Планинските жители на Хималаите са известни с дълголетието си. Нещо нормално е за хунзите да живеят 120 години в добро здраве, дължащо се на водата, богата на минерали, на екологично чистия въздух и храната, богата на комплекс от въглеводороди, така както и на активния и целенасочен начин на живот. На островите Питкарип в Тихия океан е обичайно хората, прехвърлили седемдесетте, да се трудят редом с двадесетгодишните. Местните жители дължат силата и жизнеността си на природосъобразния начин на живот и на хранителен режим, състоящ се основно от зърнени храни, плодове и зеленчуци, пише в книгата си „Наръчник по алтернативна медицина“ д-р Гари Нъл.

 

В Китай лекарите са изучавали тайните на подмладяването с хилядолетия и са знаели от древността как да поддържат функционирането на половите жлези в напреднала възраст с помощта на билки, акупунктура и специални физически упражнения, наречени тай чи и ци гун. Американците има какво да научат от тези култури. Западните народи в по- голямата си част водят забързан, неприродосъобразен начин на живот. Ние се храним с девитализирани храни и лекуваме неразположенията си с много лекарства. В средата на живота си прекратяваме физическите упражнения и губим мускулна маса. В резултат на това намалява костната плътност и се забавя метаболизмът  което причинява отпуснатост и слабост и поставя началото на остеопорозата. Много възрастни хора са физически, а някои от тях и психически отпуснати поради лиши навици в продължение на целия им живот.

 

Положителна е ролята на учените, които ни разясняват процеса на стареене и как можем да го забавим и дори да го преобърнем. С помощта на техните усилия научихме, че стареенето започва на клетъчно ниво, с вредата, нанасяна от свободните радикали, и че витамините с антиокислително действие, минералите и ензимите могат да предотвратят тези разрушения. Нещо повече, изследванията доказват стойността на естествените регенеративни лекарства, оценени още в древността, и на новите „елегантни лекарства“, които подобряват мисловната дейност.

 

И тъй като тази информация стига до широката общественост, все повече хора се опитват да върнат стрелките на часовника, като се хранят по-добре, допълват хранителните си режими, намаляват стреса и увеличават спортната си активност. Най- важното е, че се промени начина на мислене и хората се чувстват по-млади, дори в напреднала възраст. Това е важно, защото когато се чувства стар, човек създава психологична реакция на организма си. Когато си представяме, че с напредването на възрастта губим сила и жизненост, това се и случва. И обратното, когато приемаме времето за приятел, можем да останем млади и жизнени, след като достигнем петдесет, шестдесет и дори по-напреднала възраст. Наистина със съвременните познания и нарастването на положителното мислене не е невъзможно да си поставим за цел удължаването на живота ни, изпълнен със здраве.

stareene2

Дезинтоксикация за борба със стареенето

 

Колкото повече токсини приемаме, толкова по-бързо остаряваме. Козметичните процедури като лифтинг и боядисване на косата могат да ни помогнат да изглеждаме по-млади, но само временно. За да можем в действителност да се регенерираме, трябва да елиминираме отровите, съдържащи се в организма ни. Младежкият вид, който ще се получи като резултат от този процес, е продукт на подобреното ни здраве. Пречистващите процедури датират от хилядолетия. Есените например пълнели кратуни със студена речна вода и използвали дълги тръстики, за да изгонят „дявола“ от червата си. В съвременния замърсен свят прочистването на червата е извънредно важно, независимо от това колко добре се грижим за здравето си, ние дишаме замърсен въздух, къпем се със замърсена вода и приемаме всички възможни химикали. Веднъж абсорбирани от организма, тези вещества не могат да бъдат отстранени от организма по друг начин освен чрез дезинтоксикация.

 

СИРИУС Д -Регенерираща хранителна добавка за вечна младост

 

Някои от методите на дезинтоксикация са насочени към точно определени системи, а други, като диетата със сокове и хелацио- терапията, помагат за прочистване на целия организъм.

 

Диета със сокове

Провеждането на диетата може да се оприличи с почистване и ремонт на къщата. Подлагането на диета със сокове дава възможност на храносмилателната система да почине и да насочи вниманието си върху всички участници, нуждаещи се от лечение. Към края на процеса всичко работи по-добре и кожата придобива здрав вид.

Ние обикновено приемаме с 10-20% повече калории, отколкото се нуждае организмът ни. Факт е, че за повечето хора е полезно да се подложат един или два дни на диета с прясно изцедени сокове, протеинови напитки, чиста вода и билков чай. Първоначално е препоръчително да се уточни процедурата с лекар, който разбира ползата от гладуването. Ако приемате някакви лекарства, не бива да ги спирате, преди лекарят да е преценил, че това няма да ви навреди.

По нататък д-р Гари Нъл предлагам някои основни насоки, които са:

Когато приготвяте соковете, използвайте винаги, когато е възможно, продукти без химическо съдържание, тъй като химикалите, съдържащи се в обработените плодове и зеленчуци, се концентрират в сока. Това естествено противоречи на процедурата на пречистване, която провеждате. Пийте осем чаши дневно сок и ще въздействате на пялото си тяло до максимално полезното снабдяване на организма с фитохимикали, антиоксиданти – витамини и минерали, хлорофил и ензими. За да се осигури доброто приемане от организма, трябва да разберете, че соковете от тъмнозелени зеленчуци, като спанак, магданоз и пореч, са силно концентрирани и свободно могат да се разреждат с по-воднистите сокове от зеле, целина, тиква, алое или с минерална вода. Бързото им изпиване лишава мозъка от удоволствието от вкуса им и подлага на нежелан стрес бъбреците и пикочния мехур. И накрая, помнете, че връщането към нормално хранене трябва да е постепенен процес. Прехранването не е добро по принцип, но след гладуване то е изключително вредно за организма.

 

След като тези прости правила бъдат спазвани, започва удоволствието от диетата със сокове. Изборът между моркови/ябълки, ананас/кълнове, домати/лимон с малко червен пипер може да се задоволи вкусовите потребности за целя ден. Освен това организмът приема жизнено необходимите за доброто му функциониране хранителни вещества. Ето някои от полезните плодове и зеленчуци, които може да изберете:

ЯБЪЛКИ

Ябълките помагат за преодоляването на кожни и чернодробни неразположения. Имат разслабителен ефект и са ефикасно средство за храносмилане и отслабване.

ЦВЕКЛО

Пийте сок от цвекло, за да подхраните черния дроб, един от най- важните органи на тялото поради стотиците му различни функции. Ако вашият черен дроб функционира добре, ней-вероятно и всичко останал в тялото ви ще е работи добре.

ЗЕЛЕ

Зелето има високо съдържание на витамин К, то притежава и раковозащитни свойства. Идеално е за лечение на стомашни неразположения, особено когато се комбинира с черен оман.

МОРКОВ

Морковеният сок притежава висока концентрация на антиоксиданти, включително на бетакаротин и витамините А, С и Е. Освен това съдържа здравословни минерали и витамини, забавящи стареенето.

Едно предупреждение, отнасящо се до морковения сок: тъй като е богат на естествени захари, този сок трябва да се разрежда с вода, особено когато има дисбаланс на кръвната захар.

ЦЕЛИНА

Съдържа умерено количество натрий, не във вредната му форма, а в полезния, естествен вид, подпомагащ клетъчната химия.

ПЪПЕШ

Сокът от пъпеш е прекрасен за пречистване на бъбреците. А знаете ли, че доставя и широк спектър от ензими, минерали и хлорофил? Пийте пъпешовия сок чист, без да го комбинирате с други плодове и зеленчуци.

АНАНАС

Сокът от този плод съдържа бромни съединения с противовъзпалително действие. Това е полезно особено при облекчаването на артритните симптоми.

 

Сюзън Ломбарди, основателката на здравен център в Палм Спрингс Калифорния, и автор на „Десет лесни стъпки за пълно здраве“, препоръчва сокова комбинация от моркови, целина, зеле и цвекло, смесени в равни количества, и добавка от малко червен пипер за вкус и подобряване на кръвообращението. Този коктейл се приема през деня по време на гладуването, за да подейства лечебно на всяка част от организма.

 

Понякога човек временно не се чувства добре в периода на гладуване. Това се нарича оздравителна криза и обикновено настъпва на третия ден. Това не е задължително лош симптом, а често пъти знак, че тялото се освобождава от токсини, най-вероятно от пристрастия, ако например имате навик да употребявате кофеин, захар и млечни храни. Най-добрият съвет в такъв случай е да си почивате и да пиете много вода. След кратко време дискомфортът ще изчезне и организмът ще се зареди с нова енергия. Вашият личен лекар може да ви даде повече напътствия по време на диетата със сокове.

ph-scale

 

 

 

Храните, с които се храним, ни поддържат в равновесие – нито прекалено кисели, нито прекалено алкални. Един от начините да поддържаме стабилността на организма си като система е да проверяваме киселинността на урината си с помощта на рН-индикаторна хартия всяка сутрин. Идеалният резултат е 6,8. Отклоненията от тази стойност означава, че храната, с която се храним, е или прекалено кисела (под 6,8), или прекалено алкална (над 6,8). Киселите храни са особено вредни, тъй като водят до многобройни заболявания. Изключването на тези храни и приемането на повече плодове и зеленчуци на тяхно място ще подсилят организма.

 

Подмладяващата диета

включва високо съдържание на въглехидрати, като зърнените храни, бобовите, плодовете, зеленчуците, ядките и семената. Много от тях се консумират сурови или в състояние, близко до естественото, и не са ненужно преработвани или повторно сготвени. Пърженето е сведено до минимум, задушаването е приемливо.

Как храната може да сведе до минимум бръчките?

Бетакаротинът от морковите и другите жълти/ оранжеви зеленчуци влиза през външната мембрана на клетките и оказва известна защита от вредата на слънчевите лъчи. Братовчедът на това вещество, ликопенът, е два пъти по-силен. Ликопенът е веществото, което дава червеният цвят на динята, домата и червения грейпфрут. Според изследванията ликопенът прониква през външната мембрана на клетките на кожата и я защитава от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

 

stareene3Зелените растения са богати на хлорофил, абсолютен пречистващ кръвта агент. Хлорофилът е познат с лечебното си действие върху различни инфекции на дихателната система и може да неутрализира действието на различни замърсители, като вторично тютюнопушене, дизелово гориво, въглищен прах. В допълнение на това те могат да повишат стойностите на киселинното рН. Следователно храната се абсорбира по-добре и антиоксидантите са в състояние да повишат ефикасността на своята дейност и да засилят имунната система. Това, от друга страна, е ключовият аспект на забавяне на процеса на стареене. Като идеални източници на хлорофил може да приемете ечемика и житото. Те имат високо съдържание на супероксид дисмутаза – антиоксидантен ензим, който извежда свободните радикали от тялото, а те са много по-богати на минерали, аминокиселини и микроелементи от повечето растения.

 

В заключение

Всеки един метод, който отстранява токсините, които натрупваме ежедневно, забавя процеса на стареене. Някои методи на дезинтоксикация са гладуването със сокове, хелацио-терапията, промиването на дебелото черво, упражненията, кожното разтриване, сауната и употребата на билки.

Лабораторните изследвания могат да ни научат кои системи се нуждаят от подсилване и следователно кои хранителни вещества са полезни. Хранителният режим е този, който балансира нашето рН. Най- добрите храни са плодове, зеленчуци, зърнени храни, бобови храни, ядки и семена.

Антиоксидантните добавки ни поддържат млади, като намаляват вредата от свободните радикали. Това включва витамин А, бетакаротин, витамин С, витамин Е, селен, цинк и НАДН.

Билките, които забавят процеса на стареене, включват фо-ти тиен, чесън, гинко билоба, жен-шен и готу кола. Есенциалните масла могат да облекчат обичайните състояния, свързани със стареенето, включително безсънието, неправилното храносмилане, артрита и загубата на паметта.

Намаляването на стреса е от съществено значение за намаляването на процеса на стареене и за профилактиката на дегенеративните заболявания.

Lechiteli.bg