Е

дна от най-редовните информаторки на проф. Мермерски разкри тези дни една хубава рецепта срещу високо кръвно налагане. За нея са необходими следните съставки: глог, индрише, овчарска торбичка и лавандула.

С тези четири растения самата г-жа Иванова се е спасила от хипертонията преди години. Тя се е чудила как да реши този проблем. Така е започнала да събира рецепти от стари хора и от свои познати. Случайно един ден преди 15 години попаднала на този бабин цяр, който до ден днешен я спасява от бича на нашето време – високото кръвно. От рецептата взел, че се възползвал и мъжът й. Половдивчанката свидетелства, че той също имал голям ефект. А ето я и нея:

Всяко едно от гореизброените растения се слага в отделен буркан-четири билки -четири буркана. Слага се един пръст да покрие дъното, след което се залива с 200 грама ракия. Тя може и да е купешка, но не бива да надвишава 45-50 градуса. С така приготвената тинктура бурканите се запечатват и се оставят на тъмно да престоят три седмици или 21 дни. Вместо капачак се използва хартия, която се завързва с конец. Може и седмица по-рано съдържанието да се отвори и да се изсипе в един вече общ съд. Той също се съхранява далеч от светлина и на по-хладно място.

Целебният извлек се приема по една чаена лъжичка, когато човек вдигне кръвното. По думите на Катя Иванова е важно човек да задържи течността за по няколко секунди в устата (5-10 сек). Ако човек замери кръвното си след изпиването й ще установи, че има подобрение. Пловдивчанката дава и друг начин от народната медицина в Тракийския край за регулиране на кръвното. Той става само с бистра вода от бутилка или от чешмата. Ако тя се задържи в устата за около десет секунди ще имате добър ефект. Защо става така обаче не мога да обяснява, казва чистосърдечно жената.

Lechiteli.bg