Според традиционната китайска медицина белите дробове контролират кожата. Дали ще имате хубава кожа до голяма степен зависи от това как функционират белите ви дробове.Нека само да напомним, че в традиционната китайска медицина споменатите органи се разглеждат като една функционална система, а не като конкретен орган като в западната медицина.

 

Когато токсините в белите дробове са малко повече, това веднага се отразява на кожата и тя загубва блясъка си.

 

Според теорията за дзан (плътните) и фу (кухите) органи, белите дробове са свързани с дебелото черво. Те са взаимозависими и образуват една функционална система.Ето защо, когато има натрупани токсини в белия дроб, това се отразява на дебелото черво и е възможно да се появи запек.

 

Натрупаните токсини в белия дроб могат да възпрепятстват свободното движение на енергията Ци и кръвта, което от своя страна да предизвика меланхолия или депресивни състояния.

 

Има и други прости и сигурни рецепти, за пречистване на белите дробове от слузта и катраните, които са останали след пушенето, твърдят от framar. Тези природни методи работят ефективно както за възстановяване на дробовете след отказване на цигарите, така и за настоящите пушачи, които искат да подобрят здравословното си състояние.

 

Овесена отвара

Залейте 1 чаена чаша овесени зърна с 1/2 литър вода и сложете да ври на бавен огън, докато остане половината от течността. После прецедете и пийте получилата се отвара. Вземайте от нея по 1/2 чаена чаша 3 пъти на ден 30 минути преди хранене, леко затоплена. След около 5-7 дни ще започнете да усещате пречистването на дробовете. Може да се появи задух, кашлица, както и зелен или сив секрет.

 

Отвара от риган и теменужки

Тя стимулира епителните клетки по дихателните пътища. За да си я приготвите, залейте 1 супена лъжица наситнена трицветна теменуга и 1 чаена лъжичка риган с 500 милилитра кипяща вода и запарете за 1 час. После прецедете и пийте от топлата запарка 2-3 пъти на ден, без да я подслаждате. Ако редовно я пиете като чай през целия ден, дробовете ви ще се изчистят от катраните под формата на гъсти секрети.

 

Инхалации

За тях може да използвате етерични масла от бор, риган или евкалиптово масло. В метален съд излейте 1 литър минерална или изворна вода и я загрейте на котлона. Когато заври, намалете огъня и добавете 1 чаена лъжичка от избраното етерично масло. След това покрийте главата си с кърпа и се наведете над ароматната вода, вдишвайки парата в продължение на 5-10 минути. Правете тази процедура всяка вечер преди лягане в продължение на 1-2 седмици.

 

Специалистите от Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА) потвърждават за ефикасността на още три метода, които почиват на основата на китайската медицина.

 

DZI

Първият от тях е масаж на акупунктурната точка Дзи цюен (极泉穴)
Тази акупунктурна точка се намира по меридиана на сърцето, във вдлъбнатината под мишницата.Честото масажиране на тази точка активира кръвообращението, грижи се и защитава белите дробове, подобрява дишането.

Поставете показалеца и средния пръст върху вдлъбнатината под мишницата и ги движете напред и назад. Натискайте нежно, няма нужда да се използва сила, съветват от АЗА.

 

 

Вторият начин се състои в активирането на меридианите Жен май (任脉) и Дум ай (督脉) чрез дишане.

В човешкия организъм има два меридиана, които са наричат „чудесни меридиани“. Това са „Жен май” и „Ду май”.

„Ду май” започва от горната част на езика, а „Жен май” от долната му част. Ако по време на дишане, върхът на езика се намира на горното небце, тези два меридиана може да се активират и енергията да потече нормално и свободно без никакви прегради, което ще засили пречистването на белите дробове. Всяка сутрин дишайте по десет минути по посочения начин. След около две седмици ще усетите видима промяна.

 

Третият начин изглежда най-лесен, но това е само на пръв поглед, твърдят експертите от Асоциация Здравна Алтернатива.

Той е:

Радвайте се на хубавите моменти от живота.

Почивката е най-важна за доброто функциониране на белите дробове. Гледането на комедии е един от добрите начини за това. Когато се смеете с глас, това мигновено ускорява и задълбочава дишането и ви кара неволно да дишате дълбоко и бързо, което не само активира клетките на белите дробове, но и ускорява отделянето на токсините.

Lechiteli.bg