Не всеки има възможност да отглежда в собствена градина плодовете и зеленчуците, които консумира. Тези, които купуваме от пазара обаче, много често са обработени с голямо количество нитрати. Затова е необходимо да знаем някои полезни техники, с които ще премахнем до колкото е възможно вредните за нас вещества. Ако няма как да готвите само домашни продукти, вижте следните съвети.

Sirius-D -ПРИРОДНА ФОРМУЛА СРЕЩУ ХРОНИЧНИТЕ БОЛЕЖКИ

  • Картофи – обелете ги и разрежете наполовина. След като заврат, ги изцедете и ги доварете в нова вода. Този съвет помага, тъй като нитратите в картофите се натрупват главно под кората и в сърцевината на грудката.
  • Зеле – преди готвене го разрежете на парчета и го накиснете за 1 час в студена вода. Нитратите в зелето се натрупват най-вече в дръжката му, така че се замислете затова, ако сте почитатели на т.нар. „кочан“.

  • Моркови и цвекло – при тях нитратите се натрупват предимно във върховете на корена (мустачките), така че винаги ги премахвайте. Ако забележите, че те са къдрави, а не прави, най-добре не купувайте тези зеленчуци. Същото се отнася и за репичките.

  • Домати – избирайте домати с по-тънка люспа. Ако цветът им е неравномерен, сякаш на места не са напълно узрели, вероятно имат нитрати. Ако разрежете домата и видите вътре бели нишки, това също подсказва за нитрати. Най-добре ги накиснете за 1 час в студена вода.
  • Краставици, тиквички, патладжан – за да се отървете от нитратите в тях, отрежете дръжките им и накиснете зеленчуците във вода за 1 час. Избирайте краставици с тревнозелен цвят. По-тъмният цвят говори за повече нитрати.

  • Зелена салата, маруля - тя е любимка на нитратите, затова винаги отрязвайте надълбоко дръжката й и накисвайте листата в студена вода за 1 час.
  • Ябълки, круши – в тях има не само нитрати, но и опасни вещества за по-дълго съхранение на плодовете. По-добре ги обелвайте или накисвайте във вода преди консумация.

  • Дини – избягвайте да купувате твърде ранни дини. Ако попаднете на диня с големи бели нишки във вътрешността, по-добре се въздържайте от консумацията й. Освен това, те са най-трудно смилаемата част от плода. Нитратите се натрупват най-вече в кората и точно под нея, така че я изрязвайте добре.

  • Грозде – възможно е да е обработвано с редица препарати за защита от насекоми, както и за по-продължителното му съхранение. Затова го измивайте обилно под течаща вода. За предпочитане е да не преглъщате всички люспи. (framar.bg )

Lechiteli.bg