Рибеното масло се бори с вредните липиди в кръвта – триглицеридите, които са част от т.нар. лош (LDL) холестерол. Тялото абсорбира мазнини, когато се храни. Щом човек погълне твърде много мазнини, организмът не може да разгради веднага всички, нужно е време.

 

В Университета в Роуд Айлънд учени са доказали, че редовният прием на рибено масло значително забавя намаляването на когнитивните функции, както и атрофията на мозъка. В проучването са участвали 229 пациенти с нормални конгнитивни способности, 397 с леки конгнитивни увреждания, както и 193 с Алцхаймер.

 

На всеки шест месеца пациентите са преминавали през серия от невропсихологични тестове и образна диагностика на мозъка с ядреномагнитен резонанс. Пациентите, които в началото на проучването са имали признаци на деменция, преминали на режим с прием на рибено масло като добавка, са показали значително по-инска степен на когнитивен упадък.

 

В допълнение, група от пациенти е показала по-малка атрофия на мозъка в ключови неврологични области в сравнение с тези, които не са приемали рибено масло. Експертите са забелязали тези положителни резултати само при тези пациенти, които не са носители на гена АроЕ-4, добре известен генетичен рисков фактор за развитие на заболяването Алцхаймер.

 

„Открихме, че употребата на рибено масло подобрява съществено паметта и мисленето у хората, в сравнение с тези, които не приемат такива хранителни добавки. Освен това малките жълти капсули се грижат за мозъчната кора и хипокампуса – части от мозъка, които оформят и запазват спомените ни“, обяснява Лори Дайло, автор на изследване за влиянието на рибеното масло направено сред 816 души.

 

„Тъй като витамин D често е в дефицит сред възрастните хора, ние изследвахме как нивото на този витамин действа върху мозъка, от средна възраст до дълбока старост”, обяснява д-р Бетърфилд от Кентъки. В някои части на света, където храната не винаги е с най-доброто качество и подборът на хранителни продукти е оскъден, нивото на витамин D при средностатистическия човек обикновено е ниско, особено сред по-възрастното население.

 

Витамин D  се съдържа в рибеното масло, яйцата и черния дроб.

FISH_OIL (1)

Синтезира се под действие на слънчевите лъчи в кожата и костите. Разтворим е в мазнини. Съществува хипотеза според, която продължителното отсъствие на витамин D в организма може да доведе до развиване на рак.

 

Повишените нива на липидите в кръвта се увеличават с приема на мазнини и предизвикват плаки, натрупващи се в артериите – състояние, наричано атеросклероза. Тези плаки прилепват към вътрешната стена на артериите и блокират потока на кръвта, като по този начин предизвикват проблеми с кръвообращението. Предпазването от това натрупване на плаки намалява съществено риска от сърдечни заболявания. Основна полза от рибеното масло е именно, че помага на тялото да разложи липидите в кръвта.

 

Липидите са своеобразни прегради от мазнини в животните и растенията. Когато в човешкото тяло те са твърде много и това стане трайно явление, се налага тяхното ниво да бъде следено – заради опасността от запушване на кръвоносни съдове и нарушената циркулация на кръвта от и към сърцето.

 

Липидите, известни още като липопротеини, съдържат и добър, и лош холестерол – съответно липопротеини с висока плътност (HDL или добър холестерол) и липопротеини с ниска плътност (LDL или лош холестерол). Добрият холестерол помага за понижаването на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.