Вече сме намираме в сезона на елексира на Боговете, както древните са наричали виното. По този повод „Лечители.Бг“ започваме серия от публикации, посветени на лечебни рецепти с този природен продукт. Вече разкрихме тайните на амелотерапията т.е. лечението с грозде.

In Vino Veritas

Вината отдавна се използват за медицински цели. Има два начина да си приготвим лековито вино. Първият е да използваме вино, което се продава в магазините-за предпочитане органично-и да накиснем билките в него. Вторият е сами да си произведем този древен елексир. С негова помощ са се вършели ритуали из всичките ни тракийски светилища. В Татул, например, е изсипван в специални щерни, в които се правили наричания към боговете. На Белинташ виното се е използвало за лечение и гадаене. Има данни, че преди 4000 години към винените ритуали от Средиземноморието е дошъл и друг елексир-маслиновото олио.

Учени разкриват, че династията управлявала Египет между 1300 и 1200 г. преди Христа е използвала като лекарство смес от вино, зехтин и билки при всяко здравословно неразположение.

Златен корен и китайска ангелика срещу хормонални нарушения,

(при кисти, миоми)

Zlaten_koren

Изследвания показват още, че в страните с по-висока консумация на вино, се наблюдава по-ниска заболеваемост от онкологични заболявания. Изследване на д-р Уилям Кенеди пък показало, че приемащите редовно маслиново олио в комбинация с вино живеят с до 8% по-дълго.

Има една рецепта, в която се съчетава зехтина и виното. Тя датира на повече от 4 хил. години, а легендите носят, че се е използвала от траките. Оригиналните съставки вероятно са изгубени във времето , но по селата за безплодие се прилага следния метод.

Рецептата

Смесват се добре 1 литър зехтин, 1 кг захар (може и мед), 250 мл истинска мастика, 20 г пресно смлян черен пипер, 20 г канела на прах. Всичко това се изсипва в 3-литров буркан и се залива с вино 2/3 от него. Така приготвената смес се държи на хладно място. Престоява 7-10 дни. После се приема три пъти на ден на гладно по една супени лъжица до 20 мин. преди хранене.

Природно решение за здраве и красота в селектирани билкови мехлеми, тинктури и чайове

Ива Донева,

Лечители.бг,Последвайте ни във Фейсбук!