Пластмасата е навсякъде около нас от мобилните телефони през мебелите, до съдовете и шишетата за вода. Няма спасение. Малцина обаче са се заглеждали в маркировката на  изделията, от които пием или се храним. Особено за химиците маркерите носят безценна и често животоспасяваща информация.

ftalatiПовечето производители твърдят, че направената в техните фабрики пластмаса е безвредна, красива и удобна, че е преминала всички изпитания, че е снабдена с изискваните от закона сертификати. И слагат съответния знак на дъното. Най-често срещания е чаша и вилица. Той се отнася за изделия, които ще има пряк контакт с храни. Ето и списъкът с най-често използваните пластмаси в бита ни и какви рискове крият те.

Поливинил хлорид (№3 PVC)

От него рядко се прави кухненска посуда, но се правят опаковки, подово покритие, завеси за баня, дъждобрани. Избягвайте меките варианти на тази пластмаса, тъй като „обгазява” въздуха в дома – изпуска не само фталати, но и винил хлорид, който е силно отровен безцветен газ с мутагенни и канцерогенни свойства, който се отразява и на репродуктивната система на човека.

Подозрения: Този вид пластмаса отделя два отровни химикала, които влияят на работата на хормоните в човешкото тяло.

Употреба: Най-често се използва за изработка на бутилки, съхранение на нехранителни продукти, опаковки за козметични продукти, блистери, изолация на електрически уреди, тръбопроводи, канализация, огради, дограма, подови настилки.

 

plastmasa_plastik_symbolsПолипропилен (№2, PP)

Този вид пластмаса на пръв поглед лъже със своята устойчивост, защото не обича мазното. Той се нарича полипропилена (№2, PP), а често в него ни сервират кебапчета и други храни за хапване на крак.

Подозрения: Няма проблем с с високата температура, съдинките от №2, PP стават дори за микровълнова печка, но мазнините рушат материала им и вредните вещества се смесват с храната.

Употреба: Чинийки и подложки за храна.

Полистирен (№6 PS)

На второ място по токсичност е полистирена (№6 PS), но само ако се подложи на висока температура. А именно тук се нагрява, тъй като се ползва в индустрията на топлите напитки

Подозрения: Този вид пластмаса отделя във водата канцерогенен стирен, когато в него се изсипе гореща течност. На етикета много рядко пише какви градуси понася материалът, ако не прехвърляте 40-50 градуса, сте в безопасната зона. Най-лесно разпознаваема е бялата пореста разновидност на тази пластмаса, наричана стирофоум. Когато се нагрява, полистиренът изпуска стирен в храната, а той се смята за канцероген.

Употреба: Използва се за изработка на чаши за кафе за еднократна употреба, съдинки за храна тип китайска кухня.

7 други (OTHER или О)

Това са смесени пластмаси, най-често поликарбонати(PC )или полилактид (PLA), което са продукти направени от възобновяеми суровини – био разградими източници като царевично и картофено нишесте, захарно цвекло и други суровини, които имат високо съдържание на скорбяла.

Подозрения: Пластмасите с номер 7(PC) и рециклираните пластмаси съдържат Бисфенол А (BPA), който също повлиява хормоналния баланс на организма и се свързва със заболявания като рак, затлъстяване, диабет, ранно начало на пубертета, повишаване на агресията, понижаване на паметта, преобръщане на нормалните сексуални разлики в структурата на мозъка, понижаване на имунитета, аборти, рак на гърдата, рак на простатата.

Употреба: Този вид пластмаси се използва за производство на бебешки шишета, бутилки за вода за многократна употреба, кутии за съхранение на храна, опаковки за медицински нужди.

Полиетилен (№1 PET или PETE)

Този вид пластмаса се смята за безопасен, ако се използва по предназначение. Т.е. За еднократна употреба. Това е полиетилен терeфталат, от който се прави посуда – вилички, лъжички , чашки, които хората мият. За съжаление, често и бутилките за минерална вода са от този материал.

Подозрения:Възможно е да се отделят тежки метали, които пречат на работата на хормоните, като и някои от тях са канцерогенни съединения.

Употреба: Не само еднократната посуда, за която стана дума, но и повечето бутилки за вода и за безалкохолни напитки, сиропи за кашлица, лейкопласт, опаковки на бисквити, полиестерни влакна, както и меките опаковки за кетчуп са направени от полиетилен. От него се правят и еднократните съдинки за микровълнови печки. Обикновено пише „Използвайте еднократно!“

HDP или HDPE

Това е мътната или бяла пластмаса, от която са направени бутилките за мляко, вода, сокове, както и полиетиленът с ниска плътност (№ 4 LDPE).

Подозрения:Отделя най-минимален брой химикали във водата.

Употреба: Използван се за прозрачно опаковъчно фолио за храни, пликчета и торбички, както и за чаши за горещи напитки. Не е известно тези две пластмаси да изпускат химикали в храната.

Полипропилен (№5 PP)

Това е матова и непрозрачна пластмаса. Тя се използва за различни контейнери за храна, за бебешки шишета, кофички за кисело мляко. Счита се, че е най-добър избор, защото засега не е установено да замърсява храната с химикали.

Лечители.бг