Свидетели сме на невиждан парадокс – световната медицина всеки ден бележи нови и нови постижения в лечението на маса заболявания, а в същото време хората стават по-болни. Инфаркти, рак и диабет вече повалят все по-млади жители на планетата.  Макар че тялото ни има вроден имунен механизъм, който му позволява да се бори с вредните микроорганизми в околната среда, никой не отрича, че някои лекарства, взимани в разумни дози, са необходими. Защото в много случаи имунната ни система не е достатъчна за запазване на здравето ни и се налага намесата на външна помощ. Въпросът е дали в надпреварата да надхитри природата с химикали човечеството не допуска някои прекалени компромиси със собствената си съвест?

1. Хапчетата срещу високо кръвно /те са много видове!/, особено в комбинация, свалят потентността при мъжете.

2. Резерпинът, също срещу кръвно, предизвиква силна депресия сред възрастните.

3. Ринитидин и циметидин срещу язва са изключително вредни за човешкия оргънизъм заради страничните им действия.

4. Парацетамолът и неговите производни имат много лош ефект върху черния дроб и увреждат бъбреците.

5. Антибиотиците също крият някои рискове. Да, те възпрепятстват растежа на бактерии и гъбички в тялото ни, но убиват и полезните видове, отслабват и имунната система. При продължителна употреба бактериите стават устойчиви на тях и антибиотиците вече не действат дори при смъртоносни инфекции. Независимо колко е голяма дозата им.

6. Аналгинът е забранен за продажба в повечето европейски държави, заради сериозни странични ефекти. Най-страшният и коварен е намаляване производството на бели кръвни телца – именно те защищават организма ни от врагове – вируси, бактерии и гъбички. Така честото облекчение на болката с аналгин в последствие може да ни струва прескъпо – поява на инфекции, а в най-тежките случаи заболяване от агранулоцитоза – тежък срив на цялата имунна система.

7. Аспирин – потиска производството на тестостерон при мъжете, установиха френски учени. Той смущава ендокринната система. Независимо, че някои лекари го предписват за продължителна употреба като предпазно средство срещу сърдечно-съдови заболявания, аспиринът силно разрежда кръвта, пречи на съсирването й, вреден е за стомаха.

Той не бива да се приема от пациенти с бъбречни или чернодробни заболявания, защото активните му вещества се отлагат и натрупват в бъбреците и черния дроб. Проучванията показват, че при болни, пили аспирин в продължение на 7 дни , честотата на увреждания на стомаха е 22%. Дори малки дози от препарата предизвикват раздразнение на стомашната лигавица, киселини, болки и тежест. Специалистите предупреждават, че при язвена болест аспиринът може да причини кръвоизлив. Според учени от Университета в Северна Каролина злоупотребата с препарата може да доведе дори до кръвоизливи в мозъка.

8. Фенобарбиталът и нембулатът масово се предписват при тревожност и безсъние. Те са изключително вредни за организма.На 7 септември 2011 г. руски самолет «Як-42″ падна, набирайки височина при излитането си от пистата. Загинаха 44 души. В официалната експертиза по случая е написано, че вторият пилот е пил фенобарбитал преди старта на самолета.

9. Радиоактивен йод -131, с който лекуват болните от рак на щитовидната жлеза, превръща пациентите в „ходещи бомби”. Част от лечението им включва изпиването на радиоактивна течност, съдържаща йод-131, която отива до тяхната щитовидна жлеза и я изгаря отвътре с радиация. След като тези пациенти обаче напуснат болниците, продължават да облъчват семействата си, бременни жени и приятели. Радиационните нива около тях са толкова високи, че понякога задействат антитерористични аларми за радиация.

10. Валидол – илюзия е, че може да предпази от инфаркт, има изключително нисък съдоразширяващ ефект. Валидолът, който много хора от третата възраст смятат едва ли не за панацея, на практика се оказва опасен препарат, пише zdorovieinfo.ru. Той замъглява реалната картина на болестните усещания и се пропуска ценно време за ефективно лечение.

11. Димедрол, супрастин – забравете за тях! Това са особено опасни транквиланти. Старите хора, които ги пият, заспиват прави. Падат и чупят краката си.

12. Диазепамът и елениумът са противопоказни най-вече за организма на възрастните хора. Действието им продължава повече от 94 часа.

 

Лечители.бг