Нова група индианци от Амазония са потърсили първи контакт с външния свят, след като преди седмици това направиха техни събратя в граничните райони между Бразилия и Перу, съобщи британският в. „Телеграф“. Коренните обитатели на джунглата са били 24 – мъже, жени и деца, и са прогонени от земите си от контрабандисти, които използват района за нелегални операции.

 

Търсещите убежище били временно настанени от бразилските власти в правителствен комплекс на брега на река Синан. Последният случай идва само няколко седмици след като в края на юли друга група индианци излязоха от джунглата, също в граничен район между Бразилия и Перу. Те бяха подложени на спешно лечение за остро дихателно възпаление и след кратка карантина се завърнаха в родния си дом в джунглата. Коренните жители разказват, че старейшините им са били избити от „нашественици“, за които се предполага, че са трафиканти на кокаин.

 

Бразилските и перуанските власти подписаха споразумение през март да работят заедно за защитата на изконните територии на племената. Въпреки това незаконната сеч, трафикът на наркотици и дейностите на компаниите за добив на петрол и газ продължават да поставят в риск живота на коренните обитатели на амазонската джунгла.

 

Международни експерти са загрижени, че все повече племена от Амазония, които никога не са имали контакт с цивилизацията, биват прогонвани от земите си и по този начин са заплашени от изчезване. Американската неправителствена организация „Сървай- вър интернешънъл“ изчислява, че в света живеят около 100 племена, които никога не са имали досег с модерния свят. Според бразилската служба по индиански въпроси 77 от тях обитават джунглите на Амазония.

 

Контактът с външния свят обаче също носи рискове за индианските племена. Най-голямата опасност остава липсата на естествена имунна защита към най-обикновени заболявания като хрема например. През 80-те години на ХХ век почти цялото племе Зо`е в Северна Бразилия умира от грип, след като местни мисионери установяват контакт с тях.

 

Lechiteli.bg