http://www.dreamstime.com/-image21122755Най-продаваното болкоуспокояващо в света може и да е по-вредно, отколкото се е смятало досега, сочи британско изследване. Изследването е на специалисти от университета в Лийдс, а ръководител е професор Филип Конахан. Учените все пак уточнява, че вредите от парацетамола се отнасят за хора, които го пият редовно и дългосрочно.

Таблетките могат да бъдат открити под различни наименования – Ефералган (Efferalgan), Долипран (Doliprane) и др. Хапчето е смятано за по-безвредно в сравнение с опиатите, които често се използват като болкоуспокояващи, както и нестероидните противовъзпалителни таблетки.

Засега бе известно, че прекаляването с парацетамол може да увреди черния дроб.

Sirius-D -ПРИРОДНО ЧУДО ПОМАГА ТАМ, КЪДЕТО МЕДИЦИНАТА Е БЕЗСИЛНА

Новото, което учените са установили е, че хората, които приемат по 3 грама всеки ден (т.е. високи дози), увеличават опасността от смърт с 63 % . За сравнение в популярните Фервекс, Тайлоухот и др. продукти съдържанието на парацетамол е 500 мг.

Резултатите са постигнали след анализи на седем проучвания, които са правени от различни специалисти по света.

Оказва се, че редовният прием на парацетамол ще увеличи опасността от сърдечно-съдови заболявания – ако се приемат повече от 15 таблетки за седмица, този риск се увеличава с 68 на сто.
Стомахът и червата също са застрашени при висок прием на този медикамент, обясняват изследователите. Опасността от бъбречни проблеми се увеличава два пъти, ако се приемат повече от 500 грама парацетамол през живота на човек, посочва се в проучването. Резултатите от анализите показват, че опасността от безвредното болкоуспокояващо е много по-голяма, отколкото се предполагаше от медицинската общност, заключава проф. Филип Конахан.

Цялото изследване е публикувано в Annals of The Rheumatic Diseases и е цитирано от списание Сианс е авнир.

Според мненията на потребителите, тези резултати не би трябвало да изненадват никого, най-малко пък медицинските специалисти. В листовката на всеки медикамент има дълъг списък от нежелани реакции, често по-дълъг и от това, за което се пият таблетките. Парацетамолът изглежда не прави изключение въпреки че е сред най-разпространените препарати у нас и при простудни заболявания.

Lechiteli.bg