Ново проучване предостави по-добри насоки за хората, които имат нетърпима болка, вследствие на усложнена дископатия, лумбаго, ишиас. Тези названия често прогресират до гръбначна стеноза.

Стенозата на гръбначния стълб се изразява в прогресивно стесняване на пространството около долния (лумбален дял) на гръбначните нерви. Дали заради изменения на дисковете, ошипяване, износване на хрущялната тъкан, но това е честа причина за болки в гърба и увреждания, особено при мъжете. Все повече възрастовата граница намалява, и вече тя е паднал значително под 65-годишна възраст. Когато противовъзпалителни лекарства и инжекции се провалят, страдащите започнат да търсят други решения. Тук идва хирургична процедура, наречена декомпресия. Тя може да подобри нещата временно, но като всяка операция на гърба, крие рискове, а и все по-малко клиники са склонни да дадат някакви гаранции, че след процедурата пациентът ще се чувства по-добре.

Едно скорошно клинично изпитване в Западна клиника по вътрешна медицина подсказа, че мъже, които първо са опитали интензивна физическа терапия са получили резултата също толкова добър в краткосрочен план, както и тези от незабавна хирургическа намеса.

„Ако тази терапия не проработи при вас, то нищо не сте загубилои, винаги може да легнете на операционата“, казва д-р Джефри Кац, професор по медицина и ортопедична хирургия във великобритания.

В ново проучване 169 хора с гръбначния стеноза са били пренасочени към една от двете процедури – първа група към операция, а втора към физически и разтегателни упражнения.

На половината са направени операция, известна като декомпресия или ламинектомия, която цели да се отвори повече свободно пространство около компресирани гръбначни нерви и да се облекчи натиска върху тях.

Втората група са подложени на програма за интензивна физическа терапия, включваща два пъти седмично упражнения сесии в продължение на шест седмици, или общо 12 сесии. Това включва разтягане и укрепване на долната част на гърба, общо упражняване и кондициониране на бягаща пътека или цикъл от упражнения за укрепване на краката, стойката и търсене на движение без болка.

Резултатите показват, че в един период около 3-4 месеца пациентите и в двете групи започнали да се възстановяват добре. Две години след началото на лечението, физическа функция се подобрила в не голяма степен и в двете групи.

Интересно е, че според статистиката хората при болки почти винаги са склонни на операция. Обаче резултатите от това иследване показвта, че дори повече от половината от оперираните показвта същото подобрение ,, както хората заложили на физиотерапия.

Естествено, хирургията за разлика от неинвазивната терапия, носи и риск от усложнения. В проучването на 25% от хората, които са легнали под скалпела им се е наложило някаква повторна процедура, вследствие на някакви усложнения или развита инфекция. Физикална терапия в комбинация с биологично активни хранителни добавки (БАД) е по-безопасна, но пък тя е строго субективна и зависи от волята и постоянството на на всеки индивид.

„Това изследване помага да изясни възможностите за лечение за хора с гръбначния стеноза,“ казва д-р Кац. „Това показва, че неоперативната терапия е разумна първоначална опция, особено ако нямате нищо против да се поизпотите, или ако имате някакви опасения от хирургията като цяло. Ако, пък състоянието ви не се подобри, не сте загубили нищо, защото винаги може да преминете към операцията“, заключава проф. Джефри Кац.

Kлючови симптоми на гръбначна стеноза


Болка в бедрата, слабините, и горната част на бедрото, която не се движи надолу по крака както болката от ишиас, например

Болка при изправяне или ходене, която става по-малка при седене или клякане

Болката се усилва, когато се облегнете назад и става по-малко интензивна, ако се наклоним напред. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг