Мира Пейчева от бургаското село Рудник е сред стотиците хора, които са пример за избавление с помощта на природната медицина от често или по-рядко срещани болести.

Жената е сполетяна преди време от неистови болки следствие на плексит. От тях я отървава една много безобидна и лесно изпълнима рецепта. Забъркана само от 3 съставки. В началото страданията на 68-годишната днес леля Мира започват с все по-изострящи се болки в областта на плешката. С всеки изминал ден мъките й стават все по-големи и нетърпими, докато се стига до един момент, в който започва дори трудно да се обръща и почти не я лови сън.

Един ден, докато е по работа в Бургас, се случва нещо, което променя живота й. Чакайки на спирката градския автобус я заприказва словоохотлива възрастна жена. От дума на дума Мира споделя с нея преживяванията си покрай коварното заболяване. Още щом разбира за проблемите й, бабата връща лентата няколко години назад и си спомня, че и тя е минала през подобни мъки и й дава съставките на лечебен мехлем, който според нея действа безотказно. Още по пътя за вкъщи Мира си набавя необходимите продукти и същата вечер изпълнява заръките на новата си позната.

Тайните съставки на вълшебното мазило са следните: 1 чаена чаша неосолена свинска мас, 20 мл салицилова киселина и камфор на кристали (който сега се продава във вид на топчета; за целта 1 топче е напълно достатъчно). Всичко това се смесва в едно конфитюрено бурканче и се слага да се разтопи на водна баня. После с получената гъста като крем смес се маже болното място.

Веднага щом постига изцеление от мъчителното си заболяване, Мира Пейчева започва да споделя рецептата със свои близки, за да може да помогне на възможно най-много хора. Оттогава тя е вярна привърженичка на народната медицина.

Хрема

Пред в.„Десант“ леля Мира разказа, че от опит е установила, че тази рецепта помага не само при плексит, но и при упорита хрема. В този случай трябва още при първите симптоми да се намаже с чудодейния мехлем носа отгоре (не в ноздрите, а от външната му част). Лекарството ще загрее и отпусне кухината и след няколко минути човек ще почувства облекчение.
С мазилото възрастната жена и до днес лекува всичките си близки – и малки, и големи.

Тя сподели и друга рецепта, която често прилага за лечение. Още докато е на 34-35 години и работи като магазинерка на пристанището в морския град, от дългото стоене на влага коляното й започва да я наболява. С всеки ден болката става все по-остра и по-силна, като се стига до там, че „на попрището жизнено в средата“, дето се вика, тя едва-едва успява да стане от стола, а заседи ли се по-дълго на него, после едва успява да се раздвижи.

Компрес с чесън

Приятел на съпруга й го посъветвал да прави компрес на жена си на болното й място. Процедурата е от лесна, по-лесна:
Взимат се 4-5 глави чесън (това е дозата за едното коляно), обелват се и се слагат в хаванче заедно с 1 супена лъжица сол. След това се счукват добре, докато се получи кашичка.
Тя се изсипва върху вестник и се поставя върху болното място. Много е важно преди това коляното да се намаже обилно с мас.

Компресът се държи, докато човек може да търпи. Като цяло процедурата е много болезнена, но ефективна. Лично леля Мира я е приложила на себе си само веднъж и е успяла да се отърве завинаги от ужасяващите болки в колянната си става.

ПЛЕКСИТ И ШИЙНО-РАМЕНЕН РАДИКУЛИТ

Определение
Болката в шийно-раменната област е на второ място по честота след поясно-кръстцовата.
От общите причини най-чести са инфекциите (ангина, грип, други вирусни инфекции). Други причини са интоксикации, ваксинации, имунизации с противотетаничен серум. Местни причини за шийно-раменен радикулит и плексит са остеохондрозата (дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета) и шийната дискова херния. По-редки местни причини са наличие на шийно ребро, туморни процеси, огнестрелни и други наранявания, преразтегляне на нервния сплит при новородени, луксация (изкълчване) на раменната става, върхов белодробен рак.

Клинична картина
В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна. Тази болка е типична за невралгията на раменния сплит, при това тя не се съпътствува със загуба на сетивност и двигателна функция.
Болката се появява внезапно, локализирана е в областта на раменната става, плешката и долните шийни прешлени и се разпространява към пръстите на ръката (т. нар. синдром рамо-ръка). Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб и надключните ямки.
При обхващане на болестния процес и на симпатиковия ствол болката е пристъпна, често се разпространява освен по ръката и по посока на лицето и горната част на гръдния кош. Кожата на ръката е влажна и оточна. Друг признак на заболяването е хипестезията – намаляване на сетивността.

Лечението на шийно-раменния радикулит и плексит е аналогично на това и на ишиаса – назначават се противоболкови и противовъзпалителни средства. В някои случаи се прилагат и кортикостероидни препарати. При неуспех се прибягва до хирургично лечение.

ЛЕЧЕНИЕ НА ПЛЕКСИТ

Как протича лечението на плексит
В отговор на стреса, на който е подложено нашето тяло (операция, грип, физическо претоварване), нервите на врата или ръката може да се възпалят. Това състояние се нарича плексит. Не е известна точната причина.

Плекситът е много болезнен, заради което се ограничава подвижността на ръката. С времето болката минава, но пациентът тогава ще забележи парализа и скованост в рамото и ръката. Степента на парализа е различна, като случаите на пълна парализа са изключително редки.

При плексит през първите няколко дни приоритетна е борбата с болката. След като острата болка премине се започва лекуване на плексита с физиотерапия. Физиотерапията спомага за увеличаване на обхвата на движенията и последващо възстановяване. При някои пациенти процесът на пълно възстановяване изисква продължително и упорито лечение на плексита.

Изключително редки са случаите, когато се налага операция.

Тъй като раменния сплит представлява мрежа от нерви, започваща от гръбначния стълб и контролираща движенията на мускулите и чувствителността на рамото, ръката и дланта, една травма на тази мрежа (предизвикана например от катастрофа, спортна травма, падане и др.) може да прекрати функционирането на ръката. Тумори, свиване и облъчване също могат да засегнат раменния сплит.

Благодарение на развитието на медицината през последните десетилетия вече е възможно прилагането на напредничавата микрохирургия(включително трансфер на нерви и мускули).

СИМПТОМИ НА ПЛЕКСИТ

Раменния сплит е съвкупност от нерви, изпращащи сигнали от мозъка до раменете и ръцете. Възпалението на раменния сплит се нарича плексит. Плекситът предизвиква болка и скованост на врата, рамото и ръката от едната страна на тялото или евентуално и на двете страни.

Това, което затруднява диагностицирането на плексита е, че той имитира едно състояние известно като цервикален радикулит(заболяване причинено от възпаление на шийните коренчета). Основната разлика между двете състояния е, че възможността за лечение на цервикалния радикулит е операция, докато плекситът с течение на времето се възстановява сам, а цервикалният радикулит може да доведе до трайни увреждания. Голямата близост на раменния сплит до основни артерии във врата също повишава риска от усложнения свързани с инфекции, при което е възможно да се наложи оперативно лечение на плексита.

Какви са симптомите на плексит?

Обичайните симптоми на плексит са болка или дискомфорт. Пареща болка,която започва в горната част на рамото и се спуска надолу по ръката, като болката няма определен произход. С прогресирането на болката е възможно да се появи изтръпване на ръката, достигащо до пръстите като острата болка продължава да се движи между рамото и ръката. В някои случаи може да се появи скованост и вкочаненост на засегнатата ръка.

ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА ПЛЕКСИТ

Обикновено плекситът се свързва с травма на нерва, притискане от някакво туморно образование в областта на раменния сплит и увреждане вследствие на радиоактивна терапия (терапия, която се използва при някои видове рак).

Някои лекари предполагат, че вируси са причинители на плексита, други считат, че най-различни инфекции предшестват появяването на острия плексит при 25% от случаите. Има данни, че 15% от случаите на плексит са причинени от ваксини, в това число и ваксината за хепатит Б. Има доказателства за имунния характер на плексита.

Плекситът обикновено атакува хора на възраст между 20 и 60 години. Съобщава се за предпочитания на плексита към силния пол, съотношението мъже:жени варира от 2:1 до 11 :5. Годишната статистика е 1,64 случая на 100 000 души. Вероятно действителните цифри са по-големи, защото много от случаите не се диагностицират правилно или симптомите са леки и трудно разпознаваеми.

Плекситът се отличава с остра пронизваща болка в рамото и горната част на ръката без очевидна причина. В някои случаи болката може да ви събуди от сън. При повечето пациенти болката от плексита отслабва след дни или дори седмици. След справянето с болката обикновено се появява слабост в горната част на ръката – на моменти до пълна слабост и отпуснатост на мускулите.?

ГИМНАСТИКА ПОМАГА ПРИ ПЛЕКСИТ

Схванатите стави мъчат много от хората, особено служителите, които трябва по цял ден да стоят на бюрото, без да се движат. Предлагаме ви няколко упражнения, които са първият етап по пътя към активен живот.

Изпълнявайте ги всеки ден, намерете оптималния за себе си ритъм и натоварване и много скоро ще почувствате значително облекчение. Упражнения за шия и рамене:

Застанете с изправен гръб, отправете поглед право напред, без да отпускате брадичката. Поставете показалеца на края на носа, след това внимателно наведете глава назад. Трябва да почувствате леко разтягане в задната повърхност на шията. Задръжте за три секунди и бавно се върнете в изходно положение.

Внимателно обърнете глава наляво, като погледнете през лявото рамо. След това върнете в изходно положение и повторете същото движение надясно.

Изправете се, отпуснете рамене и ръце. Внимателно движете раменете отначало напред, след това нагоре, назад и долу. След това сменете посоката

Лечители.бг