Шиповете са доста коварно заболяване, чието образуване не е съвсем изяснено. То е по-скоро комплексен проблем, като факторите са много: хранене, стрес, неправилна стойка, лош метаболизъм, травми, изкривяване (сколиоза за гръбначния стълб), износване на стави, автоимунен проблем (ревматоиден артрит). Именно за това читателка ни сигнализира наскоро, че след прекарано вирусно заболяване у детето ѝ на 2-годишна възраст се е отключил ревматоиден артрит. Съобщаване това само, за да подчертаем, колко е крехък баланса в нашето тяло, а нарушаването му понякога води до далечни наглед проблеми от първопричината.

Според традиционната медицина шиповете не се лекуват, с изключение на някои случаи, позволяващи оперативно изрязване, редуциране на шипа. В народната медицина има няколко рецепти, които дават облекчение на болката, а дори могат да доведат и до стопяване (редукция) на шипа. При тях се използва силата на естествените природни продукти, каквито са оцетната киселина, яйцето, хумата и техните способности да алкализират организма, да подобряват метаболизма и да извеждат излишните шлаки, токсини и вътрешни отлагания. Ябълковия оцет , например, има свойството да намалява възпаленията, да декалцира и да повишава степента на обменните процеси в организма. Другото, което често се използва под различна форма е тамяна. От библейски времена той се използва като ненадминат лечител. Тъй като някои хора решават да го приемат и вътрешно, ще предупредим, че не бива да има досег със зъбите, защото направо може да стопи зъбния ни емайл.

1. Рецепта с картоф и камфоров спирт – сварете 1 по-голям картоф без да го белите. Намачкайте го (без да го белите, както казахме) и върху пюрето капнете камфоров спирт – 15 капки. Разбъркайте лечебната смес, която получихте. Намажете засегнатото място с олио и после нанесете лечебната смес. Отгоре завийте с найлон и превържете здраво с вълнено парче плат. Прилагайте компреса поне 7 дена, за да може болката да изчезне за дълго.

2. Рецепта със зеле

смачкайте листа от прясна зелка, 2-3 са достатъчни. Намокрете ги с ябълков оцет и увийте около петата. Направете компрес, за да може листата да се задържат здраво на засегната зона. С наложения компрес се преспива. За да има траен ефект от лечението, то трябва да се прилага поне 40 последователни вечери.

Мехлем с природни съставки при шипове и мигрена[product id="" sku="5001"]

3. Рецепта с тютюн

Тя е по-скоро за облекчаване на болката при шипове. За целта се използва изсушено листо от тютюн, което се налага на засегнатата пета всяка сутрин и вечер. Прави се компрес с парче памучен плат, за да може тютюневото листо да стои неподвижно. Лечението трябва да продължи поне 10 дена, за да се види има ли ефект и доколко.

4. Рецепта с тамянтук народната практика залага на ненадминатите свойства на тамяна да декалцира, да разтваря калцитни образования, което се използва и за лечение на камъни в бъбреците. 

За направата на сместа се използва бял тамян – 20 грама. Той се счуква на прах и се разделя на 3 равни части. Към всяка част счукан тамян се добавя по 30 милилитра ябълков оцет. Размесва се и се разстила върху болезнената зона. Овива се с вълнен плат и се престоява цяла нощ с компреса. Лечение се повтаря 3 поредни вечери.

5. Рецепта с хума

Взима се хума, препечена с размерите на кокоши яйце. Добавя се винен оцет, колкото да се получи каша. Със сместа се намазва засегнатата зона и отгоре се превързва с парче вълнен плат. Компреса престоява 3 часа.

6. Съвети за бани и компреси

За облекчаване на болките ще помогнат и бани на ходилото от арника и лайка, както компрес с масло от ленено семе. Поставете маслото от ленено семе в тенджерка и го загрейте, но без да завира. Потопете марля и я сложете върху засегнатото място. Има и една рецепта за вътрешен прием.

Консултирайте се с вашия лекар и избягвайте самолечение!

Разяснения:

Медицинското наименование на ошипяването е Екзостосис (Exostosis) или Множествена екзостоза, което е категоризира като заболяване на опорно-двигателния апарат. Най-общо шиповете са формиране на ново костно образувание върху съществуваща кост. То може да бъде в ставите, гръбначния стълб, врата, раменете на ходилото, или дори петата. Самите шипове съвсем не са остри, както много хора си мислят, подведени от самата дума. Шиповете всъщност са обли като структура и сами по себе си не биха били проблем, ако с течени на времето не нарастваха и не започваха да притискат тъканите, нервите и кръвоносните съдове. Тук болките и дискомфорта са големи, а могат да предизвикат и различни други симптоми, замайване, повишаване на кръвното налягане, хронична умора и др.

Доста често се смесват класическата формулировка за шипове с остеофита. Това е увреждане на ставата, която, за да компенсира стреса хипертрофира и започва да образува повече костно вещество от необходимото ѝ. Този дегенеративни процеси се наблюдават при износване на колене, тазобедрени стави, рамене обикновено след 50-те години и са съпроводени с остеоартроза.

Иначе класическите шипове могат да се образуват в областта на гръбначния стълб дори на млади хора. Там заради стрес, наследствена предразположеност, или неправилна работна поза, дисковата тъкан бавно намалява, връзките се разхлабват и се увеличава подвижността в ставите на прешлените. За да компенсира тялото ни започва да стяга връзките между прешлените. Това пренатягане на „болчетата“, така да се каже, създава предпоставки за постепенно калциране на тази област и появата на шип. Ива Донева,

Лечители.бг,Последвайте ни във Фейсбук!

Здраве и Красота от природата:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]