. Лидерът на Северен Виетнам открил биологично оръжие, с което направил войниците си имунизирани срещу маларията

Билката Сладък Пелин или наричан по научному Артемизия ануа (Artemisia annua) е позната от хилядолетия в Китай и народите от Изтока. Тя се слави, като здравно оръжие срещу малария, паразити, за тонизиране и възстановяване на организма, лекува редица заболявания в това число и рак. Преди да се спрем на тези нейни качества, нека Ви разкажем една тайна, но много интересна история.

Тя е свързана с това как лековитото растение с наситено зелен цвят и ухайни цветове навлиза в полезрението на западната цивилизация, което става по един доста любопитен начин. По време на Виетнамската война (1955-1975 г.) много американци се разболели от треска в джунглата. Много от тях загинали, тъй като хинина, на който разчитали не винаги бил ефективен срещу маларията. Лекарите установили, че виетконгците – войците на Северния комунистически Виетнам нямали достъп до медикаменти, но за това, пък използвали едно лечебно растение. То виреело в определени места в джунглата, обичало влажни и усойни по-ниски места край реки и блата. Това бил именно ho-chi-minh_Sladak_PelinСладкият пелин. Когато видял, колко е ефективна тази билка, тогавашният лидер Хо Ши Мин потърсил помощ от китайците за дозировка и правилно използване на билката. След края на войната, в която Рамбо бил победен, се появили дори лозунги, че с помощта на пелина виетамците отблъснали американските окупатори. Което макар и пропагандно, не е много далеч от истината. Хи ши мин не дочакал края на войната защото загинал през 1969 г. Две години по-късно обаче под скептичните погледи на западните лекари през 1971 г. все пак е открит активния принцип, който правил Артемизина толкова ефективен в блокирането на маларийни атаки. Оказало се, че в прясно състояние под формата на сок сладкият пелин е още по-ефективен при лечението на треската. Тогата билката можела да излекува дори маларийните щамове, устойчиви на лечение с хинин. Отделно при прием много от войниците на северновиетнамците не се разболявали. Това само затвърждава правилото, че за всеки локален проблем, какъвто е пренасяната от комари и вода малария, природата е измислила съответното решение.

Доскоро се смяташе, че Артемизина не расте в България. Освен това той понякога се бърка със белия или обикновен пелин заради сходния строеж на листата. Екстракт от лечебен Сладък пелин [product id="" sku="170"]

Всъщност макар сладкият пелин може да се открие и на територията на България, но трябва да се търси в райони с надморска височина не по-голяма от 650 метра. Оказва, се че едно от най-чудните и лековити растения на планетата е много капризно и рядко може да се открие на по-високо място. Иначе може да се намери и в доста неплодородни почви, камъни, скатове, на които не расте нищо друго. За лечебни цели не се използва стъблото, а само листата и цветовете, които са уникално ароматни. Билката е изключителна и на вкус. Дори само да я носите в чантата си околните няма как да не разберат, че в чантата си криете едно от най-силните здравни оръжия на планетата.

Традиция

Сладкият пелин се е използвал преди 2000 хил. години в двора на Китайските императори доста често. Особено при малария, треска, паразити за прочистване на организма. Той действа още противовъзпалително, помага при анемии и безсъние, понижава нивото на холестерола, тонизира и укрепва целия организъм. Билкари споделят, че го използват за нормализиране на чревни и стомашни функции, дейността на жлъчката. Външно може да се използва кръвоспиращи и за заздравяване на рани.

Едни от последните резултати от научни изследвания дават надежда и на онкоболните у нас, които по неофициални данни вече са около 300 000. Особено ефективен е артемизина върху раковите клетки, които деактивира, но без да засяга здравите.

Наблюдения на специалистите Д-р Нарендра Сингх и д-р Хенри Лай и от Университета на Вашингтон потвърждават лечебното действие на сладкия пелин при онкологични заболявания. Според тях той е полезен при лечението на следните диагнози-рак на дебелото черво, рак на бели дроб и дори левкимия.

Други изследвания показват, че Artemisia annua помага при лечението на рак на яйчниците, рак на простата, меланома и мозъчни тумори. Едно от обясненията е, че молекулите на пелина разпознават раковите клетки заради по-високото съдържание на желязо в тях. Така те се свързват с желязото и ги деактивират. Разбира се все още предстои още дълъг път на изучаване и доказване на ползите на това чудно растение. То се използва за лечение и профилактика под формата на запарки, отвари и тинктури.

Класическата рецепта за приготвяне на чай от сладък пелин е следната:

„С около 300 мл вода се залива 1 чаена лъжичка сладък пелин (листа и цвят). Оставя се да престои един час, прецежда се и се прие.

Прием: Пие по 1 кафена чашка 2 пъти дневно – сутрин и вечер. В по тежките случаи се приема три пъти на ден, преди хранене.

Ако се приема тинктура (спиртен извлек) е приема по 20 капки три пъти на ден.

Лечители.бг, Последвайте ни във Фейсбук!

Здраве, Хармония и Красота от природата:[featured_products per_page="12" columns="4" orderby="date" order="desc"]