Едва ли има някой, който не знае за прекрасния дар, който ни оставят пратеничките от божествения свят – скъпите ни сестри пчеличките. И все пак нека разкажем за него, пък може и някой да е забравил колко безумно полезен е този продукт. Всекидневната му употреба ни дава ударна доза виталитат, енергия и защита от болестите, защото това чудо съдържа всичко ценно за нашия организъм.

Тези малки жълти топченца са най-богатата на белтъчини храна, която пълноценно се усвоява от организма. Оказва се, че в прашеца се съдържат 22 аминокиселини,включително и 9-те незаменими аминокиселини, за които лекарите твърдят, че се съдържат , само в месото!

Дори нещо повече пчелния прашец е по-богат на аминокиселини от телешкото, яйцата и сиренето, приети в равни количества, което го прави чудесна храна за вегани и вегетарианци. Освен това в този пчелен продукт се съдържа и така нужния ни витамин Б12, за който до скоро се твърдеше, че го има само в животинските храни.

Извор на витамини и минерали

Пчелният прашец съдържа много минерални вещества като калий, магнезий, титан, сребро, цинк, мед, хром, ванадий, кобалт, молибден, никел, галий, цирконий, манган, фосфор, силиций, калций, желязо, алуминий, барий. Свежият прашец съдържа: 20-40% белтъчни вещества; 30-60% захари под формата на нектарни въглехидрати; витамините С, В1, В2, В5, В6, В8,В 12, Е; провитамин А, фолиева киселина, биотин, токоферол; ферменти; антибиотични вещества; минерални вещества; биологично активни вещества; липиди, ароматни и пигментни вещества .

Важна съставка на поленовите клетки са въглехидратите. Установени са: глюкоза, фруктоза, захароза, арабиноза, рибоза, галактоза, рафиноза, стахилоза, ксилоза, декстрини, нишесте, целулоза и лактоза.

Прашецът служи за :

- повишаване на енергията – полезните вещества, които съдържа го -правят отличен натурален енергетик

- укрепване на имунната система – има подобни на антибиотика свойства, но далеч по-безвредно от аптекарския

- свойства, които защитават организма от вируси и също така е много добър за чревната флора

  • Дихателната система – има високо съдържание на антиоксиданти, които имат антивъзпалителни ефекти върху тъканите на белите дробовете и предотвратяват наченките на астма.

  • Храносмилателна система – има ензими, които подпомагат храносмилането.

    Подпомага организма при:

 

             – Лечението на захарна болест – стимулира отделянето на инсулин

             – Гуша – има богато съдържание на йод

- Сърдечно- съдови заболявания- понижава нивото на холестерола и има ниско       съдържание на натрий, но високо на калий и магнезий

- Атеросклероза

- Депресивни състояния

Прием:

За деца по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно, за възрастни 1 супена лъжица, отново на гладно.

Къртовски труд: За получаване на една чаена лъжичка пчелен прашец, пчелата трябва да работи осем часа на ден, в продължение на месец. Всяка гранула пчелен прашец се състои от около два милиона зрънца цветен прашец, а в една чаена лъжичка се съдържат 2.5 билиона зрънца цветен прашец. Затова нека бъдем благодарни на тези прекрасни малки същества, че са толкова трудолюбиви и усърдни и на природата, че е осигурила такъв чудесен лек за нашия организъм!

Марина Станчева,

Лечители.бг