Проф. д-р Вася Банкова е ръководител на лаборатория „Химия на природните вещества”, към БАН. През всичките тези години се е занимавала с изучаване свойствата на прополиса (пчелния клей). Прелюбопитен факт е, че пчелният клей има еднакво действие, но се различава по химическа структура в различните точки на света.

- Проф. Банкова, вие отдавна се занимавате с изучаване на прополиса, вярно ли е това, че специално българският прополис има противораково действие?

- Това е така, защото българският прополис, пчелният клей, съдържа вещество, което е с доказано противоракови свойства. И върху него се работи някъде от средата на 80-те години и досега има огромно количество данни както за действието му, така и за механизма на действие. Но до препарат досега още не се е стигнало. Като че ли ценността му е по-скоро в това, че има превантивно действие. Приемайки редовно, всеки ден, прополис и заедно с него това вещество, което е фенитилов естер на кафеената киселина, човек повишава шансовете си да се предпази от рак и особено от рак на храносмилателния тракт, на дебелото черво. Смята се, че това е едно от най-ценните действия на прополиса и е нещо, което човек може сам да си направи. Продава се клеева тинктура по пазари, директно от пчелни ферми, по аптеки, аз лично си взимам всяка вечер по 30 капки.

- Т.е. 30 капки прополис могат да ни предпазят от рак?

- Така се смята. Но има и опити, които са проведени с ракови клетки и с животни, които показват, че това наистина е така. Това вещество се намесва в механизмите на формиране на рака, има задълбочени изследвания в тази посока. И помага да се спрат тези процеси още много рано.

- Работи ли се върху бъдещо средство, вече за лечение на рак?

- Много се работи, но не знам дали ще се стигне до това. По-скоро силата на прополиса е в превенцията, както вече казах. А иначе се използва като лечебно средство за гърло и за кожни проблеми и особено много за пародонтоза, там има и опити с хора, които имат много добри резултати, и изобщо при проблеми в устната кухина, при афти. Неслучайно пастите за зъби с прополис стават доста популярни. Напоследък зъболекарите го използват като един от вариантите при пулпити. Използва се и при проблеми с гърлото, прополките много нашумяха напоследък. Има действие и срещу вируси, включително и срещу някои грипни, особено профилактично.

Може би трябва да кажем, че прополисът е нещо, което пчелите използват в кошера си като строителен материал и когато има някаква цепнатина, те я запълват с него. У нас го взимат от тополовите пъпки, които са покрити със смола. Не знам дали това е известно на хората, но в кошера почти няма бактерии, това е едно почти напълно стерилно пространство. И една от причините е именно прополисът. Пчелите го събират и го използват за защита, хората пък го събират от кошера и го използват, за да се пазят от бактерии и гъбички. Това е било известно още в древна Гърция и Рим.

Най-търсено в магазина на Лечители.бг:

Билково решение при алергии, дерматити, тревожност, диабет с прочистване на кръвта chai_za_prochistvane-_na_kravta

Най-търсено в магазина на Лечители.бг:

Смята се също така, че в Египет при мумифицирането е бил съставка на сложните вещества, които са използвали. Специално в Югоизточна Европа и у нас това е дългогодишна традиция в народната медицина и прополисът се използва за рани и изгаряния, срещу язви, колит. Другото много ценно е, че токсичността при него е изключително ниска и той не е опасен. Единственото неприятно нещо е, че няколко процента от населението може да имат алергия.

- Каква е разликата между нашия прополис и аржентинския или бразилския например?

- Прополисът от различни страни е много разнообразен и това е огромна територия, сравнително слабо изследвана. Затова и досега все още се занимаваме с него и сме един от основните центрове по изследване на прополиса. Всъщност химически бразилският и българският прополис нямат нищо общо. 90-те години идваха колеги от Бразилия да работим заедно по техния и заедно с японците бяхме едни от първите, които разработихме бразилския прополис. Химически те са съвършено различни, но действието им е в същата посока. Трудно може да се каже кой е по-добър в антибактериалното си действие, там също има противоракови вещества. Оказа се също, че в Средиземноморието, особено в Гърция, е още по-различен. И докато нашият идва от тополата, на гръцките острови, в Малта, Сицилия идва от смолата на кипариса. Но пак има същото лечебно антибактериално действие.

- Като цяло българите запознати ли сме с народната медицина или разчитаме повече на синтетичните лекарства?

- Мисля, че все повече се налага разбирането, че народната медицина трябва да бъде изучавана като източник на знания и да се издигнат тези знания на по-високо ниво. Това е етнофармакологията или етноботаниката, която се занимава с традиционната употреба на билките най-вече. И по този начин се достига до интересни данни, които потвърждават това, което се знае от народната медицина. Като например за пиринския или мурсалския чай – показали сме заедно с колегите, че той има наистина антибактериални и антиокислителни свойства. Не трябва да забравяме, че България е една от страните в Европа с най-голямо биоразнообразие. Имаме растения, които ги няма никъде другаде, а някои от тях са застрашени. Нашата задача е, преди да изчезнат, да видим какво има в тях и да съдействаме за тяхното запазване. В центъра по фитохимия работим върху български лечебни растения, стремим се да изучим тези от тях, които са специфични за българската флора. И такива растения, които са ендимични, аналози на популярни растения, защото там може да се окаже, че има много ценни неща.

- Когато човек реши да се лекува с билки, какво трябва да знае, кога една билка е полезна и кога може да навреди? Има ли рискове?

- Разбира се, че има рискове. Много пъти хората си мислят, че щом нещо идва от природата, то е безвредно. Но не бива да забравяме, че и най-силните отрови също идват от природата. Всички знаят за татула например. Или, че индианците използват кураре, което също е от билки, за да си мажат стрелите с отрова. Природата както лекува, така може и да убива. Има някои широко утвърдени неща, които се продават по аптеките, но винаги трябва да се гледа дозата и тя да не се превишава. А най-добре е човек да се посъветва с лекар, защото лекарите в последните години са доста информирани по въпроса за билковите препарати.

- Нашите баби и дядовци по-здрави ли са били, като са използвали природни средства за лечение?

- Не може да се каже категорично. Да кажем, че който е бил здрав, е бил по-здрав. А който го е поваляло нещо, още на млади години си е отивал. Не бива да се пренебрегва съвременната медицина и нейните достижения, но трябва да използваме и цялото знание на бабите и дядовците, за да си помагаме.

Най-търсен козметичен продукт в магазина на Лечители.бг: 

Серум от охлюви и жожоба за здрава кожа

 

krem_ohluvi_snail_%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bc-%d0%be%d1%85%d0%bb%d1%8e%d0%b2%d0%b8

Най-търсено в магазина на Лечители.бг:

- Говори се много за мед менте по пазарите. Как човек може да разбере дали медът е истински и съответно има ли полезни свойства?

- Много трудно може да се разпознае. Другото, върху което ние в момента работим, е българският мед. Наскоро разработихме един високотехнологичен, но много бърз метод, по който можем да отличим дъбовия манов мед от всеки друг. Смята се, че този мед е по-полезен за здравето и е доказано, че има по-висока антибактериална и антиокислителна активност и ако отидете на пазара, ще си го купите по-скъпо. Ние направихме един метод с ядрено-магнитен резонанс да определим кой мед е наистина дъбов манов мед, който се произвежда в Странджа. А иначе в кой мед е добавено нещо, има много разработени методики, но от пръв поглед трудно може да се установи. Опасявам се, че всеки клиент може да бъде излъган, включително и аз, въпреки че с това работя. Така че мед е най-добре да се купува от човек или фирма, на които вярвате и имате опит.

- А това, което се казва, че сутрин е добре да се приема една чаша топла вода с една лъжица мед, вярно ли е, наистина ли е полезно?

- О, да. Ако сложите и 20 капки прополис, още по-добре. Изобщо съчетанието на пчелните продукти, както ги съчетават пчелите, дава много добри резултати. Това ще ни предпази до голяма степен, надяваме се, и от рак. Но с много голяма вероятност ще ни предпази от сезонните заболявания и от грип. Повишаването на имунитета е доказано и за прополиса, и за меда, стимулират се пътища на имунен отговор, които помагат на организма да преодолее тези инфекции./ Източници, „БАН“,“Новинар“/ Последвайте ни във Фейсбук!

Лечители.бг

Сподели статията с приятелите си: