По аптеките и в магазините за здравословни и диетични храни, вече могат да се намерят много хранителни добавки. От магическите хапчета, които те карат да сваляш килограм след килограм без никакви лишения, до кафета и дъвки за отслабване… Преди да посегнеш към тях обаче, трябва да си отговориш на някои важни въпроси: доколко са ефективни подобни хранителни добавки, какво съдържат всъщност, безвредни ли са и могат  ли да се приемат свободно, без лекарско предписание, пише сп.”На кафе”.

 

Ние ще ти помогнем да се ориентираш, но още преди да започнеш да четеш, трябва да разбереш истината – „даром“ в живота почти нищо не се получава и това важи с пълна сила за идеалното тегло и стегнатото тяло. Каквито и добавки да избереш, те ще си останат само добавки към твоя начин на живот. Така че живей здравословно, движи се повече, храни се балансирано и с мисъл, Иначе ето конкретните проявления на различните видове медикаменти.

 

Медикаменти потискащи апетита

 

Медикаменти потискащи апетита могат да доведат до всмукването на важни за организма минерали от храната.

Приемът на храната се контролира от чувството ни на за глад и апетита, които се влияят предимно от психологични фактори (вида и аромата на храната, стресови и напрегнати ситуации и т.н.). Средствата за отслабване в тази група  въздействат главно върху функциите на инсулина, като по този начин потискат апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Съставът им е обикновено хром и хидроксилимонена киселина, открита в екстракта от плодовете на растението гарциния. Доскоро средствата за отслабване, потискащи апетита, бяха само синтетични лекарства, въздействащи на централната нервна система. Те обаче имат редица вредни странични ефекти и в повечето случаи намаляват работоспособността и жизнения тонус. Апетитопотискащите средства на базата на даровете от природата се приемат при някои форми на затлъстяване, като лечението се провежда в съчетание с нискокалорична диета. В тази група влизат и добавките с растителни влакна – целулоза, трици и др., които увеличават обема си в стомаха и червата и приемани преди хранене, намаляват чувството на глад. Техният недостатък е, че честата им употреба може да доведе до всмукването на важни за организма минерали от храната.

 

Продукти: Chitozan Plus, Forever Garcinia Plus, Цефамадар, Nova Fit, Citramax & Chromium,  Универсал С – Фор­те, Fibrax и др.

 

Абсорбери на мазнини

 

Нивото на мазнините в кръвта е в пряка зависимост първо – от храносмилането и абсорбцията на мастните субстанции, внесени с храната, и второ – от кръговрата на холестерола в организма – между черния дроб и червата. Продуктите за отслабване, които действат като абсорбери на мазнините, всъщност пречат на част от липидите в червата да се свържат и ги отстраняват още преди да навлязат в циркулацията и да се върнат в черния дроб. Междувременно черният дроб поема част от холестерола от кръвта за синтез на жлъчни киселини и така нивото на липидите в кръвта значително намалява. Друго много важно значение на абсорберите на мазнини е, че чрез тях организмът отстранява много от натрупаните токсини и канцерогенни субстанции. Абсорберите на мазнини подпомагат метаболизма и предпазват организма от образуването на ракови клетки.

 

Продукти: Chitozan Plus, Fat absorber и др.

 

Препарати, които „изгарят“ мазнините

Съвременните препарати за отслабване подпомагат намаляването на телесното тегло без нежелани странични ефекти. Това са препарати, съдържащи само естествени субстанции, чието действие е забавено, а организмът усвоява техните активни вещества в продължение на целия ден. Това е важно, защото двете основни съставки на тези препарати (холин и инозитол) са разтворими във вода и в обикновен вид биха напуснали организма за 2-3 часа. Холинът и инозитолът са субстанции, ускоряващи процесите на изгаряне на мазнините до мастни киселини L-карнитинът също присъства в състава на препаратите за отслабване от тази група. Той отговаря за продуцирането на енергия от молекулите на мастните киселини. Метионинът и бетаинът пък пречат на отлагането на мазнините в черния дроб и подпомагат детоксикацията на организма и намаляването на нивото на холестерола. Съвременните препарати за отслабване, разграждащи мазнините, съдържат и хром, който подпомага намаляването на телесното тегло без нежелани странични ефекти, „Изгарящите мазнини“ препарати освобождават тялото от излишните килограми, а действието им може да се измерва в сантиметри. Намаляването на обиколката на талията с 2 см, например, отговаря на 4-5 кг редуцирано тегло. Днешните средства за намаляване на теглото са безопасни и по-ефикасни, а съчетани със здравословен и балансиран режим на хранене, гимнастика и упражнения, помагат на всеки да постигне желания добър и дълготраен резултат за фигурата си.

 

Продукти: Advansed Fat Burners на „Cali Vita“, Triple Potency Lecithin, Chromium Max, Аюрслим капсули, Forever Lite, Зарсена, Кел Херб, Пектин Херб и др.

 

Диуретични и лаксативни средства

 

Разумното решение е да бъде открита  причината за смущенията и да се подпомогне   функцията   на дебелото черво с естествени средства.

Нарушенията на функциите на дебелото черво са широко разпространени днес и са често срещан повод за лекарска консултация. Раздразненото дебело черво предизвиква болки и функционални смущения. Освен че са резултат от известно предразположение, тези нарушения са до известна степен и последица от нашия начин на живот – липса на движение, недостиг“ на време и неправилен режим на хранене. Поради това често автоматично се прибягва към „слабителните средства“. В повечето случаи те дават временно облекчение, но дълготрайната им употреба води до привикване и повишаване  на  дозата,   което може да обостри функционалното нарушение в дебелото  черво.   Разум­ното решение е да бъде открита   причината   за смущенията и да се подпомогне   функцията   на дебелото черво с естествени средства.

 

Продукти: Pure Yucca, Mucofalk, Липоредукт плюс, Ааксипрокт, Лаксит, Пективит С, Едемал, Лактал Б, Apfelessing и др.