Затлъстяването и захарен диабет тип 2 са се превърнали в световна епидемия. Само у нас има над 600 000 диабетно болни. За хората със затлъстяване и наднормено тегло, дори не е правена скоро статистика. Хората с наднормено тегло обаче излизат доста скъпо на общественото ни здравеопазване, тъй като покрай това състояние има много съпътстващи заболявания – сърдечно-съдови проблеми, ставни нарушения, хормонални проблеми  и т.н.

И за всички тях се отделят пари по клинични пътеки, лекарства , прегледи, болничен престой.

Все повече на Запад се прилага хранително манипулиране с прием на суроватъчен протеин като незаменима част от здравословното хранене в рисковите групи. Проучванията продължават, но до тук резултатите са обнадеждаващи. Диета с добавяне на суроватъчен протеин се предлага като част от стратегия за превенция и лечение на затлъстяване в няколко клиники в Германия.

У нас се произвежда само един лечебен протеин на прах, дело на учен от БАН. Стъпвайки върху изследвания на Запад, то здравословният ефект от него има следните измерения:

Предимства:

1. Редукция на на серумната глюкоза при здрави индивиди

2. Регулира нарушен глюкозен толеранс при захарен диабет тип 2 и пациенти с наднормено тегло

3. Намалява се значително редуциране на телесното тегло;

4. Поддържане на мускулна маса, но намаляване на общото тегло

5. Увеличаване на освобождаването на аноректични хормони като холецистокинин, лептин и глюкагон-подобен пептид 1 (GLP-1)

6. Намаляване на хормона грелин- хормон на глада. Грелинът има все по-голямо значение в диетологията. Най-новите диети и режими за отслабване са свързани с “опитомяването” на хормона на глада.

7. Изследванията показват, че суроватъчен протеин може да доведе и до намаляване на кръвното налягане, възпаление и оксидативен стрес.

8. Намалява се нивото на триацилглицероли след хранене при Диабетици. Установено е, че повишаване на триацилглицероли са силно свързани с развитие на сърдечно-съдови заболявания.

9. Суроватъчният протеин спомага за превенция и лечение на затлъстяване и метаболитен синдром (MS).

10. Протеинът помага на тялото да се възстанови от редица заболявания, тъй като има висока хранителна стойност и съдържа всички незаменими аминокиселини в по-високи концентрации от растителни протеинови източници.

Лечители.бг