Това заболяване се среща доста често, особено у жените, при което понякога може да протече съвсем незабелязано. По този въпрос изключително любопитен поглед и рецепти дава приживе философът, феномен и лечител Петър Дънов по. Ето и част от онова, което е достигнало до нас от лекцииите на Дънов по върпоса за проблемите с жлъчката.

Причини

За образуването на пясък или камъни в жлъчния мехур те са различни. Значение имат смущенията в обмяната на веществата, инфектирането на жлъчния мехур, а и смущения в изпразването му. Важна роля има и нервната система.

Втората причина са нашите навици при храненето, като преяждане и често ядене, особено на пържени, тлъсти и тестени храни, масло и пр., липса на витамини в храната, недостатъчно движения, слабо дишане, тясно облекло (корсети, колани, превръзки), при бременност, постоянно запичане, затлъстяване.

Признаци

В значителна част от болните заболяването протича без особени прояви и приживе не се открива. В някои случаи болните се оплакват от оригване и киселини след нахранване, раздуване на корема, тежест и болки вдясно под ребрата, които се излъчват към кръста и плешката, главно дясната. Тези оплаквания най-често са свързани с обилно ядене, и то на мазни, пържени храни, яйца, риба.

Болката при жлъчна криза е много силна, обикновено се явява нощно време, няколко часа след нахранване. Трае най-често 56 часа. Болните повръщат, често имат втрисане с температура, може да се яви и жълтеница. Ако жълтеницата е продължителна, урината на болния става тъмна, а изпражненията светли, бели.

Усложнения. Инфектиране, възпаление, дори нагнояване на жлъчния мехур, уврежда се и черният дроб, а може да настъпи и пробив на жлъчния мехур с перитонит.

Предсказание. Добро, ако се лекува правилно и системно, иначе трае с години.

Предпазване. Да се избягва употребата на много мазнини, яйца, алкохол, да се избягва заседналият начин на живот. Хората на средна възраст да се упражняват физически, да се движат и да правят гимнастика; да се хранят природосъобразно. При възпалителни заболявания на жлъчните канали да се вземат навреме мерки.

Лечение.

Народното лечение е следното:

I. Сутрин, обед и вечер 30 минути преди ядене болният да взема:

а) по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, разбъркан с 250 г лимонов сок и 250 г чист маслинен зехтин; или:

б) по 1 супена лъжица смес от 500 г чист пчелен мед, 500 г чист маслинен зехтин и 50 г чиста бяла мурова смола (при липсата на такава може да взема и чиста бяла смола) във водна баня се варят 20 минути; или:

в) по 1 ракиена чашка от следната смес: 500 г чист маслинен зехтин и сока на 6 лимона, разбъркани с 500 г отварка от корените на магданоз; тя се приготвя така: 250 г корени от магданоз в 1 л вода на тих огън се варят 30 минути и веднага се прецежда; или пък:

г) по 1 ракиена чашка сироп от 3 средни луковици от бял крем, добре измити в 500 г вода се варят, докато остане 250 г отварка; след това се прецежда през тънка кърпа чрез изстискване и се засилва с 250 г чист пчелен мед, за да стане на сироп. При пиенето може да се пие с лимон по вкус.

II. Двадесет минути след вземане на едно от горните средства да изпива 1 винена чашка от 75 г отварка от синя тинтява, червен кантарион (листа), смил, полски хвощ, мента пиперита, невен, пелин, цикория (корени, листа и стебла) и хмел (шишарки) по 50 г от всяка. От тази смес 4 пълни супени лъжици с прибавка на 1 изравнена супена лъжица ленено семе и 1 чаена лъжичка семе от анасон се запарват с 1 л вряща вода, на тих огън се вари 25 минути и веднага се прецежда. При пиенето всяка чашка се подсилва с четвърт чаена лъжичка прах от вътрешната ципа на кокошата воденичка.

Диета

Вегетарианска, млечно-растителна храна с повече плодове и зеленчуци или пък обикновена храна без свинско, овнешко и консервирани меса и риби. Да се избягват още и пържените храни, сланина, салами, луканка, хайвер, тлъсти птици и риби. Препоръчва се храната да е задушена, варена на пара или печена. Люто, алкохол и тютюн не! Да се отбягват сините сливи, сините патладжани и орехите.

Преди обед болният може да изяжда 12 глави печен кромид лук без захар и без хляб или пък 1 чинийка салата от кромид лук с листа от магданоз по равни части, или други салати с винен оцет и чист маслинен зехтин по вкус.

На обяд заедно с другата храна може да изяжда и по 100 г младо месо: агнешко, пилешко, телешко. Прясно зеле може да употребява, ако организмът му го понася.

На вечеря безмесна храна: кисело мляко с 12 супени лъжици сурова настъргана целина, прясна несолена извара, прясно несолено сирене, зеленчукови пюрета, компоти и печени ябълки с хляб. На дъвченето да се обръща особено внимание и всеки залък да се дъвче до пълното му втечняване.

След ядене да взема и по 12 супени лъжици от следната смес: 50 г чист пчелен мед разбъркан със сока на лимон и половина и 1 супена лъжица шипково брашно.

Вместо вода, ако дадените отварки са недостатъчни, да пие отварка от ряпа (вж. „Хронично кръвонатрупване в черния дроб“) или отварка от борови връхчета (4 супени лъжици връхчета с прибавка на 25 шипки, разрязани на две, и 5 листа от смокини се запарват с 1 л вряща вода и на тих огън се варят, като изстине, се прецежда и се пие подсладено с мед и лимон по вкус).

III. Два часа след ядене да взема по 1 бучка захар с 35 капки чисто терпентиново масло (от аптеката) или по 1 зърно чист пчелен восък, голямо колкото грахово.

IV. Заедно с капките или восъка да изпива 100 г отварка от корени от обикновена коприва 50 г корени се варят в 1,5 л прясно мляко 30 минути и веднага се прецежда, или по 1 чашка от 100 г отварка от синя тинтява и пр. (вж. точка II).

V. Вечер преди лягане при запек, даже еднодневен клизма с 500 г топла вода, последвана от налагане на целия корем с торбичка от тънко хасе, ушита на три джоба, напълнена с топла лапа от кромид лук, опечен, обелен, на ситно нарязан, полуизстискан и засилен с 3 супени лъжици пудра захар, 1 супена лъжица сяра на прах и малко препечено царевично брашно (за да отнеме влагата на лапата). Лапата в областта на черния дроб е два пъти по-дебела, отколкото на другите места.

Едновременно областта на черния дроб откъм гърба се налага с торбичка от същото хасе, напълнена с пресен хладък селски хлебен квасец, гъсто забъркан отпреди 4 часа и засилен с 3 супени лъжици диви кестени, настъргани с кората, или пък с толкова лъжици корени от полски бъзунек, на ситно нарязани и смачкани на кашица, с прибавка на 9 сини сливи, смачкани без костилките; отгоре се слага вестник и вълнен пояс.

На главата „шапка“ от зелен лист прясно зеле, леко напръскано от вътрешната страна с малко оцет, и отгоре друга шапка от чорап.

При главоболие се поставя „шапка“ от същото хасе, напълнена със същия квасец, засилен с 9 супени лъжици диви кестени, настъргани на ситно, или пък с 9 супени лъжици корени от полски бъзунек, счукани на ситно. Държат се цяла нощ или докато досадят.

VI. Сутрин. Още с отварянето на очите се прави самовнушение с формулата: „Всеки ден във всяко отношение се чувствам все по-добре“, а при болки с формулата: „Минава…“, последвано от фрикция на подмишниците, корема и половите органи с хладка вода, изтриване, обличане и 1020 дълбоки вдишвания през носа с толкова издишвания през устата. Същите упражнения се повтарят преди обяд и вечеря. Освен това през целия ден върху жлъчката и черния дроб да се носи торбичка от тънко хасе (25 на 15 см), ушита на хоризонтални тегели, по 1 см широки, пълна със смес от 6 супени лъжици готварска сол и 2 супени лъжици сяра на прах. Сместа се сменя всеки 15 дни.

Неделя. Ако няма криза, почивка от всичко. При криза лечението продължава.

Важни добавки:

1. При криза, съпроводена с повръщане на жълта горчилка, вместо дадените в плана отварки болният да пие отварка от джоджен и мащерка (по 1 супена лъжица от двете се запарват с 500 г вряща вода, вари се 5 минути; като изстине, се прецежда). При пиенето всяка чашка се засилва с по 1 чаена лъжичка лимонов сок.

2. При криза със силни нетърпими болки болният веднага да легне на легло и да сложи в областта на жлъчката и черния дроб топла тухла, напръскана с горещ оцет и увита във вълнена кърпа, за да не го изгори, а след това да изпие 1 кафена чашка чист маслинен зехтин с (без) няколко капки лимонов сок. През време на кризата да се храни само с течна храна: слаб чай с малко захар, разреден компот от ябълки, круши, праскови или разредено кисело мляко с препечен хляб.

3. При силен сърбеж на кожата да направи гореща баня (38°С за 1020 минути), последвана от сухо увиване за по-добро изпотяване, или пък да си изтрие кожата с кърпа, натопена в хладка отварка от смрадлика (листа): 3 супени лъжици смрадлика се запарват с 600 г вряща вода и се вари 10 минути; като изстине, се прецежда и се засилва с по 1 супена лъжица готварска сол и оцет.

4. След оздравяването добре е болният да спазва следния режим: сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене и 2 часа след ядене да пие по 1 чашка от 75 г отварка от корените на синя тинтява (4 супени лъжици в 1 л вода се варят на тих огън 30 минути и веднага се прецежда) и през вечер да стои с коремен компрес (отпред), натопен в пепелива вода (1 двойна шепа дървена пепел в 5 л вода се вари 20 минути и като се утаи, чистата вода внимателно се излива в чист съд и се използува за целта). Освен това да избягва обилното ядене и пиене и да води редовен живот.

5. Освен тези средства препоръчват се по възможност повече телесни движения гимнастика, особено гимнастика на снагата, широки и удобни дрехи.

6. Оперативно лечение. При заседнал камък с дълготрайна жълтеница, при усложнение с гнойно възпаление, пробив на жлъчния мехур, продължително запушване по преценка на лекаря са прибягва до оперативно лечение.

Lechiteli.bg