Изпотяването е нормален и необходим процес за регулиране на температурата на човешкото тяло. Чрез потните жлези се изхвърлят и ненужните вещества през кожата. В тялото има милиони потни жлези, но най-силно концентрирани те са по челото, под мишниците, длани и стъпалата.

 

Въпреки хигиената и употребата на различни козметични продукти, в летните жеги понякога тялото става лепкаво и често има неприятна миризма. В борбата с потта хората най-често търсят козметични продукти, но не трябва да се забравя, че много от навиците на човек имат влияние върху потта. Ефективен начин за регулиране на изпотяването са промените в менюто, пише БГНЕС. Това е така, защото потта е свързана с храносмилателната и нервната система, а

 

начинът на хранене играе важна роля в контролирането на процеса на изпотяване.

 

За да не се отделя неприятно голямо количество пот, специалистите съветват да се избягват кафето, газираните напитки, черният чай, захарта, чесънът, лукът и пикантните храни.

Най-подходяща за тези случаи е консумацията на храни, богати на калций, фибри, витамин В, магнезий. Ментата, зехтинът, доматите и динята са също много подходящи. Червеното месо може да се замени с риба, която е богат източник на калций. Калций съдържат и портокалите, броколите, млечните продукти.

 

Витамин В комплекс е важен за метаболизма. Той се съдържа в рибата, яйцата, ядките и зеленчуците. Чаят от мента регулира изпотяването, успокоява нервите и охлажда тялото. Подобен ефект имат и други билки, като майчината душица и мащерката.

 

Трябва обаче да помним, че потенето, колкото и неприятно да е то, това е напълно  естествена и здравословна част от живота, тъй като по този начин се

 

регулира температурата и всички процеси в човешкия организъм.

 

Прекомерното потене обаче може да се окаже проблем за социалните контакти, а дори да повлияе на емоционалното ни здраве.

 

 

На практика и за специалистите в някои случаи е трудно да установят дали потенето е повече от нормалното, тъй като няма категорично установени норми.  Тялото на всеки човек произвежда различно количество пот, за лекарите се оказва трудно да определят в кои случаи може да се говори за хиперхидроза.

Ясно е обаче, че повишаване на количеството пот с възрастта не е „нормален“ процес, освен при жените, които навлизат в периода на менопауза. Можем да познаем прекомерното потене, когато то засяга само една област на тялото. Това не означава обаче, че само тогава страдаме от хиперхидроза, тъй като при нея потта би могла да се появи и по цялото тяло.

Обикновено причината за обилното потене не може да бъде определена. При около 50% от случаите състоянието е наследствено. Този тип хиперхидроза започва след пубертета, а потенето само на ръцете и краката се появява и в по-ранна възраст.

Съществуват и други фактори, които биха могли да причинят прекомерно потене –

 

медикаменти или здравословни проблеми.

 

  • Синдром на Фрей е състояние, при което изпотяването засяга само едната страна на лицето, когато се консумират определени храни.
  • Медикаменти, предназначени за диабет, ендокринни проблеми и заболяване на щитовидната жлеза също биха могли да „отключат“ процес на обилно потене.
  • Лекарства за високо кръвно налягане, както и някои антидепресанти, са други вероятни причини.
  • Хиперхидрозата може да се дължи и на инфекция, някои видове рак, заболяване на сърцето или белите дробове, понякога дори и на инсулт.

 

Ако се опасяваме от обилно потене, преди да се консултираме с лекар, трябва да бъдем наясно дали то не е генетично заложено.

Когато лекарят определи състоянието като идиопатично, т.е. причината не е известна, винаги можем сами да предприемем мерки за неговото решаване. Най-лесното и познато решение е да се къпем по-често и да използваме подходящи за нас дезодоранти и парфюми.

 

 

Пластичната хирургия предлага и отстраняване на потните жлези, чрез операция – стъпка, която всеки би следвало да обмисли внимателно и преди това да се консултира със специалист.

Lechiteli.bg