Националния автономен университет на Мексико.“

Въпреки увещанията засега предразсъдъците на западняците към този тип диети остават и продукцията се изнася предимно за други континенти. Георги Лазаров,

Лечители.бг,Последвайте ни във Фейсбук!

[product_categories number="5"]