Двама пациенти с най-тежката диагноза от рак, тази на кръвта, бяха излекувани без остатък от болестта в Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Това съобщиха малко сензационно от лечебното заведение.

Това е станало с трансплантацията на стволови клетки, извършена от екипа на Клиниката по клинична хематология, оглавявана от проф. д-р Стефан Горанов.

Това е методика от висшия пилотаж в медицината и сме щастливи, че Пловдив се появи на картата на стволовоклетъчните трансплантации в Европа, заяви проф. Горанов.

Екипът на клиниката започва терапията на двамата пациенти още през месец октомври. Двамата мъже са на възраст 50 и 50 години. Преди три години на единия от тях е бил открит  лимфом, а на другия мултипен миелом. И двете образувания в кръвта се смятат за изключително усточиви на химио и лъчетерапия.

Самият процесът на присаждане при тях е започнал през месец юли, когато са изследвани функциите на всички органи, а стволовите клетки са събрани и дълбоко замразени. Във втория етап на програмата е приложена химиотерапия, която е унищожила злокачествените клетки. Именно тогава са прелети и замразените стволови клетки. И при двамата пациенти лекарите забелязват изключителен успех.

Периодът на възстановяване трае от 10-15 дни до месец. Болните са прекарали около 20 дни в стерилна среда.След това те са изписани изписани с възстановено нормално кръвотворене и без болестни симптоми.

Двете трансплантации са извършени от д-р Емил Спасов, д-р Веселина Горанова-Маринова и д-р Янко Янков.

Към момента други седем пациенти със злокачествени заболявания на кръвта  се подготвят за интервенцията.Източник-в. „Монитор“

Лечители.бг