Шок уейв терапия в превод означава ударна вълна. Това е нов алтернативен метод, при който се прилагат лечебни вълни в ортопедията и рехабилитационната медицина, при разкрасителни процедури за топене на мазнини и целулит, а напоследък при еректилна дисфункция, проблеми с простата и дори церебрална парализа. Малцина обаче знаят, че тайната на шок- вълните е документирана за първи път през Втората световна война при жертвите на морските битки.

Оказало се, че дробовете на изплували тела на моряци от потопени подводници са значително увредени без да има следи от външни травми. В последствие е открито, че тези травми всъщност са причинени от ударните вълни на дълбочинни бомби. Това породило голям интерес в изследването на биологичния ефект на ударните вълни върху човешките тъкани. За първи път ефектът на шоковата терапия се използва при разбиването на бъбречни камъни, където в наши дни до 98 % от бъбречните камъни са третирани по този начин. Изследванията за лечебния ефект в рехабилитационната медицина са започнали през 90-те години на миналия век.

Вкарай се във форма с билковите капки 3 в 1 за килограми, апетит и метаболизъм

Fito_kapki

Експлозия

Принципът на работа на апаратите за Shockwave се базира на контролираната експлозия. При нея се създава звукова ударна вълна подобно на самолет, преминаващ звуковата бариера. Основният терапевтичен ефект е механично въздействие. Принципът на действие при лечение с ударни вълни се обяснява с предизвикването на микро-травми на третираното място, което образува локални псевдо възпаления. Тези процеси Shokewave_terapiaпровокират тялото да изпраща лечебните си клетки към третираното място и също така да увеличи кръвоносната циркулация там. Така се стимулира тялото да започне само лечебен процес в зони, които преди са били сякаш оставени на втори план от организма. По този начин се лекуват доста хронични травми като тенис лакът, увреждания по ставите, мускулите и тъканите, псевдоартроза, различни фрактури. Използва се още за обезболяващ масаж, лимфен дренаж, постигане на по-бърз антицелулитен ефект. Поради големия ефект се използва широко и в разкрасителните процедури. Напоследък при травми на скъпи коне се правят експерименти, като конете се повлияват доста добре, показват експериментите.

Шанс при ДЦП

В момента обаче се провеждат научни изследвания за лечение на много други заболявания. Същевременно всички изследвания са доказали, че методът не предизвиква странични ефекти. Самата терапия се провежда в рамките на 10-20 минути един път седмично в продължение на 3-5 седмици. Някои от пациентите чувстват облекчаване на болките веднага след началото на процедурите, но за пълно възстановяване са нужни обикновено от 6 до 8 седмици. Рехабилитатори споделят за позитивно повлияване на процедурите със Шокуейв ( Ударно-вълновата терапия) при деца с Детска Церебрална Парализа (ДЦП). Най-отчетливо се забелязва намаляване на спастицитета на крайниците, още след първата процедура. Увеличава се пасивният обем на движение в ставите ( глезенна, колянна, лакетна и раменна става). Подобрява се стойката, походката, добавят се нови самостоятелни движения в ежедневието. Процедурата се понася добре от децата , тъй като е краткотрайна и безболезнена.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Сподели статията: