Айрян в жегите с много малко лед. Това е изпитаната рецепта на проф. Александър Чирков срещу високите температури.

Прочутият кардиохирург, цитиран от в. „Ретро“, обясни, че ако искаме да съхраним сърцето и да се предпазим от неприятните последници на прегряването е добре да пийем по литър разредено кисело мляко с вода или както ние му казваме айрян. Проф. Чирков се мотивира с факта, че лятно време организмът ни изпада в шок заради дефицита на електролити и белтъци, които човек губи в процеса на изпотяване. В комбинация с дехидратацията това създавало предпоставки за инфаркти и инсулти. Проф. Чирков изтъкна, че човек дори да не подозира може да изпита специфична кардиопапатия. За това при 30 градуса дори младите не било добре да се показват на слънце.

През летния сезон допълнителен риск създавало пиенето на студена бира. Въпреки че под чадъра на морето мислим, че тя охлажда организма, действайки му благотворно, на практика се случвало точно обратното. Изливането на студена течност в стомаха, пък можело да предизвика смъртоносен перитонит на червата.

От „Пирогов“ съобщиха пред репортер на „Лечители.Бг“ за няколко подобни случая само в последните дни. Един от тях е на човек от столичния кв. „Люлин“. Той дошъл изморен от работа, обърнал една бутилка направо от хладилника и получил перитонитна криза, която насмалко не коствала живота му.

Ралица Бонева,

Лечители.бг