Именно небесното явление Супер Луна, което се подготвя от събота, специалистите от Асоциация Здравна Алтернатива (АЗА) обясняват инцидента със самолета на авиокомпания Turkish Airlines. Вчера, около 19 ч. самолетът изпълняващ редовен полет по линията Брюксел – Истанбул, кацна аварийно на Летище София. Причината беше намерен на борда лаптоп без собственик със съмнения за взривно устройство, съобщиха от пресцентъра на летището.  Пътниците бяха евакуирани.

 

За последен път апокалиптични аналогии около явлението Супер Луна, се появиха около мощното земетресение и последвалото го цунами в Япония на март през 2011 година, което от своя страна причини и ужасяващата ядрена авария в АЕЦ „Фукушима. То стана 8 дни преди максималното приближаване на Луната преди три години.

 

Тази вечер отново ще има Супер Луна. Оформящото се пълнолуние в нощта на 10-ти срещу 11-ти август, ще е най-голямото и най-яркото за годината, обещават астрономите. Луната ще изглежда с 14 % по-голяма и с 30% по-ярка поради съвпадението на пълнолунието с най-близкото разположение на спътника до Земята.

 

Астрономите наричат явлението „перигейно пълнолуние“, обяснява доц. Васил Попов от Института по астрономия на БАН, цитиран от БНР.“Луната се върти около Земята не по кръгова орбита, а по елиптична орбита. По тази причина тя ту се приближава, ту се отдалечава. Разликите в разстоянието от центъра на Земята са между 356 000 и 408 000 километра. В момента, когато Луната е най-близо до Земята, ако се окаже, че е в пълнолуние, говорим за Супер луна.“

 

Ефектът от явлението ще бъде най-силно изразен при изгряването на Луната. Толкова ярка, като през тази нощ, луната ще бъде отново чак през 2034 г.

 

По-ярка, по-голяма, магнетична и запомняща се

 

titanikВ нощта на 5-ти срещу 6-ти май преди две години, почти същото явление видяха  милиони хора за последен път. От древността обаче явлението се свързва със странни събития и природни катаклизми, но според астрономите става дума за митове. Безспорна е обаче остава връзката на явлението, със силата на приливите и отливите. Това обаче не пречи всяко земно неблагополучие, случило се в месеца на суперлунието, да се отдава на предразсъдъци. На небесния феномен се приписва вина дори за откъсването на ледника, който потапя „Титаник“, писа тогава „24 часа”. Именно благодарение на Супер Луната, нощта е била необикновено прозрачна и светла.

 

На небесния феномен се приписва вина дори за пътни инциденти и болести.

Разстоянието между нашата планета и естествения й спътник невинаги е еднакво заради елиптичната орбита на Луната и това причинява слаби вариации в привличането между нея и Земята. Когато пълнолунието и перигеят (най-близката до Земята точка от орбитата на едно небесно тяло) съвпадат, разстоянието между планетата ни и спътника е с около 13% по-малко от средното. Точно тогава се наблюдава явлението Супер Луна. За нас  този идеален момент за 2012 г. е в 6,35 часа сутринта на 6 май, Гергьовден. Всъщност през цялата нощ гледката си струва. Достойна за интерес е и небесната картина в тъмнината срещу понеделник. Който пропусне перфектното съвпадение в неделя, може да навакса, но да има предвид, че за България Луната на 7 май залязва около 6,50 часа сутринта, обясни Пенчо Маркишки от Националната астрономическа обсерватория на Рожен.

 

Освен естетическата наслада от впечатляващата гледка по време на сближаването действат и чисто физически параметри – гравитацията е по-силна от обикновено и приливите са малко по-мощни. Според учените това не представлява проблем за живота на Земята. Явлението се повтаря през 14 лунни месеца, или казано най-грубо – през календарна година и месец и половина.

 

Следващото грандиозно шоу на Луната беше на 23 юни 2013 година.

 

По данни на НАСА днес Луната е била едва на 356 950 километра от Земята, а когато след време достигне апогей и се отдалечи максимално, ще е вече на около 406 450. В момента на най-голямо приближаване приливът е бил с 42% над обичайния, а окото ни е възприемало Луната като 16 процента по-ярка.

 

За астрономите явлението е банално и не му отдават голямо значение, но хората по цял свят се дивят на гледката. А най-запалените месеци по-рано започват да планират къде да застанат в идеалната минута на сближаването, за да използват Супер Луната за фон за снимка на някакъв емблематичен знак, фигура, символ, сграда… Естествено, ако небето не е покрито с облаци. Снимка става по-трудно и в градовете, където осветлението от уличните лампи и рекламите създава т.нар. светлинно замърсяване.

 

Трябва обаче да си даваме сметка, че Луната всеки месец минава през тази най-близка до нас точка от своята орбита (перигея), без това да ни прави впечатление, тъй като най-често тогава Луната се случва във фаза, различна от пълнолуние. Въпросът е какво по-голямо гравитационно въздействие оказва Луната тогава върху Земята – като приливни сили, влияещи върху океаните и земната кора. Логично то е малко по-силно, но не и чак фатално, защото иначе всеки месец би следвало да има катаклизми по тази причина – т.е. при всеки перигей, казва ученият.

 

Той обръща внимание, че явлението Супер Луна не бива да се бърка с едно друго, наречено от народа ни Жетварска луна – случаите, когато на мнозина им се струва, че при пълнолуние през летните месеци Луната изгрява грамадна на хоризонта, направо в пъти по-голяма от нормалното. Това е отдавна доказана зрителна измама, тъй като в близост до хоризонта мозъкът ни подсъзнателно сравнява видимите размери на Луната с тези на други далечни обекти – сгради, дървета и пр., а след като Луната се издигне в небето, там вече няма видимо близки познати обекти за сравнение. Тогава изглежда, че Луната е станала по-малка. Това изцяло е свързано с особености във физиологията на зрителните ни възприятия. По същия начин фигурите на някои по-популярни съзвездия (Орион, Голямата мечка) изглеждат много по-големи, когато са ниско до хоризонта, отколкото, когато са високо в небето.

Lechiteli.bg