Полк. проф. Тройчо Троев, национален консултант по физикална и рехабилитационна медицина и началник на Клиника по физиотерапия и рехабилитация във ВМА в интервю във връзка с особеностите на таласотерапията.

-Проф. Троев, какво представлява таласотерапията?

- Таласотерапията е известна терапия в България, прилага се повече от 100 години. В древността също се е използвало т. нар. морелечение. Няколко наши доайени в медицината – проф. Стамат Стаматов, проф. Лили Цветкова и други колеги са се занимавали с таласотерапия и аеро- и хелиотерапия. Като говорим за морелечение, не можем да я отделим от целия комплекс. Това, което оказва влияние на организма са въздухът, слънцето и движението, затова комплексно съчетаваме всички закалителни процедури. Въздухът – аеротерапия, слънцето – хелиотерапия, морелчението – таласотерапия, всичко това се провежда комплексно.
Нашето Черно море е от слабо солените – 18% на 1 000. Това не пречи България все още да създава добри условия за морелечението, дори предвид промените, които настъпват в климата. Преди 40-50 години температурата на брега на морето беше между 24-28 градуса. Сега вече между 11.00 и 16.00 ч. има температури над 30 градуса. Навремето не се говореше за озонова дупка и за тип С лъчи. Хората можеха да посещават плажа от 9.00 до 17.00 ч. Нещата се промениха. Първо, големият брой ултравиолетови лъчи и то от гамата на С-лъчите – между 11.00 и 15.00 ч. нямат такова полезно действие. От друга страна топлият въздух, високите температури водят до прегряване. Затова казваме, че е най-удобно през юни и в края на септември или до 15 октомври да се ходи на море. Нека да се обърне внимание на това, че водата тогава е топла, но температурата на въздуха е по-хладна. За здравия човек водата не трябва да бъде с по-ниска температура от 16-17 градуса.

- По какъв начин по-ниският процент соленост на водата на Черно море влияе при таласотерапията?

- Ниската соленост не пречи, дори е по-добре, не е необходимо да е със солеността например на Мъртво море. Много заболявания могат да бъдат лекувани, ако се прилагат правилно терапии със слънцелечение и с таласотерапия. Нека да припомним, че е препоръчително излагането на слънце от 9.00 до 11.00 часа и след 15.00 до 17.00-18.00 ч.

-Какви са медицинските ползи от таласотерапия, при какви здравословни проблеми и неразположения може морелечението да повлияе благоприятно?

-Морелечението е полезно и при алергични, и неспецифични белодробни или ендокринни заболявания. Освен това оказва благоприятно влияние при астми хронични бронхити, затлъстяване, диабет, хиперлипидемиите, неврози, неврастении, ревматологични в ремисия от рода на Бехтерев, рахит. Морелечението има изключително благоприятно влияние при псориазиса. Лятото задължително пращаме пациентите си на слънцелечение, а зимата се ползва солариум. Таласотерапията помага на простатата при мъжете, при гинекологичните заболявания, стерилитетите.

 

-При кои заболявания е противопоказано да се провежда таласотерапия?

-При белодробна туберкулоза след преболедувания до втората година не препоръчвам провеждане както на таласотерапия, така и на аеро- и хелиотерапия. Правя уговорка, че през втората година може човек да стои с шапка и дрехи под чадъра. Не се препоръчва и за хора със заболявания на щитовидната жлеза – Хашимото. При тиреотоксикоза – не са подходящи преките слънчеви лъчи. Таласотерапията е противопоказна и при сърдечно-съдови заболявания, исхемична болест на сърцето в краен стадий, декомпенсация, трети стадий на хипертония, при нео процеси или преболедували след операция поне първата и втората година не са подходящи. Не на последно място при епилепсия. Тези хора могат да получат епилептичен припадък докато са в морето и това да бъде фатално за тях.
Има заболявания, при които има алергии към ултравиолетовите лъчи. Те също не са подходящи.

- Таласотерапията помага ли при тютюнопушене?

-Таласотерапията няма нищо общо с борбата с тютюнопушенето. Разбира се, таласотерапията лекува бронхит, а хроничният е свързан с тютюнопушенето, с намаления капацитет на белия дроб и човек, за да плува и да има тези натоварвания, трябва да има капацитет. Самото плуване повишава белодробните функции, но пряка зависимост с таласотерапия и хелиотерапия няма.
Стресът води при някои и до тютюнопушене. Начинът на живот трябва да се регулира, начинът на хранене, нашата физическа култура трябва да се повиши, особено при децата. Не се опира само до спирането на цигари.

- Таласотерапията предпочитана ли е у нас?

- Почивката на морето е предпочитана, а и нашето море е много хубаво. Обикновено след втория-третия ден от започнатото лечение – таласо-, аеро- или хелиотерапия настъпва превъзбуждане на организма под въздействие на слънчевите лъчи и ударите на вълните. Така се повишава възбудимостта на хората и затова някои си правят ден почивка, за да премине адаптационният период. Не е необходимо още първия ден по 5 часа да стоим на плажа, получава се изгаряние от ултравиолетовите лъчи. Дори и под чадър да се намираме, пак има разсеяни лъчи, които също оказват влияние и се почернява.
Таласотерапията е морелечение и винаги ще го има. Тя няма нищо общо с СПА центровете, които са сравнително отскоро. Освен това не всеки може да си ги позволи. Препоръчвам на всички, които имат възможност, да посещават нашето море, за да заредят организма и подсилят имунитета за месеците ноември – март, когато има повече мъгли и е намалено слънцегреенето. Неслучайно от Англия, от Швеция идват туристи, защото при тях неврозите и неврастениите са много чести предвид на това, че е намалено слънцегреенето и нощта е много по-дълга от деня. Тези хора идват при нас и след това по-лесно се понасят промените, които настъпват в есенно-зимния период. Нека да станем водеща държава в тази посока. Последвайте ни във Фейсбук!/  Източници

Лечители.бг