Народният лечител Петър Димков е бил наясно с тайните на дивия кестен, който подритваме така лекомислено всяка есен по паркове и улици. Големият народен целител често казвал, че конският кестен крие големи тайни.

През месеците септември-октомври Лечителя винаги е държал в джобовете си по 2-3 от тези плодове. Кестените до някаква степен го защитавали като естествен талисман от негативната болна енергия, която страдалците носели със себе си.
„Тези малки топчици са удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот и я отдават щедро, с постоянно лъчение през цялата година“, учел Димков, който целогодишно държал тези плодове в джоба си. А през есента ги сменял с нова партида. Той бил убеден, че самото им носене или държане в длан оказва благотворно влияние върху ставите, сухожилията, мускулатурата и нервната система.

Потърси природно решение за свой здравословен проблем в даровете на природата и древните рецепти тук

Силата да приспиват

В народната медицина е известно, че т. нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят. „Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява“, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас. Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася „заклинателна формула“ – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод.

Здравен хармонизатор

Екстрасензорното действие на кестена се проявява чрез най-различни билкови рецепти, в които участва в главната роля. Според експертите най-лековити свойства притежават онези плодове, брани през месеците септември и октомври. Тогава те съдържат в най-голяма степен полезни съставки – дъбилни вещества, мазнини, витамини, особено С, В и К.
Кестените са признато средство срещу болка и възпаление. Церят труднозаздравяващи рани, възникнали в резултат на нарушено кръвоснабдяване. С доказан ефект е следната лесна рецепта:

Ситно нарязани диви кестени киснат 14 дни в люта ракия. Съотношението на кестените към алкохола е 2:10. Така приготвената настойка се прилага за разтривки при флебит, разширени вени, ставни проблеми, хемороиди.“

Именно способноста на тези лъскави топчета да укрепват стените на кръвоносните съдове ги прави незаменими в илачите за разширени вени и тромбофлебит.

Вземи златен корен при стрес, хормонални нарушения,

влошена обмяна на веществата (при кисти, миоми)

Zlaten_koren

Дивите кестени, известни още като конски, действат и противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. На храносмилателната система имат запичащ и дезинфекционен ефект, поради което се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат още за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас. Листя от див кестен за кащлица се запаряват отварата се пие.

За укрепване стените на кръвоносните съдове, срещу разширени вени и тромбофлебит.

Плодове от див кестен – 100 г, ситно нарязани и изсушени, стръкове от водно пипериче и клонки от бял имел – 80 г, стръкове от бял равнец – 50 г, и листа от мента – 30 г. Две супени лъжици от тази смес се поставят в 700 мл кипяща вода. Ври 5 минути, кисне 1 час и се прецежда. Отварата се приема три пъти дневно по 200 мл преди ядене. С подобно влияние е комбинация от: 100 г сухи кори на див кестен, по 80 г кори от върба и плод от трънки, 50 г корени от кисел трън и 30 г кори от дъб.

Mаскa с кестени срещу отпусната или чувствителна кожа. Тя трябва да се прилага през ден, а лосионите – всекидневно в продължение на две седмици.

Смесват се предварително сварени и обелени кестени – по шепа от сладкия и от дивия вид. Обелките се връщат във водата от варенето. Оставят се на слаб огън, докато течността се изпари до половината. Отварата се прецежда и по малко се долива към сварените кестени. Те се пасират, за да се получи хомогенна каша, която се нанася върху лицето. Държи се около 20 минути. После се измива с хладка вода.

Дендротерапевтът Симеонова разказа още, че както самото дърво, така и пловодвете му носят енергийната вибрация на славата. Държани в близост до тялото, даряват с енергия, бодрост, пъргава мисъл и самочувствие.

Природно решение №1 за имунитет – Корен от три вида ехинацея + бъзака на Димков: troina-echinacea

В народната медицина е известно, че т. нар. конски кестен помага при ревматоиден артрит, шипове и ишиас. При стрес и неспокоен сън може да се сложат под възглавницата 5-6 кестена (не повече от 10). Те включват заложената в себе си психотерапевтична програма в действие веднага щом положим глава върху тях. Димков съветвал към вълшебството на кестена да се прибави и вълшебството на мисълта – двете големи сили на този свят. „Мисълта прочиства духа, а чрез духа и тялото слага в ред себе си, тъй като тя го зове към същото. А към каквото призовава тя – то се осъществява“, разяснявал бащата на писаната народна медицина у нас. Той препоръчвал още изработка на възглавница от няколко кестена, зашити в двоен тензух. При лягане се произнася „заклинателна формула“ – популярния способ за заспиване като броене на числа или просто да помечтае човек, което разтоварва съзнанието и отключва благотворното влияние на есенния плод. Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Споделете статията с приятелите си: