Човешкото хъркане е вторична проява на различни увреждания в организма. При операции на хрущял в небцето, на сливиците или на носа, хъркането спира за шест месеца или най-много за една година, след което пак се появява. Защо хората хъркат попитахме един от най-добрите оториноларинголози в България, който има почти 50-годишен опит в специалността, проф. Георги Едрев.

Проф. Едрев що е то хъркане и има ли то почва у нас?

-Има и още как. Ако говоримз а генеалогията на този феномен, то хъркането представлява шумно дишане, което се получава при среща на въздуха в дихателните пътища с препятствие. Най-често такова се оказва отпуснатото меко небце, което трепти и издава характерни звуци. Интересното е, че по-често и по-силно хъркат мъже. Като цяло причините могат да бъдат най-различни- затруднено носно дишане, симтоми на ринит, пречка в носоглътката, препятствия в гърлото, гръкляна и трахеята. Често се наблюдава при наднормено тегло с повдигане на диафрагмата и затрудняване на нормалното дишане.

-А може ли да бъде опасно хъркането?

-Напоследък много се пише, че от него едва ли не човек умира. Когато човек хърка, той има други причини за това. Вече споменахме някои от тях и всъшност, ако се стигне до Edrevлетален изход то причината е съпътстващото заболяване. Например висок холестерол или сърдечна недостатъчност. Така че ако човек се погрижи да реши останалите си проблеми, той ще спре да хърка. Хъркането е по-скоро вторична проява на други увреждания. И това – да се слагат в небцето хрущяли, да се подрязват сливиците, да се реже част от носа – тези интервенции помагат за около половин, до една година, след което хъркането се възстановява отново. За да се спре хъркането е нужно да се направи обстойно изследване за увреждания в човешкия организъм.

-Ние сме свикнали този дразнещ шум да се издава от възрастните хора, но напоследък и младите хора се оплакват от това. Има ли лечение?

-Да, има млади или възрастни, при които главна причина е отпуснатата мускулатура на мекото небце. Ако те приемат лекарства за понижаване на артериалното налягане, се намалява и тонусът на небцето и хъркането се засилва. Хората на средна възраст и над нея трябва да имат предвид, че алкохолът също има свойството да отпуска небцето.

В случаи на доказано „меко небце“ се правят операции за корекция на небцето или се купува специална маска за сън. Коригира се теглото.

- Какво да кажем на онези, които ни питат на пощата, че се страхуват да не би да спрат в един момент да дишат?

-Казах ви, не е вярно становището, че хъркането довежда до спиране на сърцето и внезапна смърт. Дихателният център в мозъка е изключително чувствителен и към най-малките промени във вдишвания въздух, включва компенсаторни механизми и дишането се нормализира. Вярно е обаче и обратното, че хората със сърдечно-белодробна недостатъчност, освен другите симптоми, по-силно хъркат.

Мила Корчева,

Лечители.бг