Промяната на кръвното налягане през цялото денонощие е нормална реакция на организма под влияние на заобикалящата ни среда и начина на живот.

Нормалните стойности на кръвното налягане варират в рамките на 140 горна граница и 90 долна граница. Когато се събуждаме, кръвното налягане е по-високо, отколкото ако седим или се храним.

При хипертониците кръвното налягане е по-високо сутрин.

Това е така,  защото след ставане от леглото много хора покачват внезапно нивото на адреналина в организма, което води до повишаване на кръвното налягане и сърдечната честота. Друга причина за честите промени са различните мисли и чувства, които владеят съзнанието ни, и при това по-емоционалните хора могат да променят стойностите на налягането си от минута на минута. При хипертониците

значение имат часовете на прием на лекарствата.

Понякога действието им не покрива цялото денонощие и тогава кръвното се покачва в съответните часове. Кръвното налягане се променя под влияние на стреса, на храненето, прием на алкохол, кафе и при пушене. Под въздействието на стреса или физическо натоварване мускулите се напрягат, а кръвоносните съдове се стесняват, така че налягането се покачва . Какво трябва да се  направи за да може кръвното налягане да се върне към нормалното.

Ясно е, че трябва да се отпуснат мускулите. Ето как става! Линията, която се простира от точка 1 до точка 2, показана на снимката, не трябва да се притиска силно, нито пък да се масажира, а трябва леко да се гали с движение на ръката от горе надолу, само с върховете на пръстите. Повторете това 10 пъти от едната страна и 10 пъти от другата.
Точка номер 2, който се намира в близост до ключицата масажирайте с върховете на пръстите по 1 минута от двете страни последователно. Натиснете силно, но не до болка. След това просто лечение, кръвното налягане ще се върне към нормалното. Както казва Лий Хунсен, което е важно – регулиране на кръвообращението.
При всички промени с кръвното налягане, особено ако имате и оплаквания, трябва да се обърнете към семейния лекар или лекуващия кардиолог.

Лечители.бг