Заешката треска  обхванала Балканите си пробива път у нас, алармираха здравните власти. Засега случаите са единични, но разпространяването на туларемията може бързо да прерасне в епидемия, предупреди проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ).

14 са случаите от началото на годината досега на заешка треска у нас срещу нула през миналата година. Болестта се разпространява най-вече чрез мишките, плъховете и зайците. Настъпащия пролетен сезон, пък кри риск от кърлежите, които също се считат за преносители на опасната зараза.

Заразите могат да плъзнат от са всички недобре обработени термично места, вода или замърсени от гризачите повърхности на селскостопански култури. Засега разпространението й е спорадично в регионите на София-област, Ямбол, Бургас, Пловдив и Стара Загора, каза проф. Кантарджиев.

С излизането на първите кърлежи през март обаче разпространението на болестта може да прерасне в епидемия, опасяват се здравните власти у нас. Причината е, че кърлежите могат да пренасят заболяването не само на хората, но и на животните като котки, кучета, овце и крави, които са в най-близък допир с хората.

На Балканите в Косово вече има епидемия, там заболелите са 240, каза проф. Кантарджиев. За да ограничат разпространението на заразата, здравните власти са взели мерки. До всички регионални инспекции и болници са пратени писма, в които се обяснява как да се разпознават симптомите на болестта и как се взема материал за изследване.

Туларемията е инфекциозно заболяване. То може да засегне кожата, очите, лимфните възли, белите дробове и по-рядко други вътрешни органи. Симптомите може да настъпят след 3 до 14 дни от заразяването. Те могат да включват температура, втрисане, главоболие, мускулни и ставни болки, диария, прогресивна слабост, суха кашлица, болки в гърдите, кървави храчки, дихателни смущения, язви по кожата или устата, подути и болезнени лимфни възли, подуване на очите, възпалено гърло, изпотяване, загуба на тегло и други.

Lechiteli.bg