. Чудодейните мощи на светеца лежат в криптата н Руската църква Св. Николай, помагат и на студенти

Болени, бедни и нещастни търсят спасение в руската църква „Свети Николай“ в центъра на София. Миряни споделиха пред Лечители.бг, че на жълтите павета само Свети Серафим мисли за народа и никого на връща. „Неговите мощи правят чудеса“, кръсти се Ивелина Томова, дошла да почете владиката, който е реодн на 1 декември, а православната църква го почита и в края на февруари. Томова разказа, че синът й имал тежко заболяване. С помощта на докторите и Бога опасните тенденции изведнъж рязко се обърнали и той оздравял.

Канонизация

 

Заради случаи като този от Руската православна църква съвсем наскоро канонизираха покойният владика за светец. През годините той се е превърнал в нещо като небесен омбудсман на окрадения и принизен до скота български народ. В криптата на църквата всекидневно се стича много народ. Безработни и болни пишат желанията си в предверието върху дървена маса. След това пускат писъмцата си до Светеца.

Характерното тук е, че посланията, желанията и проблемите до дядо Серафим трябва да бъдат в писмена форма. След това пускате своето листче в пощенската му кутия“, разказаха служители в храма.

Жена, която била завлечена от имотната мафия дошла преди година. Разказала, че се доверила и подписала документ за заем. Подписът й обаче бил подправен и много скоро имотът й чрез сделка за прехвърляне отишъл в ръцете на измамници. На всичкото отгоре те имали гръб и в съда. Чудила се жената къде да ходи, на кой да се жалва. Докато минавала през центъра слязла в подземието на Руската църква. Какво е писала в прошбата си никой не знае, но скоро получила възмездие. Подкупният съдия се поболял , а новият отсъдил в нейна полза.

Небесен застъпник

 

Много чужди туристи също оставали изумени от силата на мястото. След години те се връщали само защото онова, което поискали от Бога се изпълнило по неведоми пътища.

Духовници обясниха, че архиепископ Серафим Софийски Чудотворец, както приживе така и в смъртта си, е останал застъпник на човека пред Висшите сили.

Руският духовник се казва Серафим Соболев. Той идва в България след Октомврийската революция. По божията воля остава в българката столица да служи. За него казвали, че обичал българския народ повече от местните управници. Освен с преданост той бил надарен с особени дарби от светия Дух. Миряни вярват, че владиката виждал нещата преди да се случат. Можел с молитва да променя хода на събития и дори историята. В неговото житие има един прелюбопитен момент. На тържественото богослужение през 1925 г. за националния ни празник- 3 март, архиепископ Серафим прави нещо много странно. Нарушава реда на церемонията като се отделя рязко от останалите духовници. В този момент отива на крака и лично благославя цар Борис III и министрите около него. Има твърдения, че духовникът е видял, че обичания от българите цар го грози опасност. Само месец и половина по-късно, благословените от него държавници като по чудо оцеляват в бомбения атентат в църквата „Св. Неделя“. Просто съвпадение или с този си акт Соболев е прострял невидима защита над управата на държавата, само можем да гадаем.

Писмата

Приживе владика Серафим карал вярващите християни да излагат прошбите си до Всевишния в писмена форма. По онова време това се струвало на мнозина странно. Но днес учени-метафизиците изследващи чудесата казват, че когато проблемът или желанието се изпише на хартия, нещо наистина необяснимо се случва на квантово ниво. И много скоро намерението се материализира. Самият Серафим Соболев обаче не спирал само дотук. Той вземал бележките и с чистотата на своята молитва и вяра ги изричал и изпращал директно към Твореца за изпълнение. Вярва се, че той продължава да чете писмата, които хората пускат в пощенската му кутия, която се намира отдясно на саркофага с мощите му.

В началото на 2000 година онкологично болна се спасила по чудодеен начин. Тя написала своята молба за изцеление, а после я пуснала в криптата. Много скоро изследванията на жената показали коренна промяна към по-добро.

За друго чудо се разказва покрай една служителка в голяма застрахователна компания. Възрастни хора, идващи редовно в храма издават, че тя била много добра счетоводителка, но един ден я обвинили несправедливо в злоупотреби. Липсите били за няколко милиона лева. След като софиянката написала бележка в пощенската кутия на св. Серафим, внезапно ревизорът, установил липсите, се разболял. Така на негово място бил изпратен по-опитен. Той проверил сметките от игла до конец и разкрил фалшиви документи. С тях истинските злосторници искали да заметат следите си и да натопят своята колежка.

Помощ за учащите

Поради близостта на храма до Софийския университет там за помощ идват доста студенти, особено преди изпити. Жената, която продава свещите споделя, че и тя на младини по сесийно време е търсела рамо свише да ѝ се падне подходящ въпрос. И чудото всеки път се случвало.

„До миналата година учех в Историческия факултет на Софийския университет. Само един изпит влачех при проф. Драганов и щях да се явявам се N-ти път. Не знам, нещо ме беше нарочил. Дойдох тук и написах листче с молба към Свети Серафим да ми помогне. Исках просто да мина и да завърша, иначе щях да си изгубя правата. Паднаха ми се въпроси за Германия и Франция, които знаех най-добре и този път като по чудо минах“, разказва младо момиче.

От управата в храма заявяват, че няма правила при пускането на желания. Едни ги пишат, а после ги оставят върху саркофага, докато се молят. Други просто пускат хартийките, старателно сгънати, шепнат тихо в мрака, след което се прекръстват. На месец се събира около тон божествена кореспонденция. Тя се изгаря, но Серафим чува всеки, уверяват служители от Руската църква

Често идвам“, разказва Елена Александрова. Тя уточнява, че в повечето случаи пали свещ за здраве, но когато има притеснения, също минава през храма. „Бях без работа две години, като по това време имах и здравословен проблем. Като почнах да търся, не ме приемаха никъде. Идвайки тук, написах на дядото, че търся работа, и веднага се намери. Това е сила, която действа. Това е сила, която ни помага. Може би хората трябва да вярват повече“, убедена е Елена.

Това са истински чудеса. Човек със страшна болест, което е доказано от лекарите, идва тук, моли се, след което отива на изследвания и лекарите му казват, че му няма нищо. Това доказва благодатна помощ. Няма лекарска намеса, само молитва. Помагал е на студенти, безплодни жени. Мисля, че за всички нас ще бъде божие благословение, ако владиката бъде канонизиран“, коментира архимандрит Филип, предстоятел на Руската църкв.

Лечители.бг