Екип от учени от университета в Евънстън, Илинойс, е открил огромен подземен океан, който вероятно е основният източник на вода, от който я черпят световните наземни водоеми. Новооткритият резервоар е на дълбочина от приблизително 700 км под земната повърхност, пише сп. NewScientist, позовавайки се на информация от учените.

Океанът се съдържа в огромна синя скала, долепена до мантията на планетата, а обемът на водата в нея вероятно е приблизително три пъти по-голям от този на целия наземен световен океан. Специалистите не изключват възможността това да е главният източник на вода за планетата, който на принципа на скачените съдове да регулира нивото, тъй като вече в течение на милиони години световният океан запазва приблизително един и същ обем.

Учените са установили, че основната част от скалата се намира под територията на САЩ. Сега те ще проучват дали тя не обикаля цялата планета, както и дали няма други подобни на нея на други места под земната повърхност.

Експертите са изследвали сеизмичните вълни на над 500 земетресения, използвайки данните от 2000 сеизмографа и изучавайки структурата на Земята под повърхността.

 

„Земетресенията карат Земята да отеква като камбана в продължение на дни“, така описва процеса Стивън Джейкъбсън, ръководител на проучването.

 

Специалистите са били подготвени предварително за това как биха реагирали вълните при преминаването през вода и дори създали лабораторен експеримент, който да онагледи какво се случва в подобна подземна скала с вода, за да са сигурни в откритието си.

Данните им показват, че „скалата се намира между горния и долния регион на мантията, като температурата и налягането са идеални, за да изтискват вода от скалата, „сякаш тя се поти““, коментира Джейкъбсън. След това водата преминава през подземните слоеве и се трупа там.