Акнето засяга все повече хора във и извън тийнейджърска възраст. Една от скритите причини е, че това кожно заболяване се дължи на разпространения все повече хормонален дисбаланс сред населението. Например, масово се консумира месо пълно с хормони, които се дават на животните, за да растат по-бързо. Когато ядем от това месо, променяме своята биохимия и започват кожни неразположения.

Така се появяват пъпките. Те могат да са по лицето, врата, гърба или раменете. Иначе по правило акнето започва през пубертета и е по-разпространено сред момчетата, отколкото при момичетата. Главната причина за това е повишената чувствителност на организма към нормалното ниво на половия хормон тестостерон. Същия хормон доста често присъства в повече при месните деликатеси, които слагаме на трапезата си. Това подтиква мастните жлези в кожата да

 

Мехлем със смрадлика при акне, екзема

mehlem_akne_studova_elergiq_smradlika

произвеждат необичайно голямо количество себум. Това е естествен мастен секрет. Той им защитна функция да предпазва епидермиса от външни фактори като студ, топлина, бактерии. Когато обаче производството на себум е в по-голямо количество той се втвърдява запушва порите и образува младежите пъпки, наречени милиуми.

Бактериите

Бактериите, които нормално живеят в кожата, лесно се размножават именно в тях. Именно на това се дължи типичното зачервяване и подуване. При едни хора от консумацията на нечиста храна се наблюдава чисто алергични реакции, а при други акне. В по-тежките случаи на това заболяване пъпките се превръщат в твърди образувания или пълно с течност кисти.

Прочистване на кръвта

Един от възможните подходи за справяне при алергични реакции и акне е прочистване на кръвта с билки (виж готова рецептура тук). Способността да прочистват кръвта и да намаляват алергичния отговор на тялото и кожата към различни дразнения може да бъде открита в копривата и белия равнец, както и чесъна. Трябва също така да се каже, че и ехинацеята, бидейки силен имуномодулатор срещу вируси, при бактерии и гъбички също помага при състояния на акне и премахване на бактериални инфекции по кожата.

Рецепта

Вземете по 10 г от следните растения – глухарче,  коприва,  репей, лепка и бял равнец. След това ги залейте с гореща вода и оставете да престоят 20 мин. Така приготвената отвара се приема по 1 чаена чаша два пъти на ден преди ядене.

Ирина Цонева

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Споделете статията с приятелите си: